Prodělala jste všechny dětské nemoci? Pozor na infekce v těhotenství

Není vzácnost, že si děti na podzim ze školky či školy kromě zážitků a vědomostí přinesou i dětské infekční onemocnění. Co s tím, když jste těhotná?
Prodělala jste všechny dětské nemoci? Pozor na infekce v těhotenství

Neštovice

Pokud se vám doma objevily neštovice, měla byste zpozornět v případě, že jste je sama ještě neprodělala. Tehdy od vás plod v bříšku nezíská protilátky a zákeřný virus zaútočí. Nejnebezpečnější je v I. a II. trimestru, kdy virus může způsobit vrozené vývojové vady (typicky postižení mozku a smyslů, zjizvení kůže).

Ve druhé půlce těhotenství žádnou hrozbou není a lehký průběh onemocnění projde ještě 25 až 5 dní před porodem (miminko od vás získá dostatek protilátek).
Pokud se však „vysypete“ v období 5 dnů před porodem až 2 dny po porodu, může u miminka dojít k rozvoji závažné formy orgánové varicelly (protože protilátky do jeho organismu nestačily přejít) a miminko je nutné ihned léčit.

Ach, ty pupínky!

Ach, ty pupínky!


Když se těhotná neštovicemi nakazí, dostane léky k potlačení rizik pro plod.
Spála: Váš potomek má diagnózu spála a vy se bojíte, co na to vaše těhotenství. Strachovat se nemusíte, protože spálu způsobuje streptokok skupiny A (stojí například i za angínou) a onemocnění se dá zvládnout antibiotiky.

Ta se podávají obvykle 2 týdny s tím, že další projevy onemocnění (např. horečka) se tlumí jinými léky. Miminku tedy léčená spála nijak neublíží, vám však naordinuje přísnou karanténu a klid na lůžku.

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články