Proč (ne)jít s dětmi do kina na rodinný film?

Intelektuálové možná ohrnou nosík, ale současné americké animáky pro celou rodinu mají něco do sebe. Minimálně je u nich legrace.
Proč (ne)jít s dětmi do kina na rodinný film?

Všimněte si, že spíš nežli z knížek spoluvytvářejí rodinný humor hlášky z filmů nebo oblíbených seriálů. Podle filmových postav se taky častěji volí přezdívky. A ocitnete-li se v nějaké komické situaci, připomene se vám scéna z oblíbeného filmu. Vizuální vzpomínka je zkrátka hodně intenzivní, zvlášť pokud jste se filmem nemohli nasytit a přehrávali si ho už několikrát.

Počítačová animace vede
Vzpomínáte na senzaci, kterou před lety vyvolal Shrek? Neotřelý osud zeleného zlobra už dnes poněkud ztratil na lesku, protože počítačové animace se staly standardem – navíc korunovaným rozměrem 3D. Dodávají filmu plasticitu a klasicky animované filmy jsou z tohoto pohledu pouze málo věrohodnou zkratkou.

Jsou atraktivní
Americké filmy animované počítačem se vždycky blýsknou, ať aspirují na Oskara, nebo ne. Proč?

Mají vtip. Hromadu vtipu. Jednoduchá dějová linka umožňuje pohrát si s detaily, a tak se na vás po celých cca osmdesát minut valí gejzír srandiček, narážek, odzbrojujících postřehů. Každý si v nich najde něco. Chvílemi se promítací sál rozduní smíchem dospělých, kteří postřehnou jemnější nuance a ocení ironii, jindy se zas rozchechtají děti. Když někdo někam spadne nebo se poťouchle zatváří.

Jejich tvůrci dovedou zvolit chytlavý námět a zasadit ho do atraktivního prostředí.

Nepostrádají didaktický záměr. S hlavním hrdinou nebo hrdinkou od počátku sympatizujeme, i když se jim ve společnosti nedaří a všichni je odmítají. Při sledování filmu se ale poučíme, že má cenu překonávat překážky, pomáhat druhým, vzájemně si důvěřovat a bojovat proti tomu, s čím se neztotožňujeme.

Transparentně zobrazují černobílý kontrast dobro–zlo. Děti se v něm dobře orientují a vzorce chování jsou pro ně srozumitelné. Model, který se ve filmech opakuje stále dokola, děti neomrzí. A i když se dospělákovi jeví jako klišé, alespoň si odpočine. Protože v americkém animovaném filmu je vše, jak má být. :- )

Hrají všemi (jasnými) barvami, jsou plné svižných akcí, které většinou jako podle šablonky střídají jímavé pasáže, v nichž si hrdina za doprovodu chytlavé melodie stručně přehraje zklamání svého života a následně v sobě objevuje pevnou vůli.

Jsou technicky dokonalé. Američané to prostě umějí.

Mají šmrnc a nechybí jim pozlátko – reklamní propagací dokážou vzbudit mánii. Samolepkám, penálu nebo aktovce s motivem filmu se prostě odolat nedá.

Filmy – drahý koníček
Tak jako mnoho kin bojuje o přežití, spousta lidí bojuje s tím, jestli jít, či nejít do kina. V multikinech totiž vydá rodinka za jednu projekci přes pětistovku (pokud nepočítáme popcorn a jiné USA-vymoženosti). Navíc bude hůř, přijde zvýšení DPH a ceny stoupnou. Většina měst si ale udržuje i svá menší, o něco levnější kina, která sice nemají vypolstrovaná gaučová sedátka, ale zato si podržela staromilskou atmosféru. Taky máme samozřejmě možnost sledovat filmy na DVD, mimochodem, za dvě celorodinné návštěvy kina se dá pořídit DVD přehrávač. 

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články