Maminka.czTěhotenství

Proč jsem tak oteklá? Poradíme vám, jak ulevit oteklým nohám

Erika Pilátová 26.  8.  2016
Léto , slunce, bříško… Na první pohled to zní pěkně. Ale když se z bříška stane pupek, venku je i ve stínu třicet stupňů, o nějaké pohodě se nedá mluvit. Ruku v ruce s tím přicházejí otoky, které vás v létě potrápí víc než jindy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rodila jsem třicátého srpna, takže vím, o čem mluvím. Vzpomínám si, jak jsem ještě dva týdny před porodem chtěla ambiciózně vyrazit na výlet. V autě bez klimatizace jsem ujeli asi 5 kilometrů, když jsem si všimla svých nohou.

Nohy jako konve: Problém, který dobře znají téměř všechny těhotné

Ze zdravotních pantoflí zapnutých na poslední přezku mi přetékaly nárty a ruce jsem měla jako Mickey Maus. Pud sebezáchovy mi radil vrátit se domů. Měla jsem pocit, že když pojedu dalších deset minut, zaplním svým tělem všechny škvíry v autě. Tím moje děsivé zprávy o otocích končí. V těhotenství nejde o nic neobvyklého a existuje pár účinných rad, jak s nimi naložit.

Proč?

Vznikají obvykle až ke konci těhotenství a dokážou ho pěkně znepříjemnit. Důvodů proč se tak děje, je několik. V tomto období dochází k většímu tlaku na stěny cév, další příčinou je rozpínající se a rostoucí děloha, která postupně utlačuje cévy procházející pánví.

Klepněte pro větší obrázek

Stlačené žíly nemohou zajistit volný odtok krve, která se pak hromadí v končetinách. Dalšími důvody může být nedostatek tekutin, cukrů, tuků i bílkovin. No a když se to vše dohromady spojí ještě s parným létem, život s bříškem vám to může docela znepříjemnit. V jídelníčku se snažte přijímat více bílkovin a omezte sůl, která napomáhá zadržování vody v těle.

Jak si pomoct sama

V rámci možností se věnujte pravidelnému pohybu, pokuste se každý den vyrazit aspoň na malou procházku. V průběhu dne co nejčastěji dávejte nohy do zvýšené polohy, také pomáhá dělat krouživé pohyby kotníků. Pro odpočinek vleže a spánek volte polohu na levém boku.

Co uleví oteklým nohám těhotných žen?

Dolní dutá žíla, která odvádí okysličenou krev z nohou do srdce je uložena vpravo od páteře a spánek na levém boku usnadňuje oběh krve. Dbejte na dostatečný příjem tekutin, když má tělo dostatek vody, mnohem méně ji pak zadržuje. V jídelníčku se snažte přijímat více bílkovin a omezte sůl, která napomáhá zadržování vody v těle. Ulevit si můžete i studenými obklady nohou a pohodlnou obuví.

Varovné signály

Ne všechny otoky však k těhotenství patří a některé jsou varovnými signály, že něco není v pořádku. Závažným onemocněním, které může ohrozit těhotenství je preeklamsie. Kromě otoků, ho provází vysoký tlak a bílkovina v moči. Takový stav může ohrozit zdráví a život nenarozeného miminka i budoucí maminky. Na pozoru se mějte i v případě, kdy jsou otoky netypické, otéká jen jedna končetina, otoky jsou tvrdé a bolestivé. Ve všech takových případech se obraťte na svého lékaře.

5 cviků, které vám uleví od otoků

  • Vstoje přešlapujte z nohy na nohu, střídejte patu a špičku. Nepočítejte 20 až 25 opakování
  • Posaďte se na postel. Natáhněte nohy, ruce opřete za zády. Chodidla střídavě propínejte a ohýbejte v kolenou, střídejte nohy. Když je jedna noha propnutá, druhá je ohnutá. Pohybujte se rychleji, udělejte 20 až 25 opakování.
  • Pohodlně se položte na postel nebo na podložku na zemi. Nohy zvedněte tak, aby svíraly s tělem pravý úhel. Bedra můžete podložit polštářkem, aby se zbytečně nenamáhalo bříško. Střídavě v tempu propínejte nohy, opět 20 až 25 opakování.
  • Cvičení by vám v žádném případě nemělo být nepříjemné, nemělo by namáhat břišní svaly a předem ho prokonzultujte se svým lékařem.

Co uleví oteklým nohám těhotných žen?

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Praktické rady, Jen pro maminku, Tipy a rady v těhotenství, pořad, Bílkovina, Pravý úhel, Jak, Nohy, Rostoucí děloha, Varovný signál, Mickey, Studený obklad, Pořadí, Bedra, Vysoký tlak, Pór, Volný odtok, TAK, Úhel