Proč jíme tak málo jogurtů?

Průměrný Čech ročně spotřebuje přibližně 230 kilogramů mléčných výrobků. Z tohoto množství tvoří asi patnáct kilogramů jogurty a další zakysané výrobky, což je ve srovnání s některými dalšími zeměmi jen třetina běžné spotřeby.
Proč jíme tak málo jogurtů?

Podle odborníků je přitom konzumace mléka a mléčných výrobků pro lidský organismus velmi důležitá.

Mléko a mléčné výrobky jsou v prvé řadě nenahraditelným zdrojem vápníku, který je potřebný pro zdravý růst a vývoj kostí a zubů. Vápník je také nezbytný pro pohyb svalů, přenos signálů v nervovém systému, umožňuje srážení krve a je na něm závislý například i pohyb spermií.

Vápník sice ve velkém množství obsahují různé potraviny, ale lidský organismus je schopný vstřebat z nich jen malou část. Odborníci na metabolismus se shodují, že právě u mléka je jeho využitelnost velmi vysoká. Oproti jiným potravinám obsahuje laktózu a aminokyseliny, které využitelnost vápníku zvyšují.

„Navíc v dětství a dospívání se zužitkuje přibližně padesát procent celkově přijatého vápníku, v dospělosti je to však už pouze dvacet procent. Z mléčných výrobků je jako zdroj vápníku nejvhodnější polotučné mléko či polotučný jogurt,“ říká specialistka RNDr. Dana Dvořáková ze společnosti OLMA, a.s.

Mléčné výrobky by proto měly být podstatnou měrou zastoupené už ve stravě malých dětí. Podle odborníků na výživu by měly děti a dospívající za den sníst alespoň tři porce, dospělí pak kolem dvou porcí. Jako porci si přitom lze představit hrnek mléka či jogurt, přičemž platí, že jogurt obsahuje více vápníku než mléko.

Ochrání před poruchami trávení a zpomaluje stárnutí
Mléko a mléčné výrobky neprospívají lidskému organismu jen vysokým podílem vápníku. „Obsahují také řadu vitamínů, například vitamín A, D, B12, nebo B1. V mléku je také selen, který zpomaluje proces stárnutí a přispívá k ochraně imunitního systému. Příznivci mléka tvrdí, že například zakysané výrobky upravují poruchy trávení, chrání před infekcemi nebo třeba zlepšují pleť,“ dodává RNDr. Dana Dvořáková.

Podle odborníků z Mezinárodní mlékařské federace (IDF) omezují mléko a mléčné výrobky riziko chronických onemocnění, jako jsou osteoporóza, vysoký tlak, ledvinové kameny, rakovina tlustého střeva a obezita.

Klinická data podle nich prokázala, že spotřeba mléčných výrobků je spojena se snížením hmotnosti anebo úbytkem tělního tuku. A nízkotučná mléka nebo zakysané mléčné výrobky mají podle jejich závěrů dokonce schopnost snižovat cholesterol.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články