Přivítejte svého človíčka se vší parádou

Některé maminky to možná považují za zbytečnost, jiné za formalitu a další naopak za něco jedinečného. Vítání občánků je prostě obřad plný emocí.
Přivítejte svého človíčka se vší parádou
Když se vám narodí miminko, jistě je to rodinná událost číslo jedna. Nejen rodiny jsou ale z nového přírůstku nadšené. Na vašeho drobečka se těší i radnice v místě trvalého bydliště. I jí se totiž „tak trochu“ narodil nový občan a je třeba ho přivítat. Ale nebojte, nebude to s rudými karafiáty a upoceným řečníkem jako tomu bývalo kdysi. Dnes je vítání občánků krásným zážitkem, který si určitě budete pamatovat.
 
„Já jsem si nadělila dvě děti s rozdílem mnoha let. Když si vzpomenu na vítání občánků před dvaceti lety, vstávají mi vlasy hrůzou na hlavě. Bylo povinné, trapné a zbytečné. Řeči o socialistické morálce, špatný vzduch a ubrečená unavená miminka. Když jsem před rokem porodila naší druhou dceru, zařekla jsme se, že už na vítání občánků prostě nepůjdu. Jenže tlak zbytku rodiny byl opravdu velký, takže jsem podlehla a pomalu se sedativy v kapse na tu parádu šla. Jenže jsem se mýlila. Vítání občánků v provedení radnice Prahy 7 bylo opravdu krásné. Dojemné, hezké a s důrazem na komfort miminek a vlastně i matek. Žádné zbytečné řečnění, jen milá slova a slavnostní nálada. Teď jsem ráda, že jsem se nechala přemluvit, byl to nezapomenutelný zážitek,“ srovnává své vzpomínky Jana Vonková z pražské Letné.
 
Klepněte pro větší obrázek 

Dojemná tradice
Právě radnice Prahy 7 je svými obřady proslulá. „Vítání občánků má u nás už dlouhou tradici a doufám, že se maminkám i jejich rodinám u nás líbí. Někdy jsme svědky tak emotivních reakcí při kterých nepláčí jen maminky nebo babičky, ale dokonce občasi i tatínkové. Ne že bychom je chtěli rozplakat, ale samozřejmě jsme rádi, když jsou s přivítáním dítěte spokojeni,“ vypráví Zdena Doubravová, která má vítání občánků na radnici MČ Praha 7 na starosti.

A jak samotný akt probíhá? „Snažíme se vytvořit komorní prostředí. Po krátkém přivítání následuje živá hudba. Zpěvačka Národního divadla zpívá dětem ukolébavky za klavírního doprovodu, aby byly klidné a líbilo se jim to, co se kolem nich děje. Zástupce radnice rodiny přivítá krátkým projevem, ve kterém zmiňuje, že narozením děťátka obdrželi do života velký dar a aby se snažili svým dětem porozumět, naslouchali jim a mluvili s nimi o všem, co je zajímá. Vždy si pro své děti udělali čas a dávali jim najevo svou lásku. Učili své děti řešit každodenní situace. Nešetřili chválou a podporovali jejich sebevědomí a aby jim vytvořili krásný domov, který bude jejich skutečným útočištěm. Nakonec od nás miminka dostanou hračky, knížku s ilustrovanými pohádkami, říkadly, básničkami a hádankami a obrázkové leporelo. Každá rodina dostane na památku tři fotografie a CD,“ dokončuje paní Doubravová.

Klepněte pro větší obrázekChcete se účastnit vítání občánků?
Iniciativa je jen na rodičích. Nikdo vás na vítání občánků nenutí, ale také sám nevyzívá. Pokud tedy máte zájem se svým miminkem vítání občánků zažít, je třeba se co nejdříve po narození přihlásit na oddělení matrik nebo vnějších vztahů v místě trvalého bydliště. Někde se lze nahlásit jen telefonicky, na některé matriky je třeba zajít osobně. Většinou si přihlášku na vítání občánků můžete vyzvednout již při žádosti o porodné na Odboru sociálních věcí příslušného obecního úřadu.
 
Ke slavnostnímu obřadu jsou pak zvány děti do jednoho roku věku, trvale bydlící na správním území městské části nebo obce. Daný úřad vám zašle pozvánku a vy jen potvrdíte účast. A pak už si můžete užít malou oslavu svého broučka…

Text: Eliška Zikmundová
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články