Maminka.czPříušnice

Příušnice: Jak vypadají a jaká je nejlepší prevence?

Příušnice jsou virové onemocnění, které je typické u starších dětí. Jedná se o akutní zánět slinných žláz, který může být zkomplikovaný podrážděním slinivky a zánětem mozkomíšních blan.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Infekce se přenáší kapénkovým přenosem a inkubační doba se pohybuje od 2 do 3 týdnů. Asi u třetiny nemocných se infekce nemusí vůbec projevit. Jinak dochází ke vzestupu teploty, zvětšení příušních a podčelistních žláz, které jsou při pohmatu a žvýkání bolestivé. Často mohou být příušnice zkomplikované zánětem varlete nebo vaječníků, slinivky a mozkomíšních blan.

Příušnice jsou nemocí typickou pro děti od deseti do čtrnácti let. Mohou ji však dostat i dospělí, u nichž má komplikovanější průběh a někdy hrozí i neplodnost.

Při léčbě je důležitý klid, dieta s nízkým obsahem tuku a léky na snížení teploty. Pacient je infekční 3 až 5 dní před nástupem příznaků a poté ještě minimálně týden. Inkubační doba nemoci je průměrně 16–18 dní.

První příznaky příušnic

A jak samotná nemoc probíhá?

  • bolest hlavy a svalů
  • teploty
  • katar dýchacích cest
  • nevolnost
  • nechutenství
  • jednostranné nebo oboustranné bolestivé zduření příušních slinných žláz nebo i podjazykové či podčelistních slinných žláz 

Příušnice dlouho patřily mezi infekce, které se u nás téměř nevyskytovaly.  Bohužel v posledních letech se ale situace obrátila a dochází k jejich lokalizovanému výskytu. I během těhotenství mohou znamenat velký problém.

Nejlepší prevencí onemocnění příušnicemi je správná životospráva, otužování, pravidelné procházky na čerstvém vzduchu, kvalitní spánek, časté větrání místností a jejich nepřetápění. Perfektně poslouží i antibakteriální gely na alkoholové bázi.

Odkládání očkování je zbytečný hazard, říká imunoložka Vančíková

Nejlepší prevencí je očkování

Nejlepší prevencí proti příušnicím je očkování. Vakcína proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám (MMR) je součástí povinného očkování. Uvádí se, že nemocný by neměl chodit do kolektivu až do devátého dne po zduření slinných žláz. A to z důvodu možné nákazy.

Základní očkování proti zarděnkám, spalničkám a příušnicím probíhá mezi 13.–18. měsícem po narození dítěte. Přeočkování se provádí ve věku od 5. až 6. roku dítěte. U velmi malého procenta očkovaných bohužel vakcína nefunguje tak, jak by měla. Důvodem může být nevhodné skladování nebo transport vakcíny, případně to, že si imunitní systém nevytvoří dostatek protilátek.

"Lidem, kteří ještě spalničky neprodělali a nebyli v dětském věku očkováni, odborníci doporučují, aby to rychle napravili," uvádí na webu Mojezdraví.cz.

Příušnice v těhotenství

Vakcína proti příušnicím není vhodná pro těhotné ženy, mohla by totiž narušit jejich imunitní systém. Prodělání příušnic v prvním trimestru zvyšuje riziko potratu, později předčasného porodu.

V případě, že žena příušnice již prodělala, nemusí mít obavy. "Pokud jste příušnice již prodělala, tak si vaše tělo proti opakované infekci vytvořilo protilátky, a jste tak chráněná a po dobu těhotenství i váš plod. Po porodu samozřejmě k infekci novorozence dojít může," řekl již dříve pro Maminka.cz lékař Miroslav Verner. I přesto se doporučuje těhotným vyvarovat se kontaktu s nemocnými.

Témata: Zdraví, Péče o dítě a jeho výchova, Dítě je na světě, Očkování, Příušnice, Infekce, Katar, Blána, Skladování, Miroslav, Časté větrání, Správná životospráva, NEJ, Nejlepší prevence, Prevence, Žvýkání, Přeočkování, Miroslav Verner, Vakcína, Zánět, Maminka, Nemocný, Jak, Verner, Zdraví na Heureka.cz