Přišel čas prvního hlídání

Máte výčitky? Zbytečně! Neděláte nic špatného, když svoje miminko občas na hodinu dvě svěříte do péče někoho jiného. Právě naopak – prospěje to vám oběma.
Přišel čas prvního hlídání
Pupíček miminka je už dávno zahojený, ale vám se zdá, jako by pupeční šňůru nikdy nikdo nepřestřihl? Bojíte se péči o svůj poklad svěřit někomu jinému, zvlášť když je to poprvé? Ale všechno je jednou poprvé, a když se na premiéru dobře připravíte, po návratu najdete miminko spokojené a příští hlídání si už opravdu užijete.

Místo klidu dostihy
„Steve a já jsme si poprvé vyšli, když byly Maddii asi tři týdny. Pokud si vzpomínám, trvala schůzka okolo čtyřiceti minut,“ píše v knize Sedm etap mateřství Ann Pleshette Murphy. Miminko prý svěřili babičce a dědovi a závodním tempem se vydali do restaurace o dva bloky dál. Tam, oproti původnímu plánu, vynechali předkrm, a než zhltli hlavní chod, volali domů s dotazem, zda je s Madií vše v pořádku. Světe, div se: Bylo! Přesto s posledním soustem v ústech zaplatili novopečení rodiče účet a tryskem vyrazili k domovu. Babiččin údiv: „Tak brzy zpátky?“ prý připadal Ann jako z jiného světa. V tom jejím – raně mateřském světě – totiž „brzy“ znamenalo „věčnost“. Šestinedělí je něco jako ochranná lhůta pro miminko před bakteriemi, pro maminku před společenskými povinnostmi a pro oba před rušivým okolním světem, protože v prvních týdnech se spolu intenzivně učí vycházet. Ale za touhle hranicí si už můžete bez výčitek jednou za čas naplánovat i blahodárnou masáž, večeři s partnerem, kafíčko s kamarádkami nebo jiný relax bez děťátka. Jen to chce sehnat dobrou hlídačku.

Hlídačky s protekcí
Komu mimčo svěřit? V tom mají u nás babičky tradičně protekci. Většina z nich sice nezískala ani „hlídačský“ diplom, ani odbornost zdravotníka, zato má chuť pomoci „mladým“, touhu zavzpomínat si na vlastní mateřství, spoustu zkušeností, některé i talent udělat z obyčejného hlídání pohádkový zážitek. A navíc – to všechno kvůli společnosti roztomilého milovaného stvoření poskytnou zcela zdarma. Je to tak. Kdo má hlídací babičku, jako by vyhrál v loterii. Ostatní aby vypsali konkurz. Ideálně na stálou paní na hlídání, která bude jedinou občasnou náhradou za mámu či tátu. „Jestliže se kolem dítěte často střídá mnoho osob, bude proces jeho duševního formování natrvalo narušen,“ tvrdí známá dětská psycholožka Jiřina Prekopová. „Dítě je tím totiž vystaveno množství nesrozumitelných, nesouvislých a roztříštěných obrazů, které neumí uspořádat a zařadit do svého světa.“ Při výběru chůvy vám pomůže doporučení od člověka, kterému důvěřujete.
 
Klepněte pro větší obrázek

Pravidla hlídání
Abyste si mohli program bez miminka v klidu užít, ať už je pracovní nebo relaxační, připravte se na hlídání nejen duševně, ale především prakticky.

Zkouška nanečisto Neznáte-li posilu osobně, pozvěte ji na setkání o den dva dřív, než budete hlídání potřebovat. Popovídání u kávy vám sice naznačí, zda je to laskavá Mary Poppins nebo labužnice z Perníkové chaloupky, ale víc o jejím vztahu k dětem zjistíte, když ji prakticky prověříte a dítko ji svěříte, aniž byste opustila domov. I miminko si tak na novou osobu snadněji zvykne.

Vše na očích a po ruce Cizí chůvě, ale i babičce, připravte všechny potřebné pomůcky ke krmení, přebalování, hygieně tak, aby byly na očích a po ruce. Včetně dostatečného množství oblečků na převlečení. Počítejte s tím, že přece jen může přijít i krizovka, a tak upozorněte na to, kde je teploměr vhodný pro miminko, jak se používá a které léky budou v případě nutnosti vhodné na konkrétní problém. Tím nemusí být nic vážného, ale zaražené prdíky a pláč miminka dokáží vyděsit i zkušenou profesionálku.

Tahák je jistota I když jste režim miminka vysvětlila hlídačce ústně, pro jistotu ještě napište podrobný itinerář. (S aktuálními obměnami přijde vhod i pro další hlídání.) Bude si v něm moci ověřit, v jakých intervalech dítě papá, kolik mléka případně příkrmů obvykle sní, jak dlouho většinou trvá, než si odříhne, kdy je zvyklé spinkat a kdy si hrát atd. Připište i typické reakce dítěte na určité situace, například, že po krmení nebo odříhnutí často trochu ublinkává, nebo že potřebuje své uspávací rituály, co nejvíc zabírá, když miminko pláče atd. Když na závěr napíšete telefonní čísla na sebe i na záchranku, nic nezkazíte, spíš dodáte sobě i pomocnici klid.

Manuál k pomocníkům Nezapomeňte, že důmyslní pomocníci, jako je chůvička, monitor dechu, ohřívač potravy potřebují správnou obsluhu, aby splnily svoji funkci. Napište proto i stručný, ale jasný manuál k jejich obsluze. Na studium často složitých návodů od výrobce asi babička s miminem v náruči nebude mít ani chuť, ani čas.

Bezpečnostní minimum Pokud svěřujete hlídačce už mobilnějšího kojence, upozorněte ji na rizika, která vyplývají z jeho jinak obdivuhodných dovedností. Např. že se umí v momentě překulit ze zádiček na bříško, a tudíž i spadnout z přebalovacího stolu nebo z postele; že už dokáže chytit ubrus a stáhnout ze stolu vše, co na něm stojí, včetně horkého čaje nebo kafe; že jeho největší momentální zábavou je ochutnávání všeho, co má v dosahu - pozor na drobné věci, olejíček, krém atd.

Přes co vlak nejede? Uvědomte si, že babička i jiná hlídačka mohou mít jiný názor na některé výchovné metody než vy. Proto připomeňte i své zásady, na jejichž dodržování trváte, například nenechat miminko plakat v postýlce, ale hned reagovat (mluvit na ně, pochovat je atd.); kromě připravené stravy mu nedat k jídlu či pití nic, co byste neschválila; nebudit na krmení, když klidně spí, naopak nakrmit tehdy, když má hlad; nepokládat na spaní na bříško apod.

Zdeňka Hegenbartová (38),
Zbuzany Obchodník – prodejce nových automobilů
Dcera Aneta, narozená 14. 7. 2009, v době focení jí byly 2 měsíce.

Kolik týdnů (měsíců) bylo vašemu miminku, když jste ho svěřila do „cizích“ rukou – babičce, chůvě...
Anetce byly čtyři měsíce.

Na jak dlouho to bylo?
Nejdéle na dvě hodiny.

Jaké jste měla pocity, když jste se takto poprvé od miminka odloučila?
Bylo mi smutno a byla jsem značně nervózní, ale neměla jsem jinou možnost. K miminku mám ještě postiženou starší dceru.

Hlídá děti babička, nebo něko jiný? A dostal od vás nějaké instrukce?
Pomáhá nám sousedka. Je to paní v důchodovém věku a zjevila se mi jako anděl. Bez její pomoci bych se neobešla. Moje rodina – babičky a děda na naše děti nemají čas.

Jak se díváte na americký systém, kdy matky svěří třináctiměsíční mimino osmnáctileté au pair odněkud z Evropy?
Je to každého věc, ale já bych to neudělala.
 
Text: Hanka Bělohlávková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články