Příplatek za konkrétního lékaře: Jak to vidí primář

Zdravotnická reforma přináší do stávajícího systému českého zdravotnictví řadu novinek. Jednou z těch hojně diskutovaných je možnost si od 1. června připlatit za výběr specialisty, který nás bude operovat nebo vyšetřovat.
Příplatek za konkrétního lékaře: Jak to vidí primář

„Myšlenka příplatku za konkrétního chirurga vychází ze zahraniční praxe, kde například profesor, či lékař na pozici šéflékaře má i vyhrazený prostor na „privátní operace“. Tím jsou myšlena jak lůžka k dispozici, tak i předem daný čas na operačním sále a je domluven i systém platby mzdy zaměstnancům za tyto pacienty. Je třeba zdůraznit, že se jedná vždy jen o plánované zákroky. Nemocnice je spokojena, protože nepřichází o pacienty, kteří by jinak odešli do privátního sektoru, spokojen je i personál a především je spokojen pacient. Operace v privátním režimu mají i svůj vlastní pořadník, takže odpadá případná spekulace na téma předbíhání v pořadí. To, že tento systém může fungovat dlouhá léta ke spokojenosti všech zainteresovaných stran, dokazuje například praxe v sousedním Rakousku a Německu,“ říká na toto téma respektovaný oční lékař MUDr. Petr Novák, primář očního oddělení Nemocnice Na Homolce.

V České republice ovšem se zavedením oficiálních „ceníků“, od kterého si ministerstvo zdravotnictví slibuje především omezení korupce, většina nemocnic váhá. Podle MUDr. Petra Nováka je tato forma nadstandardu zatím doprovázena mnoha nejasnostmi: „Jako zásadní vidím konflikt v tom, že na stejném pracovišti má lékař pracovat v režimu „zdarma“ a „za příplatek“. Chirurg se zdokonaluje praxí a každodenním tréninkem. Nemůže operovat jen komerční pacienty, důležité jsou pro něj komplikované případy, se kterými se setkává v běžném provozu. Proto je třeba stanovit pevná pravidla tohoto souběhu praxí.“

Ministerstvo zdravotnictví stanovilo horní hranice plateb, které musí nemocnice dodržovat – maximálně 15 000 Kč za operaci provedenou primářem či přednostou a 5 000 Kč, pokud ji provede jiný vybraný lékař. Oproti tomu využití takto získaných peněz od pacientů není nijak limitováno. Otázkou však zůstává např. právní vztah mezi pacientem a lékařem, kterého si zaplatí, eliminace rizika znevýhodnění neplatících pacientů na úkor platících, zajištění dalších členů týmu, který se na „placené“ operaci spolu s lékařem podílí apod.

A jak na novou možnost plateb za výběr konkrétního lékaře zareagovalo oční oddělení Nemocnice Na Homolce?
Odpovídá jeho primář MUDr. Petr Novák: „Konkrétně na našem očním oddělení je situace taková, že zde operují tři chirurgové a pacienti se objednávají jmenovitě ke svému budoucímu operatérovi již na vstupní vyšetření. Na základě doporučení svého lékaře, známých či informací z médií. Máme k dispozici i tři objednávací kalendáře s rozdílnou čekací dobou. Výhodou je bezesporu fakt, že od prvního okamžiku se může pacient rozhodnout bez jakéhokoliv příplatku, kým chce být operován. V případě, že má zájem o konkrétního chirurga, musí akceptovat jeho nejbližší volný termín. Je-li pro něj nejdůležitější časový faktor, objedná se na nejbližší volný termín, který je k dispozici, k chirurgovi, který je první volný. Je třeba zdůraznit, že operace katarakty (šedého zákalu) je operací neurgentní, kterou je možno i dlouhodobě naplánovat. Tato zavedená praxe byla doposud bezkonfliktní a nebyl důvod ji měnit. Čekací doby se lehce protáhly, protože se zvýšil zájem pacientů. Jedním z důvodů může být fakt, že Na Homolce i v tzv. „základní variantě“ zákroku, tj. bez příplatku, jsou používány ty nejkvalitnější nitrooční implantáty.“

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články