Pro kojence od 10. měsíce
Zapečené brambory s cuketou a šunkou
Suroviny pro dvě až tři porce:
2 větší brambory
10 dkg kuřecí šunky
půlka menší cukety
olej
žloutek
lžíce zakysané smetany
majoránka
kmín
troška kojeneckého mléka
Příprava: Brambory oloupeme a uvaříme do poloměkka. Cuketu oloupeme. V hrnečku vidličkou rozšleháme žloutek, trochu oleje, zakysanou smetanu a na zředění kojenecké mléko. Vymažeme zapékací misku a skládáme vrstvu na kolečka nakrájených brambor, šunku, na kolečka nakrájenou cuketu a opět brambory. Vrstvu brambor můžeme vždy posypat malým množstvím kmínu a špetkou majoránky. Nakonec zalijeme směsí z hrnečku a dáme zapéct do trouby.
Náš tip: Mezi brambory a cuketu můžeme ještě přidat na plátky nakrájená rajčata.
Od ukončeného 4. měsíce pro nekojené, od ukončeného 6. měsíce pro kojené děti
Bramborová kaše
se zeleninou
Suroviny pro jednu porci:
1 velký brambor
kojenecké mléko na zředění
malá mrkev
lžička slunečnicového oleje
kávová lžička jogurtu
růžička brokolice
Příprava: Brambor oloupeme, uvaříme doměkka s kmínem. Mrkev očistíme, nakrájíme na kostičky, dáme vařit v páře spolu s umytou růžičkou brokolice. Když je brambor měkký, dáme ho do mixéru, přidáme kojenecké mléko, olej, jogurt a uvařenou zeleninu a vše rozmixujeme dohladka.
Náš tip: Zeleninu můžeme střídat podle chuti dítěte, těm starším zeleninu jen rozmačkáme vidličkou nebo nakrájíme na kousky.
Od ukončeného 11. měsíce
Zapečený brambor plněný masovou směsí
Suroviny pro dvě porce:
1 velký brambor
lžíce tepelně upraveného masa (nejlépe telecího)
lžíce zeleninové směsi
lžička oleje, lžíce zakysané smetany
Příprava: Jeden větší brambor omyjeme, oloupeme, rozkrojíme na polovinu. Připravíme si lžíci mletého nebo nahrubo rozmixovaného dušeného telecího masa (lze použít zbytek masa z přípravy jídel v minulých dnech, i zamraženého). V páře podusíme lžíci zeleninové směsi (mrkev, hrášek, fazolky, rajče, co je po ruce…) a nahrubo rozmixujeme. Smícháme maso se zeleninou, lžičkou oleje a zakysanou smetanou. Rozkrojené brambory „vydlabeme“ a vzniklý důlek naplníme zeleninovo-masovou směsí. Dáme zapéci do trouby.
Náš tip: Podle chuti můžeme dochutit nejrůznějšími bylinkami.
Od ukončeného 11. měsíce
Bramborová omeleta
se šunkou a rajčaty
Suroviny pro dvě porce:
1 velký brambor
asi 5 dkg šunky
1 rajče
žloutek
lžička strouhaného sýra
olej
kojenecké mléko na zředění
Příprava: Brambor očistíme, uvaříme do poloměkka. Nakrájíme na středně silné plátky. Teflonovou pánev lehce potřeme olejem. Dno pánve pokryjeme rozkrájeným bramborem, na něj položíme plátky rajčat a zasypeme na kousky pokrájenou šunkou. Nakonec zalijeme rozšlehaným žloutkem s trochou mléka a strouhaného sýra. Připravujeme při mírné teplotě, pánev přikryjeme pokličkou.
Náš tip: Bramborová omeleta je výborná i s hráškem.