Příkrmy z brambor jsou snadné a chutné

Brambory na nejrůznější způsoby jsou sázkou na jistotu v každé roční době.
Příkrmy z brambor jsou snadné a chutné
Pro kojence od 10. měsíce

Zapečené brambory s cuketou a šunkou
 
Suroviny pro dvě až tři porce:
2 větší brambory
10 dkg kuřecí šunky
půlka menší cukety
olej
žloutek
lžíce zakysané smetany
majoránka
kmín
troška kojeneckého mléka
 
Příprava: Brambory oloupeme a uvaříme do poloměkka. Cuketu oloupeme. V hrnečku vidličkou rozšleháme žloutek, trochu oleje, zakysanou smetanu a na zředění kojenecké mléko. Vymažeme zapékací misku a skládáme vrstvu na kolečka nakrájených brambor, šunku, na kolečka nakrájenou cuketu a opět brambory. Vrstvu brambor můžeme vždy posypat malým množstvím kmínu a špetkou majoránky. Nakonec zalijeme směsí z hrnečku a dáme zapéct do trouby.

Náš tip: Mezi brambory a cuketu můžeme ještě přidat na plátky nakrájená rajčata.

Od ukončeného 4. měsíce pro nekojené, od ukončeného 6. měsíce pro kojené děti
 
Bramborová kaše se zeleninou
 
Suroviny pro jednu porci:
1 velký brambor
kojenecké mléko na zředění
malá mrkev
lžička slunečnicového oleje
kávová lžička jogurtu
růžička brokolice
 
Příprava: Brambor oloupeme, uvaříme doměkka s kmínem. Mrkev očistíme, nakrájíme na kostičky, dáme vařit v páře spolu s umytou růžičkou brokolice. Když je brambor měkký, dáme ho do mixéru, přidáme kojenecké mléko, olej, jogurt a uvařenou zeleninu a vše rozmixujeme dohladka.
 
Náš tip: Zeleninu můžeme střídat podle chuti dítěte, těm starším zeleninu jen rozmačkáme vidličkou nebo nakrájíme na kousky.
 
Klepněte pro větší obrázek 

Od ukončeného 11. měsíce
 
Zapečený brambor plněný masovou směsí
 
Suroviny pro dvě porce:
1 velký brambor
lžíce tepelně upraveného masa (nejlépe telecího)
lžíce zeleninové směsi
lžička oleje, lžíce zakysané smetany
 
Příprava: Jeden větší brambor omyjeme, oloupeme, rozkrojíme na polovinu. Připravíme si lžíci mletého nebo nahrubo rozmixovaného dušeného telecího masa (lze použít zbytek masa z přípravy jídel v minulých dnech, i zamraženého). V páře podusíme lžíci zeleninové směsi (mrkev, hrášek, fazolky, rajče, co je po ruce…) a nahrubo rozmixujeme. Smícháme maso se zeleninou, lžičkou oleje a zakysanou smetanou. Rozkrojené brambory „vydlabeme“ a vzniklý důlek naplníme zeleninovo-masovou směsí. Dáme zapéci do trouby.
 
Náš tip: Podle chuti můžeme dochutit nejrůznějšími bylinkami.

Od ukončeného 11. měsíce
 
Bramborová omeleta se šunkou a rajčaty
 
Suroviny pro dvě porce:
1 velký brambor
asi 5 dkg šunky
1 rajče
žloutek
lžička strouhaného sýra
olej
kojenecké mléko na zředění
 
Příprava: Brambor očistíme, uvaříme do poloměkka. Nakrájíme na středně silné plátky. Teflonovou pánev lehce potřeme olejem. Dno pánve pokryjeme rozkrájeným bramborem, na něj položíme plátky rajčat a zasypeme na kousky pokrájenou šunkou. Nakonec zalijeme rozšlehaným žloutkem s trochou mléka a strouhaného sýra. Připravujeme při mírné teplotě, pánev přikryjeme pokličkou.
 
Náš tip: Bramborová omeleta je výborná i s hráškem.
 
Text: MUDr. Lenka Smetanová, dětská lékařka
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články