Příchod z porodnice: Spolupracovat by měli všichni

Snad každá maminka se těší, až její pobyt v nemocnici bude u konce a ona pojede se svým miminkem domů.
Příchod z porodnice: Spolupracovat by měli všichni

Těší se, až svoje děťátko uloží do pečlivě nachystané postýlky, až jej poprvé vykoupe v jeho vlastní vaničce, a hlavně se nemůže dočkat, až budou doma společně všichni – i s novopečeným tatínkem.

Jenže takový příchod domů je kromě těchto kratochvílí spojen i s notnou dávkou zátěže, která novopečenou maminku čeká. A proto je zcela logické, že do starostí o miminko a domácnost, se zapojí i ostatní členové rodiny. Maminka je po porodu ještě stále oslabená a neustálá péče o novorozeně ji zaměstná opravdu víc než dost. Musí být svému dítěti neustále k dispozici a brzy se může cítit velmi vyčerpaně.

Snad každá mladá matka trpí nejvíce nedostatkem spánku. Spánek je ovšem pro maminku v šestinedělí nesmírně důležitý, jak pro načerpání tělesných sil, tak i pro nezbytný duševní odpočinek. A tak je třeba věnovat spánku nejméně sedm hodin denně. Proto bývá dobré si aspoň jednou nebo dvakrát během dne zdřímnout. V noci by se měli v péči o kojence střídat oba rodiče. Vydatný spánek je totiž naprosto nezbytný, má-li mladá maminka bez újmy na zdraví plnit náročný denní program.

Nezapomínejte na sebe
Rozhodně by čerstvá maminka neměla zanedbávat ani své stravování, zejména pokud kojí. Jídelníček musí obsahovat co nejpestřejší stravu. Má v něm být zastoupeno co nejvíce syrového ovoce i zeleniny, dostatek mléka, mléčných výrobků i masa, brambory, velmi málo moučných jídel a téměř žádné sladkosti. Pokud jde o množství jídla, neplatí žádné přesné pravidlo, kolik jídla má „šestinedělka“ sníst. Protože se organismus má vrátit do stavu před těhotenstvím, je třeba dbát na to, aby se i tělesná hmotnost vrátila k výchozí hodnotě na začátku těhotenství.

Kojící maminka má denně vypít více tekutin než nekojící žena, protože určitá část tekutin se spotřebuje při tvorbě mléka. Vzhledem k tomu, že dospělá žena potřebuje denně vypít nejméně 1,5 litru tekutin, musí kojící maminka vypít za den alespoň 2 litru.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články