Pribináčkové cupcaky

Věděli jste, že pribináček, na kterém jsme všichni vyrostli a na němž teď vyrůstají naše děti, slaví už 60. narozeniny? Při té příležitosti se zrodily nové příchutě, dokonce i pro dospělé. Na oslavu ale patří dortík, v tomto případě samozřejmě s pribináčkem. Vyzkoušejte a ochutnejte s námi vanilkové cupcaky plněné karamelovým nebo kávovým pribináčkem.
Pribináčkové cupcaky

Doba přípravy: 15 minut | Doba pečení: 15–20 minut

Ingredience:

  • 225 g změklého másla
  • 225 g cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • ½ semínek z vanilkového lusku
  • 4 vejce (pokojové teploty)
  • 225 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku

Postup:

Předehřejte troubu na 175 ˚C. Připravte si košíčky na muffiny a vložte je do pečicí formy. Smíchejte mouku, kypřicí prášek a odložte prozatím stranou. Dejte do mísy máslo, cukr, sůl, semínka z vanilky a šlehejte do světlé pěny. Vejce prošlehejte vidličkou a za vysokých otáček robotu pomalu přidávejte po troškách k vyšlehanému máslu. Pokud by se směs začala srážet, přidejte lžíci mouky a pokračujte s přidáváním vejce. Snižte otáčky a po třetinách přidávejte mouku. Hotové těsto plňte pomocí lžíce do připravených košíčků zhruba do dvou třetin. Vložte do trouby a pečte 15–20 minut. Hotové muffiny vyjměte z formy a ihned potírejte připraveným sirupem.Klepněte pro větší obrázek

Sirup na potírání cupcaků:

  • 60 ml vody
  • 60 g cukru krupice

Varianty:

kávová – přidejte před vařením 1 lžičku instantní kávy

karamelová – použijte hnědý cukr

Dejte do kastrůlku všechny ingredience na sirup a vařte na nízkou teplotu až do vymizení krystalků cukru. Můžete nechat mírně vychladnout a nanášet na ještě horké cupcaky.

Náplň z pribináčku:

Na 12 kusů postačí 2 kelímky pribináčku po 80 g (kávový nebo karamelový)

Do úplně vychladnutých cupcaků uděláme pomocí kulatého vykrajovátka dírku a naplníme pribináčkem z kávy nebo karamelu. Ihned můžeme nanášet čokoládový krém.

Čokoládový krém:

  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 20 g glukózy (lze vynechat)
  • 200 g čokolády

Do kastrůlku dejte smetanu a glukózu a přiveďte téměř k bodu varu. Čokoládu vložte do kovové misky a přelijte horkou smetanou. Metličkou směs míchejte, dokud se nespojí v lesklou hmotu bez hrudek. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu, což může trvat i 20 minut, v průběhu stání ji občas zamíchejte. Konzistencí by měla připomínat měkké máslo. Poté nandejte do cukrářského pytlíku se zdobičkou a nanášejte na cupcaky. Dozdobte barevným sypáním nebo pro dospělé třeba kávovými zrnky.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články