Přetahovat, či nepřetahovat?

Článek o chlapecké předkožce a s tím spojené obřízce vyšel v časopise Betynka číslo 9. Do redakce přišla reakce čtenářky na toto téma, kterou přikládáme. Zajímá nás i váš názor! Přidat ho můžete do diskuze pod článkem.
Přetahovat, či nepřetahovat?
Pokud máte doma holčičky, tak vám smysl povyku kolem takového kousíčku těla minimuže uniká. Podíváte-li se na diskuzní fórum na internetu, zjistíte, že rodiče chlapců nepovažují toto téma vůbec za okrajové. Ba naopak: otázka přetahovat, či nepřetahovat je probírána s vážností hodnou volby prezidenta státu. Tak tedy, předkožka se u penisu přetahuje z hygienických důvodů. Přesněji řečeno kvůli čistotě v předkožkovém vaku, což je prostůrek mezi žaludem a vnitřní stěnou předkožky. Právě tam se totiž mohou hromadit odlučující se kožní buňky. Při špatné hygieně se zde začnou množit patogenní bakterie a ve finále chlapečka potrápí nepříjemný zánět.
 
Miminka ne!
První rozbalení malého korunního prince většinou otce naplní pýchou. Genitálie chlapečků jsou po narození v poměru k jejich velikosti těla mohutnější – do puberty – než kdykoliv později. Navíc v prvních dnech po porodu ještě na penis a varlátka působí hormony, které přešly placentou do krevního oběhu, a díky tomu má kojenec své pohlavní orgány zduřené. Chlapeček tak už v prvních hodinách svého života působí v intimních partiích jako mimořádný chlapák. Radujte se nebo neradujte (někdy má miminko genitálie nejen velké, ale i zarudlé, takže místo pýchy vzbuzuje obavy) – sotva se zaklimatizuje na mimoděložní život, otok ustoupí. „Zbytek malého mužského“ navíc během pár měsíců doroste do svých zjevně přerostlých orgánů. Při sledování klučíčka, zda je tam dole mezi jeho nožičkama všechno v pořádku, je ale třeba vědět, že po narození nelze přetáhnout na penisu předkožku téměř žádnou. Podle statistiky snad jen u 4 % kojenců mužského pohlaví. Zbytek je nositeli příliš tenké předkožky, což je podle pediatrů naprosto normální stav zvaný konglutinace. Přeloženo do nedoktorské řeči: vnitřní list předkožky je vlastně slepený (ne přirostlý) se žaludem penisu. To se ovšem v průběhu několika měsíců zásadně mění.
 
Na scéně je fimóza
Zacházíte se synkovým přirozením jemně, jako by ho měl utkaný z mlhy, a stejně už jen při lehkém doteku řve jako tur? Možná trpí fimózou. O co jde? Slovy lékaře, zúžení okrajové části předkožky. Což je jednak vrozené a jednak získané právě při nešetrném mytí, kdy se na penisu tvořily jizvičky. Potíž je v tom, že dítě pak trpí zmiňovanými bolestivými záněty. Když už k tomu dojde, musí rodič předkožkový vak na mrňousově penisu vyplachovat a následně mazat mastí s antibiotiky. A když všechno běží tak, jak má, celé to trvá minimálně měsíc. Pokud jste teď dostatečně vyděšeni, na závěr dobrá zpráva: Hodně chlapečků s nepřetažitelnou předkožkou žádné problémy nemá. Chce to volné trenýrky, sprchovat a jemně mazat a... to je všechno.
 
Obřízka
Brrr, jistě vás teď zamrazilo. Přitom v židovské kultuře a muslimských zemích je obřízka důležitým náboženským rituálem, bez kterého by se žádný muž nikdy nestal skutečný mužem. Proč tomu tak je, se dočtete v boxíku - Historie mužské obřízky. Každopádně čeští lékaři se k obřízce staví velmi vlažně, a když vyloženě nemusí, tak se tomuto zákroku vyhnou. „Dělám ji pochopitelně na přání rodičů a většinou cizinců – právě z náboženských důvodů – a také u kojenců, ale to jsou spíš výjimky,“ odpovídá na náš dotaz doktor Wojciech. „Počítejte ovšem s tím, že to není nic příjemného. Miminko většinou obřezaný penis pálí a tak je mrzuté. Je nutné dbát, aby citlivá plocha nebyla dlouho ponechána ve styku s močí, takže se připravte na velmi časté měnění plen, šetrnější jsou v tomto případě ty látkové.“
 
A co ostatní chlapečci z nenábožensky orientovaných rodin? „K obřízce se přistupuje jako k poslednímu řešení. Když už má dítě za sebou nešetrné a předčasné pokusy o přetahování předkožky dřív, než se uvolnila. Díky opakovanému zjizvení tkáně žaludu k němu předkožka přirostla a chlapečka to už dost bolí. Není-li zbytí, tak bych obřízku časoval, až když bude chlapečkovi víc než šest let. A to z psychologických důvodů. Děti by měly být na svůj penis hrdé, ovšem čím jsou mladší, tím je pro ně složitější pochopit, že nejde o trest, třeba za masturbaci, že se odstraněním předkožky neporuší orgán, že nejde o nic pokořujícího. U starších kluků jsou naopak bolestivé dny po obřízce. A to tak, že někdy ani nevydrží sedět.“ V zemích s obřízkovou tradicí kvůli tomu dokonce existují speciální polštáře pod zadek, aby si „postižený“ pohověl.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
MALÝ „PŘETAHOVACÍ“ MANUÁL
Kdy tedy začít? Podle pediatra Michaela Wojciecha bohatě stačí s přetahováním předkožky začít okolo třetího roku chlapečka. Proč až u staršího batolete? „Okraj předkožky musí být dostatečně široký, k čemuž musí penis dostatečně dorůst,“ argumentuje. Jenomže spousta maminek už narazila na to, že když dorazila k lékařce se čtyřletým klučíkem a ten měl problém, doktorka je zpražila, že zanedbala právě tuto disciplínu. Co si tedy vybrat? Individuální přístup. Chlapečka zbytečně nemordovat, když to opravdu nejde. Když však má předkožku dostatečně volnou třeba už v roce, je třeba jemně se tomu věnovat.
 
A jak je to správně?
Volná a široká předkožka se přetáhne mírným tahem směrem ke kořeni penisu.
 
Při koupání žalud jemně a bez zbytečného mydlení omyjeme, případně předkožku i žalud promastíme jemným dětským olejíčkem.
 
Postupujte vždy velmi opatrně, aby na předkožce nevznikly trhlinky a následně jizvičky. Když se totiž předkožka poraní vícekrát po sobě, její okraj se začne zužovat a jizvit.
 
Historie mužské obřízky
Od počátku je obřízka spojována s iniciací, tedy s procesem „nového začátku“, kupříkladu ve starověkém Egyptě se tak stávalo v okamžiku, kdy se chlapec– dítě stával mužem, tedy zahájil sexuální život. V některých kulturách byla a je obřízka spojována s „plodivou silou“ (Asie, Afrika), ale v pozadí se dají vytušit i důvody hygienické. Další rozměr dalo obřízce křesťanství, resp. Starý zákon: Abrahám se nechal na důkaz zpečetění smlouvy s Bohem obřezat a jeho lid to vzal za své... Nespojovat se ženskou obřízkou – to je kapitola jiná...
 
REAKCE NA ČLÁNEK
 
Milá redakce,

mám tříměsíčního synka, a tak jsem vedle časopisů typu Týden a Reflex taky konečně sáhla po periodiku pro maminy a má volba padla na Betynku. Fotografie paní šéfredaktorky mě uklidnila, na pohled pohodářka = inteligentní časopis. Jaké ale bylo mé zklamání, když jsem si přečetla článek paní Jany Trnkové na téma přetahování. Respektive pasáž o obřízce. Chápu, v Evropě není mužská obřízka standartem, ale myslím, že není příliš fér mluvit o ní jako o zákroku, který je spojen pouze s náboženstvím. Vždyť v USA je obřízka naprosto běžný zákrok po narození dítěte a s náboženstvím to nemá absolutně nic společného! Je to zákrok, který má své hygienické a zdravotní důvody, o estetických ani nemluvě. Prosím, jen proto, že v Evropě si na mužství nechceme nechat sáhnout, tak to ještě neznamená, že máme právo o tomto zákroku mlžit a šířit bludy. Zejména pasáž o tom, jak by měly být děti hrdé na své penisy (samozřejmě ty neobřezané) mě dojímá. To se asi 90% americké populace musí sakra stydět, neb jsou obřezaní...
 
Moderní způsob obřízky je bezbolestný zákrok, při kterém sice teče krev a po max. 8 dní má miminko na penisu umělohmotný kroužek, ale miminko rozhodně netrpí - tedy alespoň můj syn Vincent se i s kroužkem na pinďovi smál, čůral normálně a plenky jsme taky měnili zcela v normě.Výsledkem je krásný penis, na který bude jistě stejně hrdý jako je jeho tatínek na ten svůj. Výhodou obřízky je snížení rizika přenosu pohlavních chorob až o 50%, nepopiratelně lepší hygiena - nečistoty se nemají kde držet - a v neposlední řadě mnohem lepší sexuální život - jak pro muže, tak pro ženu. Přála bych všem, které tu možnost neměly, vyzkoušet ten rozdíl. ;-)
 
Chápu, že jsem asi Vinnieho vystavila nebezpečí vyřazení z kolektivu, neboť se svým penisem prostě jen tak nezapadne a maminky a tatínkové, co po večerech čtou Betynky a jim podobné svým chlapečkům na dotaz: "Proč má ten chlapeček nahatého pindíka?" odpoví: "Protože je divný, asi je to Žid... Tvůj pindík je NORMÁLNÍ, jeho ne."
 
Snad Vinniemu tohle příkoří vynahradí zástupy zvědavých a sexuchtivých dívek v období puberty. ;-))) Jasně, to, co má většina, je prostě NORMOU, ale buďme trochu světoví a přijímejme i to, co naší normou není... jako něco normálního... Z mého pohledu se mi zdá mnohem horším příkořím popisované přetahování...

S pozdravem,

Alena Sanders
 
VÝZVA
 
ZAJÍMÁ NÁS I VÁŠ NÁZOR NA TUTO TÉMATIKU. PŘIDEJTE SVŮJ PŘÍSPĚVEK DO DISKUZE POD ČLÁNKEM. ZMĚNILI JSME PODMÍNKY VKLÁDÁNÍ PŘÍSPĚVKŮ A TAK JE TEĎ DISKUTOVÁNÍ MNOHEM SNADNĚJŠÍ!
Betynka na Facebooku


Nejčtenější články