Maminka.czŽivoty slavných

Přemysl Otakar I. a Zlatá bula sicilská: Víte, proč byla tato listina pro nás tak důležitá?

redakce 26.  9.  2020
Pojem Zlatá bula sicilská si z hodin dějepisu pamatuje snad každý. Málokdo však už dokáže svým dětem vysvětlit, proč má tento dokument v české historii tak významné místo. Abyste si udělali se svými potomky jasno, přinášíme další díl pořadu Mall.tv Životy slavných.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Biflování je nanic, nejvíce si děti (a nejen ty) zapamatují učivo tak, že si informace spojí s vizuální stránkou. V dalším dílu pořadu Životy slavných se dozvíte, co to vlastně Zlatá bula sicilská je a jak je s ní spojen Přemysl Otakar I.

Co jste o Přemyslu Otakaru I. možná nevěděli

Kdy se Přemysl Otakar I. narodil, není přesně známo. Historikové nejvíce zmiňují rok 1155, ale někdy také rok 1160, dokonce i období 1165–1167. Tak jako tak, zemřel v roce 1230, a dožil se tak na svou dobu úctyhodného věku, „až“ 75 let.  

Zlatá bula sicilská byla více méně symbolický dokument, který stvrzoval už předchůdci nastavený vztah mezi českým panovníkem a Svatou říší římskou. S doslovným naplňováním jednotlivých bodů si totiž nikdo hlavu nelámal. Například: bula vypočítává, že český panovník měl být napříště osvobozen od všech povinností vůči říši, až na účast na říšských sněmech, "pokud se konaly v MerseburkuNorimberku nebo Bamberku".

Přemysl přitom v následujících letech navštívil všechny možné říšské sněmy (například v Řezně nebo Innsbrucku), jen ne ty v bule uvedené. Dále: v případě doprovodu římského krále na jeho korunovační jízdě do Říma byl český král povinen "vypravit 300 jezdců nebo zaplatit 300 hřiven stříbra". Přitom nejsou žádné doklady o tom, že by kdy český panovník nějaké vojáky vysílal či platil takovou sumu.

Do Přemyslova života i politiky zasáhl i soukromý život. První manželství s Adlétou Durynskou totiž Přemysl nechal po dvaceti letech anulovat, prý kvůli tomu, že byli vzdálení příbuzní (což mu 20 let nevadilo). Druhá žena totiž byla Konstancie Uherská, dcera uherského krále, která se pro jeho evropskou diplomacii hodila mnohem více.

Zapudil tak i všechny čtyři potomky s Adlétou včetně prvorozeného – už dospělého – syna Vratislava. Velmi tím riskoval: Nejenže o svůj nový svazek musel bojovat na mnoha frontách včetně uznání od papeže. Ale také musel doufat, že i nová žena mu porodí mužského potomka, který se dožije dospělosti. To se podařilo v osobě budoucího krále Václava I.

Ludvík XIV: Fascinující, zhýralý i nenáviděný Král Slunce vládl 72 let
Témata: Životy slavných, Domácí škola, Škola on line, Přemysl Otakar, Norimberk, Bula, Lis, Díl pořadu, Ula, Potomek, Řezno, Historie, Innsbruck, Budoucí král, Wikipedia, Nori, Přemysl, Života, TAK, Řím, DŮL, Učivo, Vít, Ota, Vratislav