Rodit jako o překot... Co dělat, když začnete rodit dříve, než dorazí sanitka?

Zatímco některé ženy se potí od prvních kontrakcí do porodu klidně až dvacet hodin, jiné zvládnou přivést dítě na svět sotva vkročí do porodnice. Nebo tam ani vkročit nestihnou. Je výhra, rodit v ultra krátkém čase? A kdy jde skutečně o překotný porod?
Rodit jako o překot... Co dělat, když začnete rodit dříve, než dorazí sanitka? | istockphoto.com

Co je překotný porod?

Definice je vlastně jednoduchá. Překotný porod je takový, který je spontánní a trvá kratší dobu než dvě hodiny.

Děje se tak v případech, kdy porodní cesty nekladou odpor (zejména u vícerodiček), při sliných děložních stazích, často také při nedostatečném uzávěru děložního hrdla a u malých plodů. Odehrává se tedy skutečně rychle a tak se někdy opravdu stane, že žena cestu do porodnice už nezvládne. Jak ale rozpoznáte, že je to skutečně ,,ono"?

A můžete se na překotný porod vůbec nějak připravit? Gynekoložka Andrea Pašková k tomu říká: ,,Příznaky překotného porodu jsou opakované kontrakce, která na sebe navazují a nejsou mezi nimi žádné přestávky. Opakují se bez časového intervalu. Pokud je žena doma nebo venku, měla by každopádně zavolat Rychlou zdravotní pomoc a neměla by se snažit dostat se do porodnice vlastními silami, neboť může dojít k porodu cestou do porodnice."

Ještě dodává, že překotný porod, ačkoliv je rychlý, není pro matku, ani dítě, prospěšný. ,,Těhotná bývá často překvapená rychlým nástupem děložních kontrakcí. Je při tom ohrožená poraněním děložního hrdla, pochvy, vznikem trhlin hráze a krevních výronů," vysvětluje. U miminka můžou být rizika ještě horší.

Překotný porod: Co dělat, když nestíháte dojet do porodnice?

Překotný porod: Co dělat, když nestíháte dojet do porodnice?

Co hrozí dítěti při překotném porodu?

,,Novorozencům hrozí při této formě porodu nebezpečí nitrolebečního krvácení, jehož příčinou bývají silné a časté děložní stahy, kdy je na hlavičku plodu vyvíjen nadměrný tlak," uvádí hrozby překotného porodu Andrea Pašková.

,,Pokud hlavička rychle prostoupí pánví, pak po jejím porození stlačení náhle opadne, hlavička částečně změní svůj tvar a při této fázi hrozí přetržení cév v mozku anebo v jeho okolí.," vysvětluje a ujišťuje, že při pozvolném porodu k náhlým tlakovým změnám nedochází. U překotného porodu vedeného bez pomoci zdravotního personálu pak prý hrozí i přetržení pupečníku a vykrvácení dítěte.

Porodila v autobuse před stadionem Sparty. Jak vypadá překotný porod?

Porodila v autobuse před stadionem Sparty. Jak vypadá překotný porod?

Když sanitku nestíháte

Pochopitelně se může přihodit, že nejenže to do porodnice nestíháte, ale ani záchranka nemusí dojet k začátku překotného porodu včas. Však jsme už  všechny četly o porodech v letedlech, autobusech, autech, na schodech porodnice. Co tedy dělat, když není na blízku žádný lékař, a kontrakce jsou rychlé a silné?

Vždy vytočit rychlou záchrannou službu

Když se dostaví intenzivní a rychlé kontrakce, zavolejte si linku 155. Jednak k vám okamžitě vyšlou sanitku, pak vám s porodem pomůže školený operátor přímo na lince. Andrea Pašková zdůrazňuje, že člověk, který je v inkriminovaném okamžiku s matkou, popřípadě lékařský personál na telefonu, je pro rodičku velmi důležitý, protože ji může emocionálně ujistit, že porod postupuje správně a dostatečně rychle. Mnoho žen se díky tomu prý cítí být klidnějšími a lépe se soustředí na porod.

Zvolte polohu v polosedě

V případě, že nuceně rodíte na jiném místě než v porodnici, zvolte v rámci možností nějaké klidné místo a polohu ideálně v polosedě, aby mohly být nohy roztažené. Důležité je předem svléknout oblečení, které by mohlo při porodu překážet. ,,V případě, že již odtekla plodová voda, nesmí žena chodit!", varuje zkušená lékařka a radí, že v případě, že žena dlouho čeká na lékařskou pomoc, může porod ,,zpomalit" polohou na boku. Vzpřímený postoj a chůze oproti tomu porod akorát urychlí.

Miminko pospíchalo na svět: Překotný porod na vlastní kůži

Miminko pospíchalo na svět: Překotný porod na vlastní kůži

Zajistěte miminko

Jestliže miminko porodíte před příjezdem záchranné služny, pak je nuté zkontrolovat, jestli nemá omotanou hlavičku pupeční šňůrou. Pokud je dítě zdravé, samo se nadechne a začne křičet. U miminka je pak nutné pevně zaškrtit pupečník, zabránit vykrvácení a prochladnutí. Provázkem nebo tkaničkami se provede dvojitý podvaz pupeční šňůry. V místě mezi podvazy se pupečník přestřihne. Zbylé místo pupečníku se pak zakryje sterilním čtvercem a miminko se přiloží zabalené k mamince.

Po porodu, i když proběhne bez komplikací, je vždy nutné převézt rodičku i dítě do porodnického zařízení, kde se o novorozence postará tým dětských lékařů. U maminky je pak třeba zkontrolovat, jestli v dutině dělohy nezůstal zbyek placenty, který by ji ohrožoval krvácením nebo zánětem. Důležitá je také kontrola porodních cest, kdy se zjišťuje, zda nevznikly trhliny děložního hrdla, poševních stěn i hráze.

Video: Podívejte se, jak vypadá orgasmický porod

To je ale krásný vlasáč! Nikol Štíbrová je maminkou, porodila chlapečka

To je ale krásný vlasáč! Nikol Štíbrová je maminkou, porodila chlapečka

Gratulujeme! Lejla Abbasová je dvojnásobnou maminkou. Porodila holčičku

Gratulujeme! Lejla Abbasová je dvojnásobnou maminkou. Porodila holčičku

Existují rozdíly mezi porodem chlapce a holčičky?

Existují rozdíly mezi porodem chlapce a holčičky?

 

 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články