Pozor na slunce

Jsme rádi, když svítí, jsme rádi, když hřeje, ale nejsme rádi, když nás spálí. Zrádné sluneční paprsky a citlivá dětská pokožka nejdou dohromady. Přátele z nich uděláme jen správnou ochranou.
Pozor na slunce

Děti milují slunce, milují cachtání ve vodě, a na vás je, abyste zajistili, že je z jejich letních her nebude bolet hlava a pálit kůže. Máme pro vás deset pravidel, díky nimž by si vaše děti měly užít léto bez problémů. Připomínáme ale, že do tří let byste měli děti před sluncem chránit co nejvíce. Tehdy je totiž pokožka nadmíru citlivá a nemá žádný obranný mechanismus proti UV záření.

1/ Pamatujete si dobu, kdy se tvrdilo, že opálená kůže se už nemusí mazat? Pozor, to neplatí! I na opálenou kůži používejte ochranné přípravky.

2/ Ochranné krémy nebo spreje noste vždy s sebou. Jsou k mání i doslova kabelkové velikosti. Pro děti volte hypoalergenní přípravky bez parfemace, například Avène mléko nebo sprej pro děti (SPF 50+), které jsou bez parfemace, silikonů a parabenů, a navíc jsou voděodolné, nebo Vichy opalovací mléko pro děti Capital Soleil (SPF 50+). V Česku, pokud není ozónová díra, stačí používat ochranný prostředek s UV filtrem 30. To ale za podmínky, že dítě nebude na slunci v poledních a časných odpoledních hodinách. Chcete-li mít jistotu, pak volte „padesátku".

3/ Nejcitlivějšími místy, a tedy nejnáchylnějšími ke slunečnímu popálení, jsou rty, nos, chodila, ruce a lokty. Na rty se prodávají speciální balzámy v tyčince, například tyčinka na rty a tyčinka na citlivá místa od Avène nebo balzám na rty s UV filtrem od Sebamed.

4/ Snažte se vyhýbat sluníčku mezi 12.–16. hodinou.

5/ Bez čepičky a lehkého oblečení děti ven nepouštějte. Na pláž je ideální koupací overálek nebo koupací tričko s kraťásky, např. plážové overálky Playshoes nebo Reima Copacabana, které mají ochranný faktor 50+.

6/ Ochranný přípravek byste měli aplikovat ve dvouhodinových intervalech.

7/ Pozor na odraz slunečních paprsků. Voda, písek a sníh odrážejí paprsky zpět na kůži. Je tedy třeba zdvojnásobit ochranu, když jedete s dětmi například na lodičce nebo ve člunu. Na pláži a zahradě samozřejmě nezapomeňte použít slunečník nebo jakoukoli protisluneční clonu.

8/ Dostatek tekutin je zásadní, a proto kdykoli jdete s dětmi ven, nezapomeňte na lahev s pitím.

9/ Zkontrolujte UV index. Porovnejte výšku dítěte s výškou jeho stínu. Pokud je stín menší, znamená to, že je sluníčko vysoko, UV index je hodně silný, takže je velké nebezpečí spálení.

10/ Sluneční brýle s dostatečným UV filtrem jsou také základní protisluneční výbavou, ovšem až pro větší děti. Malé děti je samozřejmě na obličeji mít nechtějí, a tak jim musíte oči clonit kšiltovkou nebo kloboučkem.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články