Porodní plán: sepsat, či nesepsat?

Porodním plánem se rozumí sepsaná představa či ještě lépe přání budoucí maminky o průběhu porodu a následné péči o miminko.
Porodní plán: sepsat, či nesepsat?

Důvodů k sestavení plánu je hned několik. Plán sepisují například ženy, které mají jasnou představu o porodu a pokud možno se chtějí vyhnout dohadům s personálem. Ten by měl být tedy s plánem seznámen ještě před samotným porodem. Na druhou stranu plánují i budoucí maminky, které jsou naprosto nezkušené a sepsáním svých přání si vlastně samy sobě ujasňují, jak by si přály, aby jejich porod vypadal. Porodní plán sepisují také maminky, které mají předešlou negativní zkušenost, které se chtějí pokud možno při dalším porodu vyhnout.

Plán si můžete sestavit vlastně kdykoliv během těhotenství, ale nejvhodnější je samozřejmě doba po absolvování těhotenských kurzů, na kterých lze získat spousty přínosných informací včetně té, jak porodní plán sepsat.

Plán by měl být spíše přáním
Pakliže se žena rozhodne, že chce, aby ji k porodu někdo doprovázel, je vhodné, aby jej včas seznámila se svou představou o porodu. Touto osobou bývá nejčastěji partner, kamarádka či maminka rodičky a ti také mohou tlumočit personálu obsah plánu, pokud toho sama rodící žena není schopná. Ne všude samozřejmě vidí porodní plány rádi nebo s nimi možná nemají žádné zkušenosti, na většině pracovišť ale jistě respektují všechna přání rodičky, která neohrozí průběh porodu a nejsou nebezpečná pro ni ani pro miminko.

Při samotném sepisování plánu je nutné držet se reálných přání. Například, když se žena rozhodne rodit do vody, měla by si i předem vytipovat porodnici, kde takovýto porod umožňují. Před vytvářením porodního plánu je dobré si rozmyslet, co je pro vás opravdu důležité, co chcete, aby personál o vás věděl či nevěděl. A nejdůležitější je vždy pamatovat na to, že sepsání porodního plánu porod neovlivní, v tu dobu jej bude mít už v režii vaše miminko deroucí se na svět. 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články