Porod: Neboj, jen mě budeš držet za ruku…

...co jiného také může otec u porodu své partnerce nabídnout. Není to málo? Určitě ne, manželova přítomnost jí může dodat nejen na jistotě, ale přidat i špetku odvahy.
Porod: Neboj, jen mě budeš držet za ruku…

Takhle to přece vůbec nebylo,“ oponujete partnerovi, když vytahuje před známými podle jeho názoru zábavné historky z vašeho porodu. On tvrdí, že jste hystericky křičela na porodní asistentku, vy jste ale přesvědčena, že jste ji pouze jednou upozornila na to, že plodová voda je pryč… Je pár minut po porodu. Moc to bolelo, ale vy cítíte úlevu. Miminko je krásné a hlavně zdravé. Ale už pár hodin nato se vám v hlavě odvíjí film, jak náročné to bylo a jak moc se naplnily vaše představy nebo naopak obavy. A za pár dní?

Je to pěkný sešup!
Zkusili jste si někdy s partnerem, který byl při tom, když se dítě narodilo, udělat malý test, co vám z těch pár hodin utkvělo v hlavě? A porovnali jste si svoje zážitky? „Nic horšího jsem nezažil. Kam se na to hrabe sjíždění peřejí v Chorvatsku nebo výstup na Mont Blanc…“ Kamil je milovníkem adrenalinových sportů. Každoročně stihne jednu dvě akce, které jdou takzvaně na krev. „Tchán mi sice radil, abych tam nechodil, ale mně to přišlo jako docela dobrý nápad. Navíc o to Ivana hodně stála. Říkala: ‚Jen mě budeš držet za ruku.‘ Copak mě napadlo, že to bude tak hrozné,“ vybavuje si ty nekonečné hodiny trápení. Podle jeho Ivany bylo ale všechno v normě. Honzíček – jejich první syn – se narodil už čtyři hodiny po příjezdu do porodnice.

Kdo se koho drží…
„Nejhorší je ta bezmoc,“ shodují se někteří tatínkové. „Sedíte vedle své ženy a chlácholíte ji, a přitom byste nejraději doktora či porodní asistentku odehnali a chopili se toho sami. Nejde vám totiž na rozum, proč jim vyndání tříkilového dítěte trvá tak dlouho. Také byste jí rádi pomohli od těch hrozných bolestí, které zažívá, když se mu ven nechce.“ V opačném případě jste člověk, který minutu po minutě víc a víc bledne, své rodící manželky se drží jako klíště a ze všeho nejvíc se bojí, že se v mdlobách sveze ze židle. To ostatně podle porodníků není až tak výjimečné. I ty nejsilnější reprezentanty mužského pohlaví může vědomí zodpovědnosti, strach o matku a dítě skolit. Ale na tom není nic odsouzeníhodného a žádný z nich se za to nemusí stydět. Stejně jako žena, kterou velké – často mnoho hodin trvající – bolesti nutí nahlas si ulevovat nebo dokonce křičet. Ale jak vám dosvědčí ti, kteří odrodili stovky dětí, i to je v naprostém pořádku. Pokud to rodičce pomůže, aby dítě rychleji a snadněji přivedla na svět, proč ne.

Co vás může vykolejit
Rodička není pacientka, ale klientka. To zdůrazňují ve většině porodnic. Přesto se najednou nastávající maminky ocitají v nezvyklé situaci (především pokud žádnou hospitalizaci zatím nezažily). Když se s porodnicí v těhotenství seznámily, při ostrém porodu, který pochopitelně provází velký stres, jsou jako vykolejené. Bojí se o dítě. Jsou závislé na lékaři, porodní asistentce a sestrách. Nemohou si dělat, co chtějí, musejí poslouchat jejich příkazy, i když jsou jim proti mysli. Pokud chybí vzájemná důvěra, že pro ně dělají to nejlepší, co mohou, je to problém. Proto jsou mnohé z nich tak rády, že mohou vzít partnera s sebou. Je pro ně ochráncem, který – budou-li tak trochu mimo – bude hájit jejich zájmy a zastane se jich.

Myslete na miminko
Některé muže, zvyklé na svoji vždy dokonale upravenou pohodovou ženu, může porod zaskočit. A nastávajícím maminkám, které ani nenapadlo, že by se takhle před nimi mohly odkrýt, to nakonec může vadit. Ale pokud tvoří a mají tvořit jeden pár, neměli by se tím nechat rozhodit. Důležité je, aby miminko cítilo pozitivní vlnění, aby poznalo, že se na ně rodiče přes všechny ty těžkosti těší. Ve své knížce Jak vychovat šťastné dítě to doporučuje i psycholožka Eva Rheinwaldová. Zdůrazňuje, že první emoce z doby porodu se přenášejí do přítomných situací během života dítěte a umocňují je. Novorozenci nejenže reagují na hlas matky, ale i na hlas svého otce. Svůj příchod na svět vnímají a do detailu si ho pamatují.

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články