Poradna: Kdy přejít na umělou výživu?

Milé maminky, jsme opravdu velice rádi, že se tak zodpovědně zajímáte o to, co by mělo vaše děťátko jíst, co je pro ně vhodné a čemu byste se měly při přípravě jeho stravy raději vyhnout...
Poradna: Kdy přejít na umělou výživu?
PŘÍRŮSTKY VÁHY
Pětiměsíční dcerku jsem plně kojila. Její váha však kolísá od 4,8 do 5,2 kg. Zkouším jí podávat mixovanou zeleninu a nadále kojím. Mám takto pokračovat, nebo raději přejít na umělou výživu?
Markéta, Č. Krumlov
 
Ze současné váhy nemohu  určit, zda je přírůstek ještě dostatečný.  Je  potřeba znát ostatní okolnosti, abychom mohli říci, zda je dítě dostatečně kojeno nebo již ne. Potřebuji znát porodní váhu. První dva měsíce je nejmenší možný přírůstek plně kojeného dítěte 18 gramů za den, další
2 měsíce pak 10 gramů denně a od 5. měsíce je minimum 5 gramů za den. Pokud tedy minimální možné přírůstky sečteme, dostaneme se na hodnotu zhruba 1900 gramů do konce 5. měsíce. Většina dětí v tomto věku ale zdvojnásobí svoji porodní váhu a jejich denní přírůstky jsou vyšší. Je vhodné zhodnotit techniku kojení a celkový zdravotní stav dítěte, jeho spokojenost, počet pomočených plen, vzhled stoliček. Plně kojené děti většinou přibývají  méně než děti na umělém mléce. Obecně noční kojení  a častější kojení z obou prsů podporují tvorbu mléka, ta závisí i na pohodě a zdravotním stavu maminky. Od konce 5. měsíce je možno při nedostatku mléka a opravdu hraničních či nízkých přírůstcích začít s podáváním rýžové kaše na noc, ev. i zeleniny přes den. Pokud dítě prs neodmítá a mléko se tvoří, jsou ukončení kojení a úplný přechod na umělou výživu až to poslední řešení. Jestliže sáhnete k dokrmu umělým mlékem, což je většinou pediatrů doporučováno v podobných případech, jako je ten váš, mějte na paměti, že podání mléka z láhve utlumí chuť kojence sát z prsu kvůli zcela odlišné technice sání. Pak je podle mne dobré dokrm podávat až po kojení a lžičkou nebo z hrníčku. K problému by se měl vyjádřit váš pediatr, který má dítě trvale v péči a zná jeho celkový zdravotní stav a výše popsané okolnosti.
 
JE TO ALERGIE?
Mám osmiměsíčního chlapečka. Dokud jsem ho plně kojila, velmi dobře prospíval. Problémy nastaly ve chvíli, kdy jsem zavedla příkrmy – začal po nich blinkat. Zpočátku jsem měla pocit, že vyblinká cokoli, pak jsem vypozorovala, že mu potíže působí některé druhy zeleniny, např. celer a petržel (i v polévce). Mohou být miminka na ně alergická? Když jsem to konzultovala s dětskou lékařkou, řekla mi, že to je nějaká momentální indispozice, ale ta už trvá dva měsíce. Dá se už u tak malého dítěte zjistit, jestli je na některé druhy zeleniny alergické?  Mám tyto potraviny zcela vynechat?
Jitka H., Vlašim  
 
Jestliže potíže trvají již dva měsíce, je málo pravděpodobné, že se jedná o momentální indispozici. Petržel a celer patří do stejné skupiny rostlin a řadí se k nim např. i kmín, kopr, fenykl, anýz. Pokud je alergie na jednu z těchto látek, může se objevit i na ostatní. Potravinová alergie se často projevuje zažívacími potížemi, jako je zvracení a průjem, někdy i vyrážkou. Zkuste zcela vynechat z jídelníčku výše vypsané potraviny. Jistě by byla vhodná konzultace s alergologem a případné testy.

POTRAVNÍ DOPLŇKY
V jednom časopisu jsem se dozvěděla, že je dobré v zimě a v předjarním období užívat potravinové doplňky, protože by měl jinak organizmus nedostatek vitaminů. Také tuto radu důsledně dodržujeme. Mé dceři Haničce jsem zatím žádné vitaminy (kromě „déčka“) nedávala. Za 14 dní jí bude rok. Není už nejvyšší čas, abych jí také nějaké vitaminy vhodné pro děti koupila? Jaké byste nám doporučila?
Šárka M.
 
Paní Šárko, kojencům a batolatům doporučuji potravinové doplňky výjimečně a spíše z důvodu nějaké dlouhodobé zdravotní komplikace. Vyvážená a pestrá strava je dostatečnou zárukou správného přísunu mikroživin. Vitamin D jste podávala správně. Při nachlazení či horečnatém onemocnění můžete krátkodobě použít vitamin C, pokud dítě nejí dostatečné množství ovoce s tímto vitaminem. Spíše než multivitaminy bych doporučila bylinné preparáty, zejména v kvalitě BIO. Přívod umělých vitaminů a minerálů po delší dobu by u takto malého dítěte mohl zatížit ledviny a další systémy v těle, mohla by se vyvinout i alergie. Opodstatněné jsou ovšem u dětí s poruchami výživy a chronickými onemocněními nebo u dětí, které nemohou či nechtějí přijímat některý druh potravin. Např. dodávka vápníku při striktním dlouhodobém odmítání mléka a mléčných výrobků, vitaminy skupiny B a některé stopové prvky u vegetariánů atd.

ČASTĚJŠÍ STOLICE
Mám doma 4,5měsíční holčičku. Do 3 měsíců jsem kojila a malá měla pravidelnou stoličku. Poté s ní najednou přestala a do teď ji má jednou za týden, někdy i déle. Pan doktor stále říkal, že je to normální u plně kojeného dítěte, a pak mi poradil, ať už zkusím začít dávat příkrmy. Ale mně se to zdá ještě brzy. Zkoušeli jsme kojit po 2 hodinách, ale ani to nepomáhá. Miminko jinak prospívá. Mám začít už teď s příkrmy? Nebo mohu nějak svou stravou ovlivnit, aby měla stoličku častěji?
Jana Nováková, Choceň
 
Kvůli četnosti stolic se přerušit plné kojení nedoporučuje, jiné je to u nedostatečného množství pomočených plen při nedostatku mléka. Stolička
1x týdně sice není tak běžným jevem, ale lze ji považovat u plně kojeného dítěte ještě za normální, pokud nejsou příznaky zácpy, tuhá stolice, potíže s vyprázdněním, trhlinky v oblasti konečníku apod. Stolice také nesmí být hlenovitá a páchnoucí. Příkrm bych zatím nezaváděla a kojila do ukončeného 6. měsíce.
 
Klepněte pro větší obrázekMUDr. Lenka Smetanová - odbornice na výživu malých dětí

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře