Poradna k očkování proti zarděnkám, spalničkám a příušnicím

S odborníkem na očkování RNDr. Markem Petrášem se už poněkolikáté probíráme džunglí očkování. Tentokrát jsme pod drobnohled vzali očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám.
Poradna k očkování proti zarděnkám, spalničkám a příušnicím

Jaký je rozdíl mezi dostupnými vakcínami?

Pokud jde o očkování výhradně proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám, jsou u nás k dispozici dvě vakcíny. Trivivac je státem hrazená a používá se u nás již více než deset let. Před několika lety se komerčně uvedla i další vakcína – Priorix. Obě jsou srovnatelné v účinnosti a bezpečnosti, respektive v jejich toleranci. Je vyloučené, aby některá z nich byla šetrnější. Jde o marketingový mýtus.

Kdy se objevuje zvýšená nebo vysoká teplota po tomto očkování, případně i další reakce?

Výskyt těchto nežádoucích účinků nastupuje kolem 5. dne a zpravidla kulminuje do 12. dne po očkování. Není však výjimkou, že se jejich nástup může buď opozdit, nebo uspíšit. Přestože tyto reakce spontánně vymizejí, je možné případně teplotu snižovat vhodnými přípravky, nejlépe vždy po poradě s pediatrem.

Jak minimalizovat riziko nežádoucích účinků a kdy je vhodné očkování zahájit?

Obecně platí, že čím později se očkuje proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám, tím existuje menší riziko vzniku systémových nežádoucích účinků. V některých státech se očkují nebo očkovaly děti již od 12. měsíce věku. Důvodem byla epidemiologická situace, tj. existovalo vysoké riziko přenosu minimálně jedné ze tří virových infekcí, především spalniček. V tomto věku bylo zaznamenáno více nežádoucích účinků než při očkování v pozdějším věku. Proto se v jiných státech zavedlo očkování kolem 15. měsíce (14.–16. měsíc věku), umožňuje-li to epidemiologická situace. V tomto věku se incidence systémových nežádoucích účinků významně snížila. Zpravidla se toto očkování všude na světě zahajuje u dětí mladších dvou let. Vzhledem k tomu, že výskyt těchto reakcí je závislý na dostatečně dobře vyvinuté nespecifické imunitě dítěte, je vhodné, existuje-li jakékoli podezření či pochybnost, že nespecifická imunita není u takového dítěte v době očkování (15. měsíc věku) vyvinuta, očkování raději odložit o několik měsíců.

Jak dlouho ochrana vydrží?

Očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám patří mezi očkování s dlouhodobým účinkem. Je-li očkování kompletní, tj. jsou-li celkem podané dvě dávky vakcíny, bývá ochrana spolehlivá po dobu až 20 let pro spalničky, až 15 let pro příušnice a více než 20 let pro zarděnky.

Jaké je riziko přenosu vakcinačních virů na těhotnou matku očkovaného dítě?

Velmi často se stává, že těhotná maminka má dítě ve věku plánovaného očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám. Riziko z přenosu vakcinačních virů všech tří virových infekcí je malé a v případě, že k němu dojde, pak riziko vlivu na plod není žádné. Zpravidla jsou dnešní matky již z minulosti očkované vůči všem třem nákazám, tj. dojde u nich po případném přenosu k zabránění dalšího šíření vakcinačního viru.

Více o očkování na www.vakciny.net

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články