Poradna: Jídelní slalom

Možná by se mělo říkat: Řekni mi, co jíš, a já ti povím... jak se pak bude cítit tvé miminko...
Poradna: Jídelní slalom
Chladivý meloun
Meloun můžeme koupit v letním období téměř všude. Podle některých odborníků je nejen naprosto neškodný, ale vhodný prý i pro malé děti. Může ho i desetiměsíční miminko? Pokud ano, kolik ho může během dne sníst.
Alena Prášková, Chrudim
 
Lenka Smetanová: Je pravda, že meloun velmi ojediněle způsobuje alergické reakce, je jemný a dobře stravitelný. Je pouze potřeba pečlivě odkrojit zelené části z blízkosti kůry a vybrat všechna jadýrka, protože hrozí nebezpečí vdechnutí. Meloun není dobré kombinovat s mléčným jídlem a je třeba ho podávat čerstvý a skladovat vždy v lednici, překrytý na řezu potravinovou fólií. Meloun obsahuje až 95 % vody, kyselinu listovou, jablečnou, beta-karoten, vápník, železo a některé další minerály.

Nadýmání
Tříměsíční kloučci mívají často bolesti bříška. Může za to kojící žena, když jí, co nemá? Je pravda, že díky mateřskému mléku přijímá dítě všechno, co máma snědla (tedy i letní hrušky, které má moc ráda…)?
Klára Samková, Hrušovany

Lenka Smetanová: Koliky u kojených dětí nejsou ničím vzácným. Přijít na to, co je způsobuje, není ani někdy možné. Pravdou je, že to, co maminka sní, se dostává do mateřského mléka a ovlivňuje zažívání kojence. Ovšem jsou maminky, které jedí přísně nedráždivou a nenadýmavou stravu, a jejich miminko má i přesto nadýmání a bolesti bříška. Čerstvé kynuté pečivo, luštěniny, ovoce a zelenina tyto potíže způsobují poměrně často. U některých dětí s citlivostí na kravské mléko může dokonce přecházet alergen i do mateřského mléka a způsobovat bolesti bříška. Obecně se doporučuje vyhnout se cibuli, česneku, zelí, paprikám, hruškám, hroznům, kapustě... Důležitá je i technika kojení. U dětí s nadýmáním není dobré kojit krátce z obou prsů, protože tak miminko dostane především přední mléko bohaté na mléčný cukr. Kojíme správnou technikou a nejprve vyprázdníme jeden prs.

Nízkotučné výrobky
Děti rády ochutnávají to, co mají na talíři jejich rodiče. Jestliže se maminka rozhodla zhubnout a dá si do mističky nízkotučný jogurt, bude se po něm pochopitelně „sápat“ i její drobeček…
Petra Srncová, Praha

Lenka Smetanová: Nízkotučné výrobky nejsou pro kojence ani batolata vhodné. S tukem je odstraněna také část živin, zejména vitaminy rozpustné v tucích, které jsou pro dítě velmi důležité. Aby byla zachována konzistence jogurtu, často se do něj přidávají tzv. přídatné látky, což také není pro miminko žádoucí. Kojencům kupujte raději přírodní BIO bílý jogurt.
 
Klepněte pro větší obrázekMUDr. Lenka Smetanová - odbornice na výživu malých dětí

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články