Poradna: Cukr miminku nedávejte

S přikrmováním mohou být problémy. Někdy trvá déle, než si dítě na novou chuť zvykne.
Poradna: Cukr miminku nedávejte
Sladkosti ne
Mám dcerku (5 měsíců), kterou plně kojím. Od 6. měsíce začne přikrmování. Chtěla bych dceři co nejdéle nedávat sladké − jaké výrobky jsou tedy nejlepší?
Jolana K.
 
Vaše snaha nedávat dítěti cukr je správná. Do konce prvního roku by dítě sacharózu – řepný cukr – nemělo správně dostat. Sladit by se, pokud je to nutné, mělo glukózou, která je šetrnější pro zažívání. Žádná forma cukru však není bezpečná pro zuby. Můžete podávat bílé jogurty a neochucené kaše, kterých je již na trhu dostatek. Sušenky pro děti nejsou nutnou součástí jídelníčku. Je možné, že se přítomnosti cukru úplně nevyhnete, protože to vylučuje i podávání kupovaných ovocných přesnídávek. Stravu je pak nutno z velké části připravovat doma a z hotových výrobků vybírat striktně ty neslazené, což je někdy pro maminku časově náročnější. Pokud kojenec není seznámen se slazenými příkrmy, přislazování většinou nevyžaduje. Ovoce samo o sobě obsahuje dostatek cukru – fruktózy. Hlavně je nutné se vyhnout popíjení slazených nápojů z lahvičky se savičkou, zejména pak v noci.
 
Těžký přechod
Do ukončeného šestého měsíce jsem syna kojila a žádné problémy jsme neměli. Pak jsem začala s příkrmy, ale od té doby Mareček vždy po jídle poplakává. Zpočátku jsem si myslela, že to jsou větříky, tak jsem mu dávala fenyklový čaj, ale nepomáhal. Pak mě napadlo dát mu ještě cucnout mléka. Vždycky se na chvíli uklidnil, teď se mi ovšem zdá, že se intervaly mezi „cucnutími“ neustále zkracují. Nemohu přijít na to, jestli má hlad nebo jen vyžaduje moji přítomnost. Pokaždé totiž trochu mléka vypije. Zkusila jsem to i s přesnídávkou – té také vždycky trochu sní (s kojením je to ovšem jednodušší). Nevím, co mám dělat…
Jarka V.
 
Zavádění příkrmů je pro dosud plně kojené dítě velká změna. Také zažívání si zvyká zpracovávat nový druh potravy. Dítě zpočátku může být neklidné, někdy zelenina méně zasytí, protože dítě jí nesní ještě plnou dávku a je nutno dokojit. Vámi popisované potíže jsou časté. Buďte trpělivá, příkrmy násilím nenuťte a klidně mu nabídněte ještě mléko. Důležité je i složení příkrmů. Na konci 7. měsíce již má dítě dostávat masozeleninové příkrmy v poledne, ovoce na svačinku a na noc kaši.
 
Nechce mrkev
V Betynce jsem četla, že jedním z druhů zeleniny, které děti nejlépe přijímají, je mrkev. Moje sedmiměsíční Markétka ji ovšem od začátku plive. Zkoušela jsem mrkev trochu osladit, ale bohužel to nepomohlo. Na týden jsem ji vysadila, pak to zkusila znovu. Ale nepomohlo to. Za celý měsíc ji neměla ani jednou. Je to problém? Mám ji zkusit něčím nahradit?
Věra K., Ústí nad Labem
 
Paní Věro, problémem se nezatěžujte, jsou i děti, které mají alergii na mrkev, a pak ji také nejedí. Mrkev můžete zcela nahradit jinými druhy zeleniny nebo ji dávat do příkrmu jen malé množství. Není řešením příkrmy sladit. Místo mrkve můžete podávat zelený hrášek, cuketu, mladé zelené fazolky, trošku petržele, květák, brokolici. Možná se časem nad mrkvičkou dcerka „smiluje“ a sní ji v nějaké zajímavé masozeleninové kombinaci.
 
Fenykl je Lék, ALE...
Moje 13měsíční dcera pije stále jen fenyklový čaj, někdy čistou vodu. Zkoušela jsem ovocné či bylinkové čaje, ale vyhrává stále jen fenyklový. Chci se zeptat, jestli může mít tento čaj při soustavném užívání nějaký negativní vliv.
Druhý dotaz se týká podávání ryb dětem od 1 roku. Někde jsem četla, že do roka se podávat rozhodně nesmí kvůli alergii, jinde zase psali, že rybu rozhodně dávat. Koukala jsem, že i příkrmy ve skleničce jsou s rybou okolo 8. měsíce. Jak se na to díváte vy?
Veronika Tichá, Ml. Boleslav
 
Fenykl se jako dětský čaj povoluje od prvního týdne. Nálev, tedy čaj ze semen fenyklu, má příjemnou nasládlou chuť, proto většině dětí zachutná. Má pozitivní účinky na zažívací trakt, je dobrý i na nachlazení. Obsahuje stopové prvky a antioxidanty, silice a další fytolátky pozitivně účinkující na zdraví. Při větším množství může mít i mírný diuretický, tedy odvodňující účinek. Jako léčivo není doporučován k užívání déle, než 2 týdny. Slabší odvar je možno popíjet dlouhodobě, ale ne jako jediný nápoj. Nedoporučuje se podávat kojencům koncentrované silice z fenyklu. Fenykl je nebezpečný pro děti alergické na celer, kopr, kmín, anýz a petržel. Čaj dělejte slabší, používejte výhradně výrobky určené pro kojence a snažte se střídat je s vodou. Zkuste podat čaj s podílem nejen fenyklu, ale i jiných bylin.
Co se ryb týče, jak mořské, tak sladkovodní ryby jsou silným alergenem a nedoporučují se podávat dětem do dvou let. U rodin s vysokou alergickou zátěží je třeba opatrnosti i později.
 
Klepněte pro větší obrázekMUDr. Lenka Smetanová - odbornice na výživu malých dětí

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články