Popisujeme miminko

Celým národem hýbe třebíčská kauza vyměněných holčiček. Hlavně budoucí maminky se bojí, aby se neopakovala...
Popisujeme miminko
Reagujeme i my v redakci a v rámci uklidnění budoucích rodičů jsme oslovili naši stálou spolupracovnici, porodní asistentku Zorku Síbkovou z Gynekologicko–porodnické kliniky VFN U Apolináře v Praze, aby nám vysvětlila, jak označování novorozenců na sále v jejich zařízení probíhá.

Čísla, pásky
„Řídíme se doporučením České neonatologické společnosti České lékařské společnosti J.E. Purkyně a narozené miminko značíme číslem na hrudníček a číslem přivázaným na zápěstí ještě před odstřižením z pupeční šňůry, stejně označená je i maminka. V posledních letech dáváme miminku na ručičku identifikační pásek zbarvený podle pohlaví – růžový nebo modrý – opět se jménem dítěte, pohlavím a váhou. Taktéž na návrh neonatologické společnosti. Pásek nahradil dříve používaný způsob popisu jménem na stehýnko novorozence.
 
Pásek dostává v poslední době i maminka a má na něm vyznačené jméno, číslo, váhu dítěte a datum jeho narození.
 
Jméno na hrudníček se píše 0,5% vodným roztokem genciánové violeti. To je fialový roztok, který se nesmyje ani při opakovaném koupání miminka v prvních dnech po porodu,“ vysvětluje podrobně postup sester v prvních minutách po porodu.

Partner si to ohlídá
Má-li maminka s sebou na porodním sále doprovod (partnera, kamarádku, maminku...), ten asistuje u celého průběhu porodu – tudíž i u vázání čísel. Pak si může miminko sám „odstřihnout“. Po chvilce krátkého přivítání na svět se miminko odnáší do dětského boxu na ošetření. Opět je doprovod přítomný po celou dobu ošetření, pořizuje si první snímky nebo videozáznamy. Označení má neustále na očích.

Sestřičky pomohou
Když maminka nemá z nejrůznějších důvodů u porodu nikoho blízkého a je na sále jen s porodní asistentkou či lékařem, je kontrola správného označení pouze na ni samotné. Číslo je připravené dopředu a porodní asistentka a dětská sestra ho naváží oběma na zápěstí ve chvíli, kdy není ještě přerušená pupeční šňůra. Když se miminko vrací k mamince po ošetření, každá dětská sestra vždy a ráda ukáže všechna označení na případnou žádost rodičky.

Nepřerušené spojení
„Mohou nastat situace, kdy se rodí více dětí krátce po sobě – chtěla bych upozornit, že v porodnici tím myslím minutové rozdíly, nikoli třeba čtvrt hodiny,“ vyjasňuje časové údaje Zorka Síbková – musí být číslo připravené u rodící ženy dostatečně dopředu tak, aby ihned po porodu, kdy je miminko s maminkou ještě spojené pupeční šňůrou, byla navázána obě čísla současně. Dřív se označovaly číslem napsaným na stehně i rodičky, ale z etických důvodů jsme od toho ustoupili.

Nesundávat!
Maminky by si neměly po celou dobu pobytu v porodnici sundávat čísla navázaná na zápěstí (někdy argumentují tím, že se látkové tkaničky namočí ve sprše a chladí je). Mokré tkaničky neohrozí zdraví rodičky ani novorozence. Čísla z ruky novorozence se také celou dobu pobytu na odděleních porodnice nesmí snímat.
 
Možná zajímavostí pro budoucí maminky je, že čísla, kterými jsou označeny, nevyjadřují pořadí narozených dětí (na našem pracovišti – jinde dle místních zvyklostí). Je to zcela náhodný výběr z číselné řady. Čísla se při propouštění z porodnice vracejí, bohužel některé maminky si je schovávají na památku jako talisman. Porodnice pak stále bojuje s některými chybějícími čísly...

Označení i ve spánku
U předčasně narozených miminek je číslem označený inkubátor. U operačních porodů se miminko odstřihne, ošetří a označí až na dětském boxu, mamince se naváže na ruku předem připravené číslo. U Apolináře může být tatínek i při plánovaném císaři, takže vše kontroluje. Nemusíte se bát, personál je velmi pozorný.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články