Pomocí laseru k lepšímu vzhledu

Moderní laserové technologie se dnes běžně využívají v různých oborech lidské činnosti, a to včetně medicíny. A stranou nezůstala ani medicína estetická.
Pomocí laseru k lepšímu vzhledu

Díky svým vlastnostem tyto moderní přístroje dokážou vyřešit různé zdravotní problémy, ale také ty estetické – redukují např. projevy stárnutí, pigmentové skvrny, žilky, různé výrůstky, znaménka a bradavice... Pro laserové přístroje je totiž typická velmi vysoká intenzita světelného záření, jejich paprsky se soustředí jen do úzkého svazku, přičemž mají stejnou vlnovou délku, energii a frekvenci. Z toho pak vyplývají všechny výhody laserového ošetření – účinnost, přesnost a šetrnost k okolní tkáni. Pro různé výkony se však používají různé lasery a zákrok smí provádět pouze lékař, neboť je mimořádně důležitá správná diagnostika a posouzení vhodnosti daného zákroku. Co lasery umí?

Odstraňují výrůstky na kůži
Výhodou laserů je možnost využít je k odstranění velmi malých, lokálních projevů, jako jsou různé bradavice, fibromy, znaménka a jiné nepigmentové útvary, které vás obtěžují. K tomuto ošetření se používá ablační laser CO2. Působením laserového paprsku dojde doslova k odpaření nežádoucího útvaru. V místě ošetření vznikne stroupek, který se postupně odhojí, a to většinou i bez vzniku jizvy. Nesmí se však strhávat dříve, než se sám odloučí.

Omlazují pleť
Speciální laserové přístroje se používají také k omlazení pleti. Jednotlivé paprsky laseru se zaměřují na přesně definovanou vrstvičku kůže, přičemž dochází k jejímu odpaření (odstranění). Tímto způsobem se provádí jemný výbrus na povrchu kůže, ale pomocí laseru lze provést i poměrně hluboké ošetření. Zákrok vyhlazuje vrásky, odstraňuje barevné změny, rozšířené žilky, pigmentové skvrny a nerovnosti na kůži. Navíc díky tepelnému efektu stimuluje tvorbu kolagenu a dochází k vypnutí vazivových vláken, takže zákrok celkově omlazuje, zpevňuje a regeneruje pleť. K omlazení se používají různé typy laserů, například frakční laser, CO2 laser či erbiový laser.

Frakční laser působí na pleť jako razítko s desítkami bodů, mezi kterými zůstává kůže neporušená. Díky tomu zůstává svrchní vrstva kůže jako ochranný „obvaz“ a hojí se postupně během několika dnů. Efektem je odstranění povrchových nerovností, barevné sjednocení kůže a redukce barevných skvrn. Výhodou je, že jeden jediný zákrok zaručuje viditelné zlepšení kvality pleti. CO2 laser je operační laser, který se využívá jako skalpel pro odstranění některých kožních znamének, bradavic, fi bromů či také pro operaci očních víček prováděnou přes spojivku. Jeho výhodou je přesnost paprsku, minimální krvácení a ničení infekčních zárodků. Erbiový laser se používá pro omlazovací procedury (hluboký výbrus vrásek), laserový peeling (lehké omlazení –„osvěžení“ kůže) a k ošetření keloidních jizev.

Redukuje žilky a ohně
Pomocí speciálního cévního laseru dochází k tzv. fototermolýze v červeném krevním barvivu. Zjednodušeně řečeno: laser jakoby „zašije“ popraskané žilky červené a červenofialové barvy. Pomáhá tak redukovat cévní poruchy – rozšířené cévky na obličeji, drobné prasklé žilky na obličeji i na těle, angiomy (červené tečky), modré angiomy na rtech, ale také odstraňuje tzv. ohně a červenofialové mikrovarixy na dolních končetinách.

Převzato z časopisu Betynka.

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články