Ty jsou velmi vděčným dochucovadlem pečiva všeho druhu. Navíc je lze vykouzlit velice rychle, ingredience jsou levné a co je hlavní, děti je mají velmi v oblibě. A když jim chlebík ozdobíte tak, aby se na ně při jídle usmíval, nebudete stíhat přidělávat další várky. Garantujeme!
Mrkvová pomazánka
tvaroh
pár lžic mléka nebo mrkvové šťávy
na jemno nastrouhaná mrkev
Tvaroh vymícháme s mlékem nebo šťávou a přidáme mrkev. Místo tvarohu můžeme dát žervé.
Zeleninová pomazánka
půl kostky měkkého tvarohu
120 g bílého jogurt
kousek celeru
1 malá mrkev
1 malá cibule
sůl
Mrkev a celer nastrouháme na jemno, cibuli nakrájíme na drobno. Takto připravenou zeleninu dáme do mísy, přidáme tvaroh a jogurt a podle chuti osolíme. Lze dát vše do mixéru a rozmixovat.
Tvarohová pomazánka s koprem
tvaroh
kousek másla
sůl
lžíce drobně nasekaného kopru
lžíce sladké smetany
Měkký tvaroh dáme do mísy, naředíme sladkou smetanou a vyšleháme se změklým máslem, přidáme pár zrnek soli a nasekaný kopr.
Budapešťská pomazánka
tvaroh
máslo
paprika
trocha cibulky
Papriku s cibulkou velmi jemně nasekáme nebo rozmixujeme. Vymícháme tvaroh s máslem a přidám nasekanou cibulku s paprikou.
Tvarohovo-jogurtová pomazánka
60 g tvarohu
1 lžíce bílého jogurtu
máslo
pažitka
Tvaroh s máslem vyšleháme a přidáme jogurt. Potřeme s ní chléb a posypeme pažitkou.
Chléb s pažitkou
Chléb namažeme tence máslem/žervé a posypeme pažitkou.
Medová pomazánka
Vymícháme trochu čerstvého másla s medem. Vznikne výborná pasta, kterou se snadno potře pečivo.
Chléb s okurkou
Chléb tence namažeme máslem a posypeme oloupanou a na jemno nastrouhanou okurkou.
Chléb s marmeládou
Máslo a marmeládu (v obchodech s bio potravinami lze pořídit marmeládu bez cukru) vyšleháme do jemné pěny a potřeme s ní chléb.
Pomazánka ze strouhaného sýra
Máslo vymícháme a přidáme nastrouhaný sýr. Pomazánku natřeme na chléb a posypeme natí petržele nebo řeřichy.
Pomazánka s ředkvičkami
Žervé a máslo vymíchám do pěny a přidáme nastrouhané ředkvičky.
Šunková pěna
100 g drůbeží šunky
1 lžíce maizeny
1 lžíce másla
150 ml mléka
pažitka
Maizenu osmahneme nasucho, zalijeme mlékem, dobře rozmícháme a krátce povaříme. Do vychladlé kaše přidáme mletou šunku, máslo, posekanou pažitku a dobře našleháme. Podle chuti osolíme.