Pokles dělohy: Nepříjemnost, která může potkat i vás

Jestliže máte problémy se zády, trápí vás inkontinence, bolest při močení, při pohlavním styku nebo v malé pánvi, může se jednat o pokles dělohy.
Pokles dělohy: Nepříjemnost, která může potkat i vás

Pokles dělohy je vlastně uvolnění pánevního dna, kdy díky oslabení svalů pánevního dna a poklesu některých orgánů malé pánve dojde k vyklenutí poševní stěny. Spolu s tím může poklesnout i močový měchýř, močová trubice a dokonce i konečník. Pokud je pokles dělohy závažnější, může dokonce děložní čípek trčet ven z pochvy. Pokles pánevních orgánů postihuje častěji starší ženy a ženy častěji rodící.

Příznaky
- silná bolest zad
- bolest při pohlavním styku
- inkontinence
- někdy časté močení a bolest při něm
- pocit tlaku v malé pánvi

Pokud se vás týká větší část výše uvedených příznaků, měla byste ihned navštívit lékaře, který provede vyšetření, jež potvrdí pokles dělohy. Pokud vaše obtíže nejsou velkého charakteru a pokles dělohy je mírný, doporučí cviky na posílení pánevního dna. Provádí se několikrát denně a spočívají v zadržování a povolování proudu moče při močení. Dalším cvikem je zatahování a povolování svalů, jako byste chtěla udržet tampon. Vždy napočítejte do pěti a povolte. Opakujte vícekrát za sebou.

Problémy zhoršuje také nadváha, takže je třeba upravit jídelníček a zhubnout.

Jestliže je pokles dělohy opravdu velký, lékař vám může doporučit chirurgické řešení, které zlepší nejen sexuální život, ale i inkontinenci. Zákrok se provádí většinou v celkové narkóze poševní cestou a spočívá v incizi poševní stěny a jejím posílení podpůrnými stehy. Uvolněná tkáň poševní stěny se odstraní. Po operaci se pochva naplní mulem na 24 hodin. Pár dnů po operaci se vyskytuje poševní výtok. Jestliže dojde k opakovanému poklesu dělohy, může dojít k operaci břicha, aby se zpevnily poševní stěny.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články