Pohyb v těhotenství: Posilovat či tančit?

Doposud jsem pravidelně 2x až 3x týdně chodila do posilovny, abych si udržela hezkou postavu a byla v kondici. Teď jsem se ale dozvěděla, že jsem těhotná, a pan doktor mi řekl, že cvičení na strojích není pro těhotnou ženu vůbec vhodné.
Pohyb v těhotenství: Posilovat či tančit?
Přitom často čtu rozhovory s některými sportovkyněmi, které cvičí a posilují málem až do porodu. Mohu tedy cvičit v posilovně a na strojích, nebo ne? Pokud ano, tak na jakých? Nedovedu si představit, že bych jen tak seděla doma a kynula a kynula. Ale na druhou stranu bych pochopitelně nerada dítěti nebo sobě nějak ublížila. Pokud není vhodné chodit někam do centra zpevňovat svaly, jaký druh pohybu (břišní tance, jóga, běh, lyžování, bruslení) je pro těhotnou ženu vhodný? Všichni říkají, že se má hodně chodit na procházky, ale já si myslím, že by mi to nestačilo...
Andrea Slabá, Praha
 
Odborník: Milá Andreo, není posilování jako posilování. Posilování na strojích s těžšími závažími není zejména ve 2. a 3. trimestru příliš vhodné. Zpevnění postavy lze dosáhnout i posilováním s lehčími závažími. Cvičení určitě ano, ale jen kondičně. Vrcholové sportovkyně poskytující interview v populárních časopisech si obvykle mohou i v graviditě dovolit poněkud více než sportovkyně-amatérky. Z nich bych si příklad nebral. Jejich běžná denní fyzická zátěž se pohybuje v jiném rozmezí...
 
Cvičit na strojích tedy lze, ale s adekvátní zátěží. Je třeba mít na paměti, že v těhotenství se cvičí zejména pro radost z pohybu a také proto, aby se organizmus připravil na zátěž spojenou s porodem a šestinedělím. S růstem dělohy lze čím dál tím méně posilovat břišní svaly, což je pochopitelné. Přiměřené cvičení zaměřené na posílení svalů končetin a zad je vždy vhodné. Všechny zmiňované sporty lze v prvním trimestru těhotenství také provádět. Ve 2. a 3. trimestru vždy jen podle individuální odvahy. Na sjezdovce jen výjimečně vidíme těhotnou v carvingovém oblouku, bruslení na kolečkových bruslích si těhotné viditelně také většinou odpustí. K těmto sportům jen poznámka – měla by si je dovolit provozovat jen žena, jež na nich neupadne ani v netěhotném stavu. Běh po asfaltu s tvrdým dopadem rozhodně nedoporučuji. Jóga a chůze je dobrou volbou, kolektivní míčové kontaktní sporty přesně naopak.

Klepněte pro větší obrázekMUDr. Roman Chmel, gynekolog
 
 
 
 
 
 
 
Mámy radí: 
 
Klepněte pro větší obrázekChodila jsem tančit břišní tance do A-centra v Praze. Všem budoucím maminkám pohyb v těhotenství doporučuji, je to výborná příprava na porod. Na tancích jsem se nejen protáhla a posílila potřebné pánevní svalstvo, stehna a boky, ale zároveň se i seznámila s dalšími maminkami. Součástí hodiny bylo i povídání a diskuze o těhotenství, porodu a šestinedělí. Každá maminka se mohla svěřit se svým trápením nebo obavami z toho, co nastane při porodu nebo po něm, byly mezi námi už i zkušené maminy, takže se vždy našla správná rada nebo útěcha. Také jsme se nalaďovaly na své miminko skrze pohyb i myšlenky. Byly to opravdu nezapomenutelné zážitky, které mi zpříjemňovaly už tak krásné období těhotenství.
Eva Juráčková, Žďár nad Sázavou

Jak se dostat do kondice? Jen co se mi začalo kulatit bříško, 2x denně jsem si ho mazala olejíčkem Avirilem, až do porodu. Nyní po 2 dětech mám bříško bez strií a váhu dokonce ještě o 2 kg nižší než před prvním těhotenstvím. Neposiluji, necvičím (pokud nepočítám pár týdnů cvičení na zpevnění břicha – léto se blížilo), nedržím drastické diety. Stačí mi starost o děti a domácnost, celodenní shon, každodenní procházky a prokojené noci.
Romana Tomášová, Ostrava

Během těhotenství jsem se snažila dělat všechny věci jako normálně, takže bez ohledu na nějaké pověry jsem věšela prádlo, záclony, čistila okna atd. Nic se mi nestalo. Také když jsem měla volnou chvilku, procvičovala jsem břišní svaly pomocí břišních tanců, na které jsem chodila rok před otěhotněním. Doma při vaření jsem si zapnula CD a už se tančilo i s mimískem v bříšku. Myslím, že se to malé Adélce líbilo, protože se vždycky uklidnila, přestala kopat a nejspíš jsem ji ukolíbala, až usnula. Den před prvním termínem jsem dokonce s přítelem ušla 5 kilometrů, doktorka mi totiž hrozila vyvoláváním porodu. Nakonec došlo i na to, když hrozilo, že by malé nemuselo být moc dobře.
Ivana Hrdličková, Louny
 
 Jestlipak víš, že...
 
- za zdravý se považuje každý pohyb, který nevede k předčasným děložním stahům, odloučení placenty či jiným komplikacím.
 
- je dobré cvičit opatrně, pohybovat se s chutí. Rozumnější je zaměřit se na švihové pohyby.
 
- činka ano, ale jen dvoukilová na posílení výkonnosti a okamžité síly svalu. Absolutně nevhodné je skákání přes švihadlo apod. spojené s prudkými pohyby nitrobřišních orgánů – platí to pro 2. a 3. trimestr.
 
- děloha je v břiše volně zavěšená na vazech, jejich natahování v těhotenství při poskakování či běhání je často poměrně citlivé, někdy i bolestivé.
 
- objeví-li se při cvičení bolest, je to signál pro pře-rušení a vynechání bolest vyvolávajícího pohybu.
 
- od 2. trimestru se nehodí lehy-sedy. Cvičení může vést k podráždění děložní svaloviny či prasknutí plodových obalů a předčasnému odtoku plodové vody.
 
Mámy radí 10/2008 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články