Maminka.czPohádky

Pohádky na dobrou noc: Čtete je dětem? Tady jsou důvody, proč byste to měli dělat

Simona Procházková 20.  10.  2023
Vyprávíte nebo předčítáte svým ratolestem před spaním? Začněte s tím úplně odmalička, radí odborníci, dopřejete tím dětem obrovský benefit a nepostradatelnou hodnotu do života. Proč? A čím vším je čtení pohádek na dobrou noc obohacuje? Možná budete překvapeni. Ve fotogalerii navíc najdete tipy na nejkrásnější pohádkové knížky, po kterých se bude nádherně usínat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Udělejte si čas na pravidelné večerní čtení svým ratolestem, nebudete litovat. Jde o důležitý rituál, který potřebujete vy i děti. Pohádky pomáhají nejen k rozvoji řeči a slovní zásoby, ale také fantazie, představivosti a emoční inteligence dětí.

Navíc, celá řada studií už prokázala, že děti, kterým máma nebo táta před spaním četli, spí daleko lépe, klidněji a kvalitněji než ty, které rodiče prostě jen uloží do postýlky, popřejí dobrou noc, zavřou dveře a odejdou z pokoje.

VIDEO: Podcast Maminka: Jak najít čas si dětmi více hrát? Prozradí psycholožka Radka Kůřilová

Proč číst pohádky na dobrou noc?

Jde o příjemný a důležitý rituál, který potřebujete vy i děti! Přiznejte si, nestýská se vám občas po princeznách, čarodějnicích, černokněžnících, trpaslících, zakletých princích, krvežíznivých dracích a odvážných hrdinech? Vzpomenete si ještě, která pohádka patřila mezi vaše osobní favority?

Já jsem z nevysvětlitelných důvodů zbožňovala Erbenovu Polednici a vůbec veškeré pohádky či básničky s „krvavým“ průběhem a „tragickými“ konci. Když jsem se na to nedávno zeptala dětské psycholožky, objasnila mi ale, že na tom není vůbec nic podezřelého, spíše naopak.

Pohádky totiž pomáhají poznat i kruté stránky života, učí rozeznávat mezi dobrem a zlem a ukazují, že zloba, lež, lest a nepoctivost bývají po zásluze potrestány! Čtení patří jednoduše k zásadním aspektům vývoje osobnosti dítěte. Pokud se z večerního čtení před spaním stane váš soukromý rituál a hezká rodinná tradice, nabízíte svým ratolestem nenahraditelné společně strávené chvíle a vychováváte z nich emočně bohaté bytosti s nádhernou fantazií.

Pohádky pro děti: Proč byste je měli číst? Tady jsou ty nejkrásnější!

 Čtení před spaním? Citlivější a vnímavější dítě!

Nelitujte času a vynaložené energie a čtěte dětem pohádky na dobrou noc, vzkazují psychologové a další odborníci. Kromě jiného rovněž rozvíjejí cit a emoční inteligenci. „Ve své poradenské praxi považuji práci s příběhy obecně za nedocenitelnou pomůcku k rozvíjení emoční inteligence u dětí. Zatímco u těch menších sahám po pohádkových příbězích, u dospívajících čteme povídky, rozebíráme příběhy komiksových či románových postav, společně přemýšlíme, proč se která postava zachovala právě takovým a ne jiným způsobem, jaké by to bylo, kdyby se zachovala jinak,“ uvádí psycholožka a terapeutka Barbora Blažková. 

A dodává: „Dětské myšlení je jiné než myšlení dospělého, antropologové a psychologové v této souvislosti hovoří o takzvaném magickém myšlení, kdy hranice mezi představou a skutečností je velmi propustná, což dodává pohádkovým příběhům na větší uvěřitelnosti, živosti, reálnosti. Stačí dát chlapci do ruky klacík a během pár vteřin z něj máte udatného rytíře.“

Pohádka na dobrou noc jako důležitý společný rituál

Během předčítání si povídejte, vysvětlujte, odpovídejte na otázky, mazlete a užívejte si společnou blízkost, chvíle klidu a vzájemné blízkosti před spaním. Čtení či ještě lépe vyprávění pohádek na dobrou noc vám umožňuje bezprostředně reagovat na potřeby dítěte, například zpomalit tempo, abyste stihli pobrat řečené.

Říkadla a říkanky: Proč je děti potřebují a jak jim škodí, když je neznají?

Dítě též může přinášet své postřehy, vnímat naše reakce. Jde o chvíle velké blízkosti, a to i fyzické, při čtení může být dítě přitulené nebo se nás třeba držet za ruku. Pokud čteme pravidelně, třeba po obědě nebo večer před spaním, stávají se takové chvíle zásadními okamžiky, které přináší jistotu, pocit bezpečí, tepla domova, také ale určitý řád, který děti potřebují. „Mohou se na ně spolehnout a těšit se. Pohádky jim přinášejí naději, ačkoli se cítí malé a bezvýznamné, tak když se budou snažit, čeká je úspěch a šťastný život. Pomáhají smířit se s těmi otravnými či dokonce „zlými” sourozenci. Však každému nakonec bude po zásluze a mají i morální význam, neboť vyzdvihují hodnoty, jako je láska, přátelství, dobrosrdečnost, věrnost, odvaha, spravedlnost,“ uvádí psycholožka Mgr. Pavla Koucká.

Strašidelné pohádky před usnutím? Klidně!

Erben, Němcová a bratři Grimmové? Vstávají vám vlasy na hlavě hrůzou, jen když si na jejich děsuplné a často drastické pohádkové příběhy vzpomenete? Obáváte se předčítat je svým ratolestem? Není důvod! Nemalujte jim svět narůžovo!

Tyto klasické pohádky vám mohou připadat až kruté. Vzpomeňme na uřezané paty a palce Popelčiných sester, na koně, kterého zabije Jiřík ve Zlatovlásce, aby nakrmil krkavčata, a tak dále. Překvapilo mě, kolik „zla“ jsem od vlastního dětství úplně pozapomněla a že najednou v roli rodiče, který předčítá svému malému synovi, mám velký problém s krutostí některých pohádkových hrdinů. Občas přistihuji sama sebe, že mám při čtení tendenci přeskakovat kritické pasáže a vymýšlet vlastní, méně strašidelné scénáře. A nedělám správně, jak mě poučili odborníci.

Proč číst dětem pohádky? Budou kreativnější, citově vyrovnanější a budou se lépe učit!

„Sama jsem takové pohádky nechtěla dětem v určitém období číst, však se mé citlivé dětičky byly schopné rozplakat při pohledu na šnečka s rozmáčklou ulitou. Jenže ona má ta drsnost svůj význam. Sama jsem prozřela v den, kdy si děti vybraly v knihovně pohádku s perníkovou chaloupkou na obálce.  Nejdřív jsem o otci, jenž nechá vlastní děti v lese, vůbec nechtěla číst, o zlé maceše a ježibabě kanibalce ani nemluvě! Při čtení pohádky na dobrou noc děti ani nedutaly, až když Jeníček s Mařenkou šoupli babici do pece, jásaly. A po mně pak týdny chtěly, abych hrála ježibabu a zavírala je jako do chlívku a chtěla je posadit na lopatu. Jde o to, že děti od přírody tuší, že smrtelná nebezpečí existují, a pohádky jim pomáhají je přijmout. Když jim tvrdíme, že se není čeho bát, nevěří nám a jejich fantazie se pak chytá ledasčeho: mimozemšťanů, strašidel, pavouků… Pohádky přitom umožňují prožít si emoci strachu a odložit ji v zemi za devatero horami a devatero řekami,“ říká psycholožka Pavla Koucká.

Má dítě potíže s řečí a výslovností? I pohádky před spaním pomůžou!

Víte, že pohádky, které čtete potomkům na dobrou noc, pomáhají také v logopedii? „Jsou pro děti důležité, jsou v nich zastoupena moudra, dobro vítězí nad zlem, dáváme prostor rozvoji představivosti, fantazie, morálky. Dítě se navíc učí soustředit i naslouchat. Předčítání dále rozvíjí slovní zásobu, paměť, někdy seznamuje s nářečím. V logopedické praxi rádi využíváme bajky, kde se jedná o krátké příběhy s poučením, o kterém si následně s dětmi povídáme. Vždyť i my dospělí rádi vzpomínáme na dobu, kdy nám rodiče předčítali pohádky,“ říká Ilona Kejklíčková, klinická logopedka a soudní znalkyně ze Soukromé kliniky Logo.

Bylo dokázáno, že děti, kterým rodiče předčítají nebo vypráví pohádky, se rychleji učí novým slovíčkům. Díky čtení totiž dostávají do hlavičky spoustu nových informací, které pomůžou rozvíjet jejich slovní zásobu.

Při čtení pohádky na dobrou noc totiž zpravidla leží, jsou v klidu, soustředí se na každé slovo, naplno poslouchají a lépe tak vstřebávají vše, co slyší. Přes den jsou často roztěkané, rozlítané, nevědí, co dělat a čemu se věnovat dříve, „nemají čas“ vnímat, co jim říkáte. Před spaním pak již zpravidla věnují svou pozornost vám a soustředí se na to, co jim čtete.

Tip na krásnou pohádkovou novinku na knižním trhu

Chcete předškolním dětem a prvňáčkům dopřát knížku, která je pobaví a poučí zároveň? 

V edici časopisu Sluníčko vyšla komiksová kniha Příběhy skřítka Lesánka. Komiksové příběhy zábavnou formou poučí děti ve věku od 3 do 7 let o koloběhu života v přírodě a také jim pomůžou procvičit dovednosti, které by měly zvládnout, než nastoupí do 1. třídy.

Zakoupíte ji za 299 Kč na ikiosek.cz s doručením zdarma k vám domů nebo ve všech dobrých knihkupectvích.

Klepněte pro větší obrázek
Povinná školní četba: Baví děti, či jde o přežitek?
Témata: Děti, Předškolák, Batole, Rodina, Výchova, Rodina a vy, Knihy pro děti, pohádka, Pohádky, pohádka na dobrou noc, Knihy, psycholožka, Fantazie, Čtení, Dobrou noc, Radka Kůřilová, Barbora Blažková, Scénář, Znalkyně, Rituál, Rozvíjení, Noc, Sluníčko, Dobrá noc, Souvislost, Knihy na Heureka.cz