Pohádkové čtení: Skřítci z hrnku

Markéta Čepická Daňhelová, kterou znáte z obrazovky České televize, si odskočila k psaní pohádek. Na světě je její roztomilá prvotina Kulda a Culda – skřítci z hrnku.
Pohádkové čtení: Skřítci z hrnku

Knížka, která se před nedávnem dočkala slavnostního křtu a jejímž kmotrem se stal Jiří Žáček, je plná nejen skřítčích příběhů, ale také básniček a veselých obrázků. To všechno z pera a pastelek Markéty Čepické Daňhelové.

Představte prosím knížku našim čtenářům.

Moje knížka vypráví o mrňavých skřítcích, kteří bydlí v domku z puntíkovaného hrnečku. Kulda je kluk, Culda jeho malá sestra. A jejich rodiče si s nimi užívají – samozřejmě kromě toho krásného – i to náročné, stejně jako my se svými dětmi. Protože i tito skřítci umějí pěkně zlobit, odmlouvat, hašteřit se mezi sebou nebo vymýšlet různé lumpárny. Přála bych si zkrátka, aby se v těchto příbězích našli jak děti, tak i rodiče.

Jak dlouho jste knížku psala, a jak vás to vůbec napadlo, pustit se do psaní?

Popravdě, začala jsem o Kuldovi a Culdě psát, když se mi narodila dcerka a té už nedávno bylo osm! Jak mě to napadlo, už si tedy vlastně ani moc nepamatuji. Ale já si už od raného mládí čmárala různé básničky nebo náznaky knižních příběhů. Jen jsem to nikdy nedotáhla do konce. I skřítci docela dlouho pospávali v šuplíku. Pořádně jsem na ně vlítla až letos, když bylo trochu víc času. Do knížky jsem také propašovala hodně básniček a moc mě potěšilo, že mi je pochválil můj „básničkový idol" Jiří Žáček.

Jak jednotlivé příběhy vznikaly?

Klepněte pro větší obrázek

Všechny příběhy jsou ze života. Z každodenního, obyčejného. Třeba o tom, že děti nechtějí, aby přišla teta na hlídání, o tom, že si nechtějí čistit zoubky, o tom, že nechtějí půjčovat hračky. Inspirovaly mě hlavně zážitky s vlastními dětmi, některé situace jsou ale i vzpomínkou na moje vlastní dětství. Třeba když se skřítčí holčička bojí draka v divadélku. Toho, že mě saň-loutka přijde do páté řady schramstnout, jsem se jako dítě skutečně obávala. 


Co vaše děti na pohádky říkaly? Testovala jste je na nich?

Testovala, a velmi intenzivně. Klárka a Samuel byli mými ‚lakmusovými papírky'. Jakmile upadala pozornost, pohádku jsem zkrátila. Když se smáli, přidávala jsem. Měli i spoustu otázek a já se vždy zamyslela, jestli nemohu situaci popsat přesněji. Odchytali i pár chyb. Třeba když obrázek úplně neodpovídal textu. Jinak mají ale knížku nekriticky rádi, říkají, že je to nejlepší dětská knížka na světě.

Knížku jste také ilustrovala, ačkoli nejste výtvarnice. Jak vám to šlo?

S obrázky jsem se trochu potrápila, to je pravda. Vím, že nejsou dokonalé, zároveň mě to ale neskutečně bavilo. První obrázky vznikly už před těmi osmi lety. Jak přibývaly další a další, zjišťovala jsem, že se postupně mírně lepším. Tak jsem se k některým znovu vracela a z té úplně první várky jich nakonec v knížce moc není. Kreslení mě chytlo tak, že jsem zašla i na dva kurzy, takže příště by to snad mohlo být ještě o něco lepší.

Čtete dětem před spaním?

Ano, snažím se. Samozřejmě, někdy už toho člověk má za celý den tak akorát, takže děti bezodkladně odešle do postele. Jinak se ve čtení střídáme s manželem. Momentálně máme rozečtené Děti z Bullerbynu a na poličce už netrpělivě čeká Kniha džunglí a také básničky právě od Jiřího Žáčka. 


Dlouhá léta jste pracovala v televizi, znamená to, že jste obrazovku vyměnila za dráhu spisovatelky a můžeme se těšit na další kousky?

Svazky s televizí jsem nezpřetrhala, příležitostně spolupracuji při přípravě některých pořadů. Považuji se za novinářku, která vydala svoji prvotinu. Do spisovatelky mám daleko, ale na nějaký další kousek si ještě tak trochu myslím. Pokud se budou líbit skřítci, třeba bude pokračování. Nebo možná něco jiného. Uvidíme, co uzraje.

Jako ochutnávku z knížky přidáváme básničku. Jednu z pohádek najdete na: www.skritcizhrnku.cz/ukazky-z-knizky

Nevím, co to znamená,

Culda se dnes jenom mračí.

Má odřená kolena?

Anebo ji bota tlačí?

Ba ne, to není ta potíž.

To když koukla z okna ven,

zjistila, že prší totiž.

Na zahradu nemůžem.

Culdo, a co tvoje hračky?

Už se začni zase smát!

Vezmi kostky, auta, značky,

můžete si s bráškou hrát.

Culda kostky půjčit nechce.

Ani knížku, ani míč.

To pak může se stát lehce,

že jí hračky zmizí pryč.

Klepněte pro větší obrázek

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články