Po stopách pohádky Tři oříšky pro Popelku

Asi nejoblíbenější televizní pohádkou jsou Tři oříšky pro Popelku, a proto jsme se vydali i po jejích stopách. Natáčela se mimo jiné na hradě Švihov nedaleko Klatov a právě teď je tam pro vás připravena Popelčina výstava a navštívit můžete i Popelčinu stezku.
Po stopách pohádky Tři oříšky pro Popelku

Je to už neuvěřitelných čtyřicet let, co se na Švihov sjeli filmaři v čele s režisérem Václavem Vorlíčkem a hlavními hrdiny Libuší Šafránkovou a Pavlem Trávníčkem, aby tu natočili pohádku, která přetrvala generace.

Hrad filmovým statkem

Zajímavé je, že samotný Švihov si v pohádce vlastně nezahrál, ‚roli dostalo' jen jeho nádvoří a hospodářská stavení. „Jediná část, která si z hradu ve filmu zahrála, je kamenná zeď, ke které byla filmaři přistavěna dřevěná pavlač, po níž kráčela macecha s Dorou. Přistavěna byla také brána, jíž přijíždí král s královnou. Hrad byl filmovým statkem, kde Popelka žila," říká Markéta Hossingerová ze správy hradu. Hospodářská Klepněte pro větší obrázekstavení vám zase připomenou scénu, v níž Popelka vyjíždí na Juráškovi ve svatebních šatech vstříc princi. „Juráškové hráli ve filmu dva, protože část filmu se natáčela v Německu u zámku Moritzburg a v té době se koně nemohli jen tak převážet přes hranice, proto jeden Jurášek byl tady v Čechách a druhý v Německu," dodává zajímavost k této scéně Markéta Hossingerová. Další zajímavosti z natáčení se dozvíte na výstavě, kterou na Švihově uspořádali ke čtyřicátému výročí natáčení. „Dospělí si tu mohou přečíst informace o filmu i o jeho aktérech a děti mohou s Popelkou přebírat hrách, podívají se na šaty nebo si mohou prohlédnout Popelčiny saně." Výstava je otevřena až do 2. března každý den kromě pondělí.

Popelčina stezka

Další zajímavou vzpomínku na natáčení nám přidal režisér Václav Vorlíček. „V záběru, kde princ s přáteli pronásledují Popelku, zastaví se nad takovým břehem. Popelka pod ten břeh vklouzla a oni stojí nad ní. Tehdy právě napadl čerstvý sníh a já jsem říkalKlepněte pro větší obrázek Pavlu Trávníčkovi: ‚Pavle, skočíš to?' Pavel zaváhal a pak řekl: ‚Skočím.' Vůbec jsme tehdy nevěděli, do čeho vlastně skáče, nebylo nic vidět, ale docela dobře tam mohla být větev, díra, cokoli, ale riskli jsme to a Pavel skočil. Kameru jsme nechali déle zapnutou, a tak je ve scéně vidět, jak Vítězslav Jandák uklouzl a sjel ze svahu po zadku, což ve scénáři nebylo," dodává se smíchem režisér, který má za sebou osmdesátku, ale rozhodně to na něm není znát. Zavzpomínal také na legendární scénu, v níž se překlopil kočár s macechou a Dorou. „Rybník zamrzl a sáně byly kovové, takže byly velice těžké a hrozilo nebezpečí, že kdyby na herečky spadly, mohly by je vážně zranit. Proto jsem najal kaskadérky a ty to sehrály dokonale. Když pak Dora s macechou vylézaly z rybníka, byly to už herečky paní Braumbock a Dana Hlaváčová," dodává Václav Vorlíček. Tuhle scénu si můžete připomenout přímo u zmiňovaného rybníka, kolem něhož vede Popelčina stezka. Vycházka ve stopách Popelky vede ze Švihova a není nijak dlouhá, takže ji hravě zvládnete s dětmi a můžete ji samozřejmě spojit s Popelčinou výstavou. Tak co říkáte, není to dobrý tip na vánoční výlet?

Více informací na: www.hradsvihov.cz.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články