Po stopách pohádky Anděl Páně aneb Vánoce na Kašperku

Pohádka Anděl Páně se natáčela na několika místech, my jsme se vydali na hrad Kašperk a vy se tam můžete vydat nejen teď prostřednictvím našeho článku, ale také mezi svátky, kdy je pro vás připraven zajímavý program.
Po stopách pohádky Anděl Páně aneb Vánoce na Kašperku

Hrad Kašperk, který najdete nedaleko Klatov, je nejvýše položeným královským hradem v Čechách a nechal ho postavit Jan Lucemburský. V průběhu staletí hrad prožil bouřlivé chvíle, až z něj zbyla téměř rozvalina. Z původního zařízení tu nezbylo nic a někdejší velkorysé obytné prostory připomíná dnes už jen zbytek krbového komínu. Zříceninou však Kašperk rozhodně není. Prošel rozsáhlou úpravou, můžete se tu v rámci prohlídky vyšplhat do hradní věže, z níž je úchvatný pohled do kraje, nebo se podívat, jak okolo Kašperku kdysi proudily důležité obchodní karavany.

Vánoce na Kašperku

Pro návštěvníky tu nemají připraveny jen klasické prohlídky, ale zdejší kastelán se svým Klepněte pro větší obrázektýmem neustále vymýšlí i mnoho zajímavých akcí. Jednu takovou připravili na dny 28. 12.–1. 1., kdy hrad, který je jinak mimo sezonu zavřený, otevřou návštěvníkům, aby je pozvali na jakýsi výlet proti proudu času. Speciální program totiž připomene 555. výročí nástupu Jiřího z Poděbrad na český trůn a zároveň bude nahlédnutím do života na tehdejším Kašperku i do rodiny obyčejných lidí v době tehdejších Vánoc. Hrad bude otevřen od 10.00 do 16.30 a začátky představení, v nichž nechybí ani skupina historického šermu, budou v 11.00, 13.00 a v 15.00. Představení se odehrává ve vytápěném sklepení purkrabství a je vhodné pro malé i velké diváky. Návštěvníci hradu si mohou zakoupit teplé občerstvení a využít vytápěné místnosti pro zahřátí.

Filmařské triky

Až se budete po Kašperku rozhlížet, zkuste najít přesná místa, která si tu režisér Jiří Strach Klepněte pro větší obrázekvybral pro scény ve své pohádce. Napovíme vám: Je to například malé návrší přímo před hradem, kde stála filmová studna. Tu byste tu ale dnes hledali marně. „Ta studna byla jenom papundeklová," přiznal nám režisér. „Hrad Kašperk studnu vlastně nikdy neměl, protože je postaven na skále, takže když přijedou návštěvníci na Kašperk, tak se průvodců ptají: A kde je ta studna, my jsme ji ve filmu viděli a my ji chceme vidět. A oni jim chudáci musejí vysvětlovat, že žádná studna na Kašperku nikdy nebyla, že to je celé filmařský podvod," směje se. Zato zábradlí před hradem, které si ve filmu zahrálo, je stále na místě, i když původně bylo také vlastně jen dílem filmařů. „Původně to zábradlí byly jenom takové ocelové traverzy, které se mi nelíbily. Tak jsme je zakryli dřevem, a když jsme skončili natáčení a chtěli zábradlí zase zbourat, pan kastelán Svoboda říkal, že se mu líbí a že si ho tam nechá. Takže až sem přijedete, nezapomeňte se zábradlí dotknout, protože to je to pravé původní z Anděla Páně," dodává Jiří Strach a srdečně vás, čtenáře mojebetynka.cz, zve nejen k vánoční návštěvě Kašperku, ale samozřejmě i ke sledování pohádky Anděl Páně v předvečer Štědrého dne.

Klepněte pro větší obrázek

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články