Plané neštovice: Nepříjemnost, které můžete předejít

Plané neštovice jsou obecně vnímány jako sice nepříjemné, ale nekomplikované onemocnění, které se vyskytuje především u dětí. Méně je známé, že v některých případech může mít smrtelné následky, a to především u čerstvých novorozenců.
Plané neštovice: Nepříjemnost, které můžete předejít

Ohroženi komplikovaným průběhem onemocnění jsou také děti mladší jednoho roku, dospělí, kteří v dětství tuto nemoc neprodělali, těhotné ženy a lidé s poruchami imunity. Málokdo přitom ví, že této nemoci lze předejít očkováním.

Nakazit se lze snadno a rychle
Plané neštovice nejčastěji postihují děti od tří do deseti let, nakazit se však může kdokoli. Jde o onemocnění, které se šíří snadno a rychle - po kontaktu s infikovanou osobou onemocní až 90 % lidí. Nejčastěji se přenášejí vzdušnou cestou nebo přímým kontaktem s infekčními neštovičkami. Jedinci s planými neštovicemi jsou nakažliví pravděpodobně jeden nebo dva dny před výsevem vyrážky a až šest dní po prvním výskytu. Inkubační doba (doba od momentu nákazy do prvních projevů onemocnění) činí zpravidla dva až tři týdny.

U většiny dětí od 2 do 14 let probíhá onemocnění bez komplikací. Nemoc trvá přibližně dva týdny, poté následuje několik dnů rekonvalescence. Mezi největší nepříjemnosti, které děti sužují, patří většinou nepříjemná svědivá a někdy i bolestivá vyrážka, horečka a nevolnost. Léčba spočívá v izolaci dítěte, dodržování klidu na lůžku, snižování teploty, lokálním ošetřování neštoviček a snaze zabránit dítěti, aby si vyrážku neškrábalo a stroupky z neštoviček nestrhávalo násilím. Tím si totiž může způsobit nehezké jizvičky a prsty rozšířit vyrážku do citlivých míst, jako jsou oči, nos a oblasti genitálu. Ke zmírnění průběhu onemocnění se podávají analgetika a virostatika, antibiotika proti planým neštovicím neúčinkují.

Ohroženi jsou novorozenci a těhotné ženy
V nebezpečí jsou i dospělí, kteří nemoc neprodělali a nebyli očkováni. Komplikace se objevují u dvou až tří procent nemocných. Většina hospitalizovaných, která se dostává na jednotku intenzivní péče, přitom nemá žádnou rizikovou předchozí anamnézu. Virus varicellazoster, který plané neštovice způsobuje, se po prodělání nemoci usazuje v těle a následně může vyvolat pásový opar. Toto onemocnění je závažnější, obtížně léčitelné a na rozdíl od planých neštovic postihuje především starší jedince — nejčastěji se projevuje u lidí nad 50 let.

Plané neštovice znamenají velké riziko pro potenciální matky, které je dosud neprodělaly. Nákaza v těhotenství je nebezpečná zejména pro plod. Pokud se žena nakazí v prvním trimestru těhotenství, v jednom až dvou procentech případů hrozí vážné poškození plodu. V případě nákazy od začátku druhého trimestru do pěti dnů před porodem získá dítě od matky protilátky a infekce se u něj neprojeví nebo jen velmi mírně. Vysoké riziko hrozí, pokud se matka nakazí v období od pěti dnů před porodem do dvou dnů po porodu, kdy si nestihne vytvořit protilátky, které by mohla předat dítěti. V 17% případů přichází dítě na svět už infikováno, bez jakékoliv ochrany. Až u 30 % z infikovaných novorozenců má onemocnění smrtelný průběh.

Očkování ochrání
V současnosti je možné chránit se před planými neštovicemi očkováním. To zabrání nákaze, ochrání před možnými komplikacemi a sníží celkový výskyt onemocnění. Proto ho podporuje Odborná společnost praktických lékařů i Česká společnost podpory zdraví. Některé státy už zavedly celoplošnou vakcinaci.

Očkování je vhodné pro všechny děti i dospělé, kteří dosud neprodělali plané neštovice. Od 9 měsíců do 12 let (včetně) se používá jedna dávka vakcíny. U adolescentů od 13 let a dospělých jsou k očkování potřeba dvě dávky vakcíny, které se aplikují s odstupem nejméně šest týdnů. Očkovací látka je obecně dobře snášena a je vhodná i pro alergiky. U žen v produktivním věku, které se rozhodnou pro očkování, je důležité, aby se tři měsíce po něm vyvarovaly otěhotnění. Předpokládá se, že navozená ochrana je dlouhodobá, přeočkování se nedoporučuje. Očkování o 90 % snižuje pravděpodobnost, že člověk v případě kontaktu s virem onemocní. Pokud se přesto nakazí, bude mít onemocnění velmi mírný průběh bez rizika závažných komplikací.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články