Pláče vaše miminko kvůli bolení bříška? Už nemusí…

Až 30 procent miminek trpí po narození kojeneckou nebo také tříměsíční kolikou. Jak uvádějí pediatři, je to jeden z nejčastějších problémů, které v ordinacích řeší. Proč právě ty nejmenší trápí nadměrné nadýmání a plynatost? Proč kvůli bolestem bříška propláčou denně i několik hodin?
Pláče vaše miminko kvůli bolení bříška? Už nemusí…

Podle odborníků je hlavní příčinou koliky nezralost trávicího systému, respektive chybějící střevní mikroflóra, která se u kojenců teprve postupně utváří. Aby Vaše dítě lépe prospívalo i spalo, je zkrátka dobré podpořit správný vývoj jeho trávení. Ideálně se k tomu hodí mléčné bakterie Lactobacillus reuteri Protectis, patentovaný kmen probiotik vhodný například proti novorozenecké kolice.

„Lactobacillus reuteri Protectis je probiotikum původně izolované z mateřského mléka, jehož je přirozenou součástí. Podporuje zrání střevních tkání a rozvoj zdravé střevní mikroflóry. Odborná studie prokázala, že je-li podáván kojencům s kolikou, miminka se zklidní a výrazně se zkrátí doba jejich každodenního pláče,“ vysvětluje pediatr a zároveň jeden z autorů mezinárodní studie Francesco Savino. U dětí je nejvhodnější podávat tento probiotický kmen formou kapek, které doporučuje i Česká pediatrická společnost. Klidně již od prvního měsíce života.

Od „prdíků“ po koliku
Takzvané prdíky trápí občas každé dítě. Často kvůli polykání vzduchu při krmení, jindy jsou na vině stopy nadýmavých jídel v mateřském mléce, méně častým důvodem je nesnášenlivost určitých potravin, například bílkoviny kravského mléka. K zažívacím potížím může ovšem přispět i neklidná rodinná atmosféra, protože každé miminko potřebuje nejen pravidelný režim, ale i pocit bezpečí a důvěry. Pokud však jinak zdravý kojenec opakovaně pláče po krmení nebo vpodvečer, může jít o jeden z příznaků takzvané tříměsíční koliky.

Kolika je, když…
„Kojenecká kolika se obvykle objevuje v prvních čtyřech týdnech po narození a zpravidla
ustává po třetím měsíci věku,“ přibližuje pediatr s tím, že kolikou trpí kluci i holčičky, děti
kojené i na umělé výživě. Miminko má nafouklé bříško, které ho bolí, různě se kroutí, prohýbá, přitahuje nožičky k tělu, zatíná pěstičky a rudne v obličeji. A hlavně - má záchvaty neutišitelného pláče, který může trvat i několik hodin.

Proč zrovna moje miminko? Uvědomte si, že novorozenec byl zvyklý přijímat potravu pupeční šňůrou a střevní mikroflóra se mu začala pozvolna utvářet až po porodu. Je tedy logické, že cestou k lepšímu zažívání a tím pádem i ke zklidnění miminka je harmonizace trávicí soustavy, včetně střevní mikroflóry. „Probiotické mléčné bakterie Lactobacillus reuteri Protectis se do střev dostávají živé a při osidlování střevní sliznice eliminují množení škodlivých mikroorganismů a naopak napomáhají růstu prospěšných bakterií. Snižují riziko infekce zažívacího traktu a podporují přátelské prostředí také v bříšku,“ popisuje Savino.

Tip pro vás
Patentovaný kmen probiotické bakterie Lactobacillus reuteri Protectis, doporučovaný například proti novorozenecké kolice, je aktivní složkou přípravku BioGaia ProTectis. Nově je k dostání v balení s dvojnásobným obsahem, kdy objem 10 ml vystačí na 40 dní užívání! Na doporučených pět kapek denně připadá 100 milionů živých mléčných bakterií. Kapky jsou vhodné pro děti od prvního měsíce života. Lze je užívat dlouhodobě, a to i preventivně. Jsou termostabilní, takže je nemusíte dávat do chladničky! Doporučená cena za větší, 10 ml balení je 517 Kč. Více na www.protectis.cz

Klepněte pro větší obrázek

Pravidlo tří
Mějte na paměti, že pro miminka do tří měsíců věku je pláč jedinou možností, jak mohou dát najevo, že něco potřebují, že je něco trápí. U tříměsíční koliky mluví odborníci o syndromu excesivního pláče, pro který platí takzvané pravidlo tří: jinak zcela zdravý kojenec pláče více než tři hodiny denně, častěji než tři dny v týdnu po dobu delší než tři týdny. Na plačtivost u dětí s kolikami se proto zaměřila i odborná studie, která ověřovala účinnost mléčné bakterie Lactobacillus reuteri Protectis u kojenců mladších pěti měsíců. Už po prvním týdnu podávání kapek s tímto probiotickým kmenem se podstatně zkrátila doba, po kterou děti během dne plakaly. Po 21 dnech se snížila o 69 procent.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články