Periodická horečka dětí. Znáte ji?

I když se v lékařské literatuře o tomto problému příliš nemluví, jde zřejmě o relativně časté onemocnění u dětí. Lékaři ale tuto nemoc často podceňují.
Periodická horečka dětí. Znáte ji?

Periodická horečka - PFAPA začíná v raném dětství (epizody řídnou až asi do 10 let). Tato nemoc byla poprvé rozpoznána v r. 1987.

Příčina tohoto onemocnění není známa. Zatím nebyl nalezen genetický defekt, i když někdy se může vyskytnout mezi rodinnými příslušníky. Není infekční. Jde o jasně zánětlivý proces aktivovaný v průběhu epizody. Ale není jasné, co ho spouští.

Hlavní příznaky jsou: epizodická horečka, spojená s bolestí v krku, ústech, ústními lézemi, zvětšenými uzlinami. Horečka začíná náhle a trvá 3-7 dní. Během epizody vypadá dítě velmi nemocně a stěžuje si na některý z uvedených symptomů. Epizoda se vrací po několika týdnech. Ne všechny děti mají všechny příznaky, speciálně bolest v ústech. Některé mají jiné příznaky - bolesti kloubů, břicha, tupé bolesti hlavy, zvracení nebo průjem. Diagnóza se provádí na základě výsledků fyzikálního vyšetření a jiných příznaků. Pro potvrzení diagnózy je důležité vyloučit jinou chorobu, která má podobné příznaky - např. Streptokokovou anginu.

U mnoha dětí nemoc odezní i bez léčby obvykle do desátého roku života. Horečka často moc neodpovídá na léčbu přípravky na snížení teploty. U pacientů s častými záchvaty je vhodné nechat vytrhnout mandle.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články