Pečujeme o ouška a nehtíky našich nejmenších

Největším kamenem úrazu péče o hygienu miminek bývá čištění oušek a stříhání nehtíků. Maminky se bojí, aby svému děťátku neublížily a miminko jim snažení křikem také neusnadňuje.
Pečujeme o ouška a nehtíky našich nejmenších
Koneckonců se i názory na hygienu malých dětí poměrně radikálně mění. Zatímco dříve se i úplně malým dětem důsledně „luxovali“ uši, nos a nehty stříhaly od prvního dne, co byly na světě, dnes už se postupuje mnohem šetrněji.
 
Pozor na ouška
Ouška se dětem určitě čistit mají, ovšem nijak hluboce. A už vůbec ne vatovými tyčinkami, které naopak maz v oušku „udusají“. „Osobně bych se přikláněla k čištění rozhodně šetrnému a nenásilnému – spíše symbolickému, závisí také na tom, jak mnoho mazu se dítěti tvoří,” vysvětluje ušní lékařka Jana Lesáková z kliniky ORL ve Fakultní nemocnici Hradec Králové a vysvětluje, jak je nejlépe uši malým dětem čistit. „Vodou omýváme ouška zvenčí, pečlivě osušíme, aby voda nestékala do zevního zvukovodu. Jistě ale neuděláte chybu, pokud budete čistit ouška jenom smotkem papírového kapesníčku, jemně, hlavně ne do hloubky.“
 
Nehtíky miminek jsou oříšek
Jak vás určitě budou informovat sestřičky v porodnici, úplně malým novorozencům se nehtíky nemají stříhat vůbec. Většinou se samy odlomí při tření ručiček o oblečení. Pokud by se ale vaše miminko škrábalo, je lepší mu přetáhnout přes ručičky rukáv, nebo mu nehtíky opatrně upilovat speciálním a měkkým pilníčkem. Zhruba od šestinedělí ale nehty zastřihujte pravidelně, aby se vaše zlato nepoškrábalo. Určitě používejte nůžky se zakulacenými hroty, předejdete tak možným karambolům a následnému pláči, když se miminko nebo batole pohne.
 
Klepněte pro větší obrázek 

U nehtů na rukou chyťte vždy jeden prst a nehet zastřihněte podle tvaru špiček prstů. Na nohou zastřihněte nehty rovně, aby postranní konce nezarůstaly do kůže. U maličkých můžete nehty stříhat když spí, starší dítě si posaďte na klín obličejem dopředu a zabavte jej. Pomáhá hezká písnička nebo nakrátko třeba pustit pohádku. Vaše maličké se zabaví a přestane bedlivě pozorovat, cože ta máma vlastně dělá, a vy tak alespoň v rámci možností nehty ostříháte.

A ještě rada závěrem. Dávejte pozor na kůži pod nehtem. Hranice kůžičky a volného nehtu není u malých dětí zprvu zřetelná, a tak lze snadno stříhnout do kůže. Při stříhání tedy raději nechte kousek bílé nehtové ploténky přesahovat (jako při francouzské manikúře ☺).

Text: Eliška Zikmundová
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články