Maminka.czBatole

Patří podle vás děti do kavárny? Ano nebo ne?

Erika Pilátová 25.  8.  2016
Chodíte s dětmi do kavárny nebo restaurace? Setkali jste se někdy s tím, že vám dali jasně najevo, že nejste vítáni? Nebo si naopak myslíte, že děti patří všude tam, kde jste i vy?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ano

Jiří Kubelka , majitel restaurace Excelent Urban Pub Koley

Klepněte pro větší obrázek

Pokud hodláte vyvést děti do kavárny nebo restaurace, hledejte takové, které jsou přátelské k dětem. 

Poznáte to mimo jiné podle jídelního lístku i fotografií v galerii. Pokud chybí jídla nebo dezerty, které děti milují, nebo nemůžete dohledat na internetu fotografie dětského koutku či recenze, jak jsou v daném podniku na nejmenší strávníky připraveni, pak takový podnik s dětmi raději vynechte. Samozřejmostí je nekuřácké prostředí.

Při rezervaci se ptejte, jestli mají připravené pastelky a omalovánky, možná, že budete překvapeni, že kromě toho některé podniky nabízejí i animační programy pro děti. Personál dobrého podniku jistě pomůže s tím, aby si rodiče jídlo nebo kávu vychutnali, pokud to ovšem budete považovat za samozřejmost, mohli byste se splést. A než s dětmi vyrazíte do společnosti, doporučuji vysvětlit jim alespoň základy chování, v čem může být nebezpečí, pokud by vběhli číšníkovi pod nohy, nebo dokonce do kuchyně. V takovém případě bude spokojenost na všech stranách a říkám ANO.

Ne

Světlana Čechová, realitní makléřka na mateřské dovolené 

Klepněte pro větší obrázek

Myslím si, že děti neocení sebehezčí kavárnu, jedině snad, pokud je
vybavena skvělým dětským koutkem.

Pokud nemám nutnou, třeba i pracovní schůzku, dítě patří na hřiště a rodič se mu má na mateřské maximálně věnovat. Ale pokud budu vysedávat na kafíčkách, dítě bude poslouchat jen „dospělá témata“, která ne vždy přísluší dětským ouškám, nepovažuju to jako maminka za správné. Dítě se pak nudí, nebo naopak předvádí, je hlučné a různě schůzku chtě nechtě narušuje, což neocení ve finále okolí ani ta maminka... Takže v případě nutnosti bych volila kavárnu s dětským koutkem, ale jinak se jim vyhýbám.

Ještě do situace zasahuje roční období, přece jen v teplých měsících se dítě zabaví snadněji: na hřišti, v parku, na chatě, ale v zimě se hledá zábava ve městě hůř. Koutky jsou placené, venku bláto a věčně chodit k někomu na návštěvu také nejde, tak i posezení v kavárně může být příjemná změna, ale co si budeme nalhávat, ani dětskému (zdravému) jídelníčku kavárny moc přizpůsobeny nejsou... S mojí tříletou holčičkou zkrátka nejsme ty pravé kavárenské typy.

Co na to kavárníci?

Z průvodce kavárnami s názvem Kniha kaváren vychází na 43 kaváren jen 16 takových, které mají ve svém označení, že jsou vhodné pro děti.

Proč je málo dětských koutků?

Restauratéři i kavárníci uvádějí jako nejčastější důvod, že nemají dostatečný prostor ani vybavení a zaměřují se na jinou klientelu. 

Zlatá rada pro rodiče

Rodiče by se v kavárně měli chovat tak, jak chtějí, aby se chovaly jejich děti. Jen tak si společně strávené chvíle užijete v klidu a v pohodě.

Jaký je váš názor? Chodíte s dětmi do kavárny nebo ne?

I s batoletem kavárenským povalečem
Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Batole, Kojenec, Chování a vztahy, Kam s dětmi, Káva, Maminka cestuje, Hlídání dětí, Realitní makléřka, Pat, Animační program, Bláto, Nejmenší strávník, Nejčastější důvod, Vaš, Číšník, Dostatečný prostor, ANO, Makléřka, Kavárna, Příjemná změna, Světlana, Káva na Heureka.cz