Pasy s sebou!

Od loňského roku platí, že děti musejí mít při cestě do zahraničí vlastní pas. Pokud jste jej ještě nevyřídili, máte nejvyšší čas!
Pasy s sebou!

Zatímco do loňského června vám k vycestování s dětmi v rámci EU stačilo jejich zapsání v občanském průkazu, dnes už musejí mít pas. Nařídila to novela o cestovních pasech platící pro státy EU. Není tedy jiná možnost než se vydat na příslušný úřad a dětem, dokonce i miminku, pas pořídit.

Čas jsou peníze
Vystavení pasu trvá až jeden měsíc, je tedy třeba s tím počítat a vyřídit pas včas. Pokud jste zaspali a v normální lhůtě už byste to vzhledem k odjezdu na dovolenou nestihli, pak není nic ztraceno, pas vám vystaví ve zkrácené době cca 15 dnů, ale bude vás to stát 1000 Kč. Za pas ve standardní lhůtě zaplatíte 100 Kč. Ve zkrácené době vystavený pas má kromě ceny ještě jednu velkou nevýhodu – platí jen šest měsíců, což může být kámen úrazu pro vstup do zemí, které vyžadují delší platnost pasu. Cestovní doklad vystavený v tradiční lhůtě platí pět let.

Potřebné dokumenty
Za vyřízením cestovního dokladu už nemusíte nijak daleko cestovat, jeho vydání je totiž v kompetenci obecních úřadů s rozšířenou působností, v jejichž správním obvodu jste přihlášeni k trvalému pobytu. Kromě potřebné hotovosti si s sebou vezměte rodný list dítěte, svůj občanský průkaz, kde máte dítě zapsané, a případně doklad o státním občanství, který je vyžadován při prvním vydání cestovního pasu osobám, které na území naší republiky nemají trvalý pobyt.

Pozor, vyletí ptáček
K vyřízení pasu musíte samozřejmě přijít s dítětem, a to nejen jako jeho zákonný zástupce, ale i z hlediska ryze praktického. Musíte ho totiž přimět k tomu, aby se nechalo vyfotografovat. Kvůli přísným kritériím, jak má snímek vypadat, dítě vyfotí přímo na úřadě. A tady někdy nastává kámen úrazu. Posadit dítě dle předpisů, přimět ho, aby se netvářilo jako bubák, a navíc se na moment focení obešlo bez vás, je někdy oříšek pro všechny zúčastněné strany. Rodičům dětí do půl roku věku se proto doporučuje přinést autosedačku, tzv. vajíčko.
Držíme palce, abyste všechno zvládli v klidu, bez front a rozmrzelých dětí. Pak už jen zbývá popřát vám klidnou dovolenou a šťastnou cestu.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články