Maminka.czTěhotenství

Pálení žáhy v těhotenství. Zapomeňte na mléko, víme, co vám pomůže

Erika Pilátová 13.  11.  2016
Některé ženě dokáže znepříjemnit skoro celé těhotenství. V takovém případě vyzkoušíte všechno: babské rady, kamarádku na telefonu, jíte nemožné a jste vděčná za každou minutu, kdy to prokleté pálení žáhy ustoupí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

PROČ?

Hlavním důvodem pálení žáhy v těhotenství jsou hormonální změny, které způsobují snížení napětí stěn trávicího traktu. To má za následek sníženou funkci uzávěru mezi žaludkem a jícnem a pomalejší vyprazdňování žaludku. Dalším důvodem, proč vás v těhotenství trápí nepříjemné pálení, je zvětšující se děloha, která tlačí na ostatní orgány, tedy i na žaludek, a ten se s postupujícím těhotenstvím posunuje stále výš.

PREVENCE POMÁHÁ

Jídlo si rozdělte do menších porcí. Vyhněte se potravinám a nápojům, které způsobují pálení žáhy. Patří sem citrusové plody, rajčata, papriky, stoprocentní džusy, sladká a kynutá jídla, kořeněné a mastné pokrmy, káva, čokoláda nebo sycené nápoje.

Kouření, alkohol, rentgen... Co v těhotenství opravdu (ne)smíte?

Po jídle si nelehejte, s odpočinkem vleže vyčkejte aspoň dvě hodiny. Při spaní si podkládejte hlavu a lehejte si na levou stranu. Pokud potřebujete zvedat něco ze země, neohýbejte se v pase, ale v kolenou. Na pálení žáhy má vliv i tělesná hmotnost. Udržujte ji v rozumných mezích.

POZOR NA MLÉKO!

Kolem účinnosti mléka na pálení žáhy se toho napovídalo. Lidem, kteří trpí pálením žáhy, se často doporučuje sklenice mléka před spaním. Mléko vám sice na nějakou chvíli může ulevit od nepříjemného pálení tím, že neutralizuje žaludeční kyseliny, ale vápník obsažený v mléce nakonec donutí žaludek vyprodukovat ještě více kyseliny. Sklenice mléka vám tak naopak nepříjemné pocity ještě znásobí.

POMOCNÍK OCET

Účinky jablečného octa jsou známé při mnoha potížích. Je to kouzelný elixír, stojí pár korun a funguje přímo zázračně. Pomáhá při urychlení trávení. Produkce kyseliny se zvyšuje tak dlouho, dokud žaludek zpracovává jídlo. Jakmile opustí žaludek a vstoupí do střeva, produkce kyseliny klesne a tím ustoupí i pálení žáhy.

ŽVÝKEJTE

Nejjednodušší věcí, kterou s sebou můžete mít kdykoli, je žvýkačka. Když začnete pociťovat pálení, žvýkejte. Žvýkání zvyšuje v ústech produkci slin a díky přítomnosti hydrogenuhličitanových iontů jsou sliny alkalické. Tyto ionty reagují s kyselinou v žaludku a to vede k její neutralizaci. Žvýkejte, protože žádná kyselina rovná se žádné pálení.

BEZ ZÁZVORU ANI RÁNU

Pomáhal vám při počátečních ranních nevolnostech i při nechutenství. Má vynikající antibakteriální i protizánětlivé účinky. Kromě toho, že vám uleví s pálením žáhy, dokáže také zmírnit bolesti, které s tímto stavem souvisejí. Zázvor můžete přidávat do každodenních jídel nebo si připravit zázvorový čaj a pít ho dvakrát až třikrát denně mezi jídly.

S přírodou proti nevolnostem  
Od těhotenství k porodu

S přírodou proti nevolnostem  

KURKUMA

Přínos kurkumy pro zdraví je obrovský. Urychluje proces trávení a zároveň pomáhá obnovovat sliznici jícnu, která se může poškodit právě při častém pálení žáhy. Kurkumu nakupujte ve specializovaných prodejnách na koření, máte pak větší jistotu, že je čerstvá a nejsou v ní další přísady, které tam nepatří. Můžete ji přidávat do běžných pokrmů nebo si ráno připravit bílý jogurt se lžičkou kurkumy, medem a hrstí ořechů.

SNÍDANĚ JAKO PREVENCE

Základem je upravit své stravovací návyky – a kdy jindy začít, než hned ráno.
Místo nadýchaných koblih nebo vajíček se slaninou volte lehčí pokrmy. Ideálním způsobem, jak nastartovat den, je posnídat ovesné vločky, které jsou velmi bohaté na vlákninu. Přidejte ovoce, semínka a máte výživnou a vyváženou snídani.

JEDLÁ SODA

Kromě toho, že je to zázračný pomocník na kdeco, bude vás zřejmě provázet i v těhotenství. Jedlá soda při pálení žáhy, to je známá rada našich babiček a zaručeně uleví. Stačí rozmíchat ve vodě trochu prášku, vypít a hned se vám uleví. Neměla byste se k ní však uchylovat jako k jediné pomoci. Soda nepůsobí v žaludku, dostává se do krevního oběhu a způsobuje změnu pH.

TIP NA VIDEO: Co ještě nevíte o těhotenství a porodech?

Těhotenství v ohrožení: 5% populace trpí Leidenskou mutací
Je vám špatně a musíte do práce? Poradíme vám, jak na nevolnosti
Zázvor spolehlivě pomáhá těhotným i nachlazeným
Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Ranní nevolnost, Pálení, Ocet, Jedlá soda, Postupující těhotenství, Nejjednodušší věc, Žvýkačka, Pálení žáhy, Kyselina, Stravovací návyk, Vyprazdňování, Stoprocentní džus, Soda, Bílý jogurt, Kurkuma, Tělesná hmotnost, Mléko