Samozřejmostí je, že se ozdoba pravidelně vyměňuje, ať už s ročním obdobím a nebo v rámci některých svátků. Věnec z ořechů a suchých plodů můžete mít na dveřích celoročně, ale nejvíce jim bude slušet právě v zimním období.
Připravíme si: korpus věnce o průměru 25 cm
tavnou pistoli
náboje do pistole
vyloupané skořápky od vlašských ořechů
suché šípky
bukvice
červené jeřabiny
sušené jablko, nakrájené na kolečka
provázek
drát na očko k zavěšení
nůž
Tip V období předvánočního pečení můžete zbylé slupky ořechů, které použijete do cukroví, použít jako dekoraci.

Na korpusu věnce si uděláme z drátu očko, které k němu upevníme, abychom pak věnec mohli zavěsit. Vyloupeme vlašské ořechy nožem tak, aby nám zůstaly celé půlky. Tři půlky nalepíme tavnou pistolí vedle sebe a do nich dáme složená kolečka sušených jablek. Toto uděláme do jakéhosi pomyslného trojúhelníku ještě dvakrát na korpusu věnce.
Na celou plochu vedle sebe pak lepíme další půlky ořechů, ale skořápkou navrch. Do vzniklých mezer přilepíme na několika místech šípky a bukvice s červenou kuličkou z jeřabiny, které také přichytíme pomocí pistole.
Nakonec si uděláme z lýka ohon, svážeme kouskem lýka a na několika místech dozdobíme zbylými plody.
Věnce si můžete pověsit v bytě nebo na domovní dveře. Vydrží vám dlouho a neopadá jako věnec z jehličí. Místo vlašských ořechů můžete použít i burské ve slupce.
Autor: Zdena Doubravová