Maminka.czOvěřeno rodiči

Ověřeno rodiči: K Berounce vyrazte s kočárkem i odrážedlem

Ověřeno rodiči.cz 30.  9.  2016
Tohle je pohodový výlet k řece Berounce. Děti si tady můžou zařádit na venkovní BMX dráze, pěkném hřišti a za hezkého počasí naskákat do řeky. Výlet je vhodný také pro rodiny s kočárkem díky cyklostezce lemující řeku. Jen malý kousek pěšky je to pak do restaurace Zastávka Nižbor, ve které se najíte přímo na peróně.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Do Nižboru se dá přijet vlakem, my jsme ale tentokrát jeli autem. Parkovali jsme za řekou na parkovišti u mostu (mapku trasy našeho výletu najdete tady). Od parkoviště jsme se vydali k řece a dali jsme se nejdřív podél vody doleva. Právě tady jsme našli travnatou pláž, na které se dost lidí opalovalo, ale málokdo se koupal. Voda byla dost zakalená bahnem. Taky je tu stánek s občerstvením.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Zahrajeme si na bikery

Co pro nás bylo zajímavější  je volně přístupná BMX dráha. Větší děti tady suverénně přejížděly kopce i kopečky na kolech. Náš čtyřletý syn s odrážedlem si netroufl projet dráhu celou, ale našel si úsek s menšími kopečky, který ho bavil jezdit stále dokola. Mladší dcera zase po kopcích nadšeně běhala, což bylo možné, protože tu skoro nikdo nebyl.

Hned vedle dráhy leží dětské hřiště. Je moc pěkné, s pár prolézačkami a keřovým bludištěm. Hřiště se navíc nachází v krásném prostředí – jedním směrem se díváte na řeku a druhým na kopec se zámkem Nižbor. K tomu jsme si ale tentokrát nevyšlápli. Kolem hřiště vede zhruba 400metrový ovál, který je opět ideální pro kola, odrážedla nebo brusle. Dá se tady vymyslet spousta her.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Skvělá restaurace na nákladových rampách

Když jsme si pohráli, vyrazili jsme přes most do restaurace herce Tomáše Hanáka Zastávka Nižbor. Jde o nádražní výletní restauraci, která vznikla z chátrajícího dřevěného drážního skladu a vyřazených vagónů. Sedí se buď uvnitř nebo na venkovních úzkých dřevěných nákladových rampách, ze kterých je krásný výhled na panorama nižborského zámku.

Jídlo i dezerty byly skvělé. Bohužel prostory jsou trochu stísněné. Je tu miniaturní dětský koutek (nebo spíš lavice pro dvě děti) a chybí venkovní hřiště. Obsluha byla úžasně milá, ačkoli to měla dost náročné. Bývá tu totiž plno, proto je lepší předem místa zarezervovat. Sympatická byla přítomnost pana Hanáka, který rovnal ubrusy, sklízel nádobí a navazoval při tom hovory si hosty. Návštěvu nám ale zkomplikovala nemožnost platit kartou, takže musel manžel jet do Berouna k bankomatu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Po cyklostezce dál a dál

Z restaurace jsme vyrazili zpět za most a na procházku po cyklostezce nazvané “Po stopách českých králů” směrem na Hýskov. Je to příjemná cesta podél vody vhodná pro kočárek nebo odrážedla. Kousek před Stradonicemi je u cyklostezky v mapách neznačené dětské dřevěné hřiště. Dětem se moc líbil dřevěný most s dřevěnými sloupy ve tvru mečů. Nechybí tu ani houpačky. Pak už jsme se vydali zpět do Nižboru a relaxovali ještě chvíli na dece u řeky.

Místa ověřená samotnými rodiči

Kam ještě vyrazit s dětmi? Ušetřete čas vymýšlením a podívejte se na další rodiči ověřené tipy na www.overenorodici.cz.

 

Ověřeno rodiči: Toulcův dvůr - kousek přírody uvnitř velkoměsta  

Ověřeno rodiči: Křivoklátský areál je úžasné místo pro děti
 

Ověřeno rodiči: S dětmi vyrazte do areálu Vrchbělá, stojí to za to a zatím je zdarma
Témata: Ověřeno rodiči, Beroun, Bludiště, Toulcův dvůr, Mapa, Vagón, Bankomat, Venkovní hřiště, Prolézačka, Pravěk, Křivoklát, Zastávka, Cyklostezka, Biker, Odraz, BMX, Kočár, Úžasné místo, Výraz, Čtyřletý syn, Krásný výhled, Krásné prostředí, Lavice