Otěhotnět můžete i při kojení a kojit i při těhotenství

Dříve se mělo za to, že pokud žena kojí, je to účinná antikoncepce. Dnes víme, že to tak není a do jiného stavu lze přijít i při kojení. To ovšem není důvod přestat kojit broučka, který přišel na svět jako první.
Otěhotnět můžete i při kojení a kojit i při těhotenství
Řada maminek si občas ale při plánování dalšího dítěte láme hlavu, jestli se jí podaří otěhotnět. Zda není náhodou lepší raději s kojením přestat ještě před početím nebo hned poté. Stejné myšlenky přepadli i maminku, která pod nickem Martu vstoupila do diskuze na našem webu mojebetynka.cz: „Moc prosím o pomoc. Mám děvítiměsíční holčičku, kterou stále kojím. Ráda bych měla ale co nejdříve další miminko. Je problém s otěhotněním když ještě kojím? Menstruaci už mám pravidelnou. Měla bych nejprve skončit s kojením?“ Takže jak to vlastně je?
 
Otěhotnět při kojení můžete
Že je kojení přirozená antikoncepce, je skutečně jen polopravda. Kvůli tomuto mýtu otěhotnělo v době kojení mnoho žen. Kojení jako metoda přirozené antikoncepce funguje jen za určitých podmínek. Spočívá ve vysoké produkci prolaktinu – hormonu, který blokuje uvolnění vajíčka z vaječníku. Produkce hormonu je následkem stimulace bradavek dítětem, které saje mateřské mléko. „U této metody je však nutné, aby žena novorozence plně kojila nejméně každé čtyři hodiny přes den a každých šest hodin v noci. Takže pokud maminka kojí méně často nebo se dokonce dostavila menstruace je šance na další otěhotnění poměrně vysoká,“ říká gynekoložka Martina Chrástalová z Plzně.
 
To znamená, že jakmile se chystáte na další miminko, není třeba staršího sourozence násilně odstavovat. Klidně mu dopřejte mateřské mléko a zkoušejte otěhotnět. Uvidíte, že se to podaří.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Jsem těhotná, odstavuji!
To je také zbytečné. Některé děti sice začnou poté, co maminka počne brášku nebo sestřičku, mléko odmítat a pak je odstavení na místě. Radikální řez jen proto, že jste těhotná je ale zbrklý krok k ničemu. Můžete plynně přejít z „kojení do kojení“. Možná to bude kvůli únavě trochu náročné, ale není to nemožné. Pro tento typ se užívá název tandemové kojení.
 
„Není to nic nového. Tandemové kojení je známo a provádí se tisíce let. Lze tak kojit obě děti současně. V porodnici to matkám také vysvětluji a nikdy jsem se nesetkala s komplikacemi. Jediný případ by snad byla situace, že by těhotenství bylo ohrožené předčasným porodem. Pak by mohly případné děložní stahy, pozorované a vznikající při kojení teoreticky situaci zhoršit. Jinak není třeba nic měnit a maminka může kojit naráz obě děti.
 
S tandemovým kojením se setkáte i v přírodě. Třeba klokan občas přes den kojí své starší mládě a to nové současně. Jediné co bych doporučila každé mamince, je, aby po porodu dala pochopitelně přednost novorozenému miminku. Možná to ale nebude ani potřeba. Občas se totiž stává, že se starší děti ještě před porodem odstaví. Chuť mléka se totiž - jako následek změn ve složení, aby vyhovovalo budoucímu dítěti - změní,“ uzavírá MUDr. Chrástalová.
 
Text: Eliška Zikmundová

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články