Osm příznaků těhotenství

Jsou mezi námi ženy, které cítí těhotenství hned po milování, jiné třeba až do třetího měsíce nemají tušení, co nosí pod srdcem. Jak poznat těhotenství ještě před tím, než si koupíte těhotenský test?
Osm příznaků těhotenství

Máte takový divný pocit, že jste těhotná? Každá to cítíme jinak, na každou to působí jinak a na každé je to jinak vidět. Přesto jsou ale příznaky, které nelze přehlédnout a alespoň jeden z nich pocítí každá nastávající maminka.

Bolestivá prsa

Přehnaně citlivá a zvětšená ňadra jsou velmi častým znakem těhotenství, který se projevuje čtyři až šest týdnů po početí. Je to způsobeno hormonálními změnami. Vaše ňadra se už teď připravují na kojení. Pořiďte si pohodlnou, o číslo až dvě větší podprsenku a počkejte, až se situace trochu zklidní. Po prvním trimestru se citlivost prsou obvykle sníží.

Ranní nevolnosti

Také se vám vybavují všechny ty filmy, kde hlavní hrdinka ráno náhle zvrací a vám je hned jasné, že v následující scéně oznámí svému vyvolenému, že je těhotná? Hollywood obvykle přehání, ale tentokrát na tom přece jen něco je. Nevolnosti jsou častým zjevným příznakem těhotenství, ale nemusejí být nutně ranní. Někomu se udělá špatně kdykoli a kdekoli, někomu jednou, jinému pětkrát denně. Vzpomínáte například na britskou vévodkyni Kate, která musela kvůli nevolnostem dokonce pobývat v nemocnici? I to se může stát, a pokud zvracíte opravdu často, měla byste vyhledat lékaře, protože váš organismus může být dehydrovaný. Ačkoli vám ve chvíli, kdy se potupně skláníte nad záchodovou mísou, připadá, že to nikdy neskončí, můžeme vás uklidnit, že v naprosté většině případů ustanou nevolnosti po prvním trimestru.

10 příznaků, které vám i bez testu prozradí, že jste těhotná

10 příznaků, které vám i bez testu prozradí, že jste těhotná

Únava

Cítíte se unavená, všechno vás bolí a usnula byste i vestoje? Únava patří k častým příznakům těhotenství a opět za ni mohou hormonální změny. Po prvním trimestru únava většinou odezní a vrátí se až ve třetím trimestru, kdy vás tíží bříško a celkově zvýšená váha.

Hlad a chutě

Jakkoli to vypadá zvláštně, ruku v ruce s nevolností jde v počátku těhotenství i hlad a chuť na jídla, která byste si za normálních okolností nedala. Většinu nastávajících maminek začnou lákat kořeněná jídla, smažené brambůrky a jiné nezdravé dobroty. Své chutě se budete muset naučit ovládat, protože stravovat se devět měsíců jen brambůrkami prostě není to pravé, nad čím by výživový specialista, a hlavně vaše dítě v bříšku jásali.

Časté močení

Trávíte najednou na záchodě mnohem více času než obvykle? Pokud vyloučíte možnost, že jste jednoduše někde přistydla, pak to může být další ze znaků těhotenství. Bohužel je třeba se smířit s tím, že takhle běhat budete následujících devět měsíců. Jak bude dítě růst, bude tlak na močový měchýř větší a větší a vy budete běhat a běhat...

Náladovost

Jste přecitlivělá, kdeco vás rozněžní i naštve? Dokážete ztropit hysterickou scénu kvůli úplné prkotině, zatímco předtím vás hned tak něco nerozházelo? I to může být známka toho, že čekáte dítě. Některé maminky hlásí nejen přecitlivělost, ale i sklony k depresím nebo záchvatům strachu. Bohužel takové citové zvraty vás mohou provázet celých devět měsíců. Ne nadarmo se těhotenství říká „jiný stav". Skutečně vám někdy bude připadat, jako byste byla někdo jiný.

Vynechání menstruace

Nejobvyklejším projevem těhotenství je vynechání měsíčků. Nemusí to ale být pravidlem. Některé maminky menstruovaly až do třetího měsíce, jiné naopak mají periodu tak nepravidelnou, že jim její vynechání nepřijde nijak divné. Každopádně, jakmile zjistíte, že jste ‚to' nedostala, kupte si těhotenský test.

Pozitivní těhotenský test

Oblíbeným filmovým záběrem je také hrdinka, případně její partner, nakupující v drogerii těhotenský test. I vy si pro něj můžete dojít do lékárny nebo drogerie, ale zcela na něj nespoléhejte. V počátečním stadiu těhotenství se ony magické dvě čárky nemusejí objevit. Pokud se tedy napoprvé ukáže test jako negativní, ale vy přesto máte pocit, že jste těhotná, zopakujte ho třeba za týden, a všechno může být jinak. Pokud i poté test tvrdí, že těhotná nejste, pak zajděte k lékaři. Tam zamiřte, i pokud váš test tvrdí, že těhotná jste. Lékař vám přesnějším testem tento výsledek potvrdí. Jistota je jistota.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články