Opruzeniny aneb Červený zadeček potrápí

Opruzeniny v nějakém stádiu se bohužel nevyhnou většině miminek. A to zejména teď v létě. Stačí vyrazit na výlet, nechat plenku na zadečku o minutku déle a zapařená pokožka zarudne a začne pálit. Jak tedy své miminko co nejlépe chránit a v případě „nehody“ uzdravit? Betynka to naštěstí ví…
Opruzeniny aneb Červený zadeček potrápí
Opruzeniny postihují děti během jejich „plenkového období“, proto jsou někdy označovány jako plenkový zánět kůže. „Příčinou opruzenin je jednak mechanické narušení kůže, ke kterému dochází při tření pokožky o plenku nebo oblečení, ale také chemické podráždění pokožky způsobené dlouhodobým kontaktem kůže s močí nebo stolicí,“ říká dermatoložka Zuzana Valchýrová z FN Brno a pokračuje: „Maminky by ale neměly podléhat panice a sebeobviňování, skutečně za opruzením jejich děťátka nestojí špatná péče. Zejména teď v létě stačí skutečně jen chvilička, kdy je maličké pokakané a z devadesáti procent má zaděláno na opruzení,“ vysvětluje lékařka. Pokud vaše miminko trpí na opruzeniny častěji, může být na vině i značka plen. Praktické jednorázové pleny dokážou sice spolehlivě oddělit moč od citlivé dětské pokožky, na druhou stranu některé obsahují dráždivé chemické látky, jako například chlór (užívá se k bělení plen). Pokud se tedy u vašeho dítěte objeví opruzeniny, vyzkoušejte jiný druh jednorázových plen nebo zkuste začít používat pleny látkové. Dejte ale pozor na prací prášek – ujistěte se, že je určený výhradně pro praní dětského prádla. „Já varuji maminky i před vlhčenými ubrousky. Některé z nich totiž obsahují dráždivé chemikálie, jako jsou parfémy nebo bělicí látky. Je lepší je tedy používat třeba na otření rukou,“ dodává dermatoložka Valchýrová.

Stalo se? Nezoufejte a začněte jednat
Nejdůležitější je udržovat zadeček čistý a suchý. Doporučuje se proto vyměňovat pleny každé dvě hodiny. Při čištění zadečku raději nepoužívejte žádné mýdlo, to pokožku ještě více vysuší a podráždí. Znečištěnou oblast pouze omyjte teplou vodou a opatrně osušte jemným poťukáváním ručníkem. Poté nechte dítě alespoň chvíli volně bez plenek, aby zadeček opravdu pořádně oschnul. Pokud se vám nedostává času, zkuste k dosušení zadečku použít fén. Je to trochu bizarní metoda, ale spoustě rodičů se osvědčila. Dejte si ale samozřejmě dobrý pozor, ať vzduch není příliš horký. Teprve poté, co zadeček důkladně oschne, na něj můžete nanést léčivý přípravek, kterých je na trhu velké množství. Velmi známé a účinné jsou například mast Rybilka nebo Bepanthen mast.
Klepněte pro větší obrázek

Rudne a nehojí se?
Bohužel někdy se může stát, že i při zvýšené péči, promázávání a časté výměně plen se zadeček vašeho miminka nezlepšuje, určitě zajděte k lékaři. Váš drobeček totiž může trpět infekčním zánětem kůže, který se někdy z opruzení vyvine. „Infekcí zasažená pokožka je oteklá, napjatá a může začít praskat, někdy se objevuje i hnisavá sekrece,“ uvádí MUDr. Valchýrová a varuje před domácí samoléčbou, která by mohla stav miminka ještě zhoršit. Při léčbě infekce se podávají speciální masti a v krajních případech může dojít k nasazení antibiotik.

Náš tip aneb jak předejít opruzení
Pokud dítě trpí opruzeninami opětovaně, používejte vhodnou ochrannou mast jako prevenci. Mast by měla obsahovat složku zinku, který hojí, velmi účinná je i ichtamolová mast. Pamatujte ale, že to nestačí. Opruzeninám nejlépe předejdete tím, že zadeček dítěte bude často na vzduchu. Nechávejte je proto co nejdéle bez plenek a po přebalení vždy zkontrolujte, zda pleny nejsou příliš utažené a neodírají na některých místech pokožku.

Text: Eliška Zikmundová

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články