Maminka.czZdraví

Opalování během těhotenství: pouze občas a s rozumem

Ulekare.cz Ulekare.cz 20.  7.  2015
Přestože si řada z nás neumí léto bez sluníčka představit, nadměrné opalování neprospívá nikomu. V těhotenství je navíc pobyt na slunci spojen s dalšími možnými zdravotními riziky, proto by se budoucí maminky měly vystavovat paprskům jen s největší opatrností.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Velké nebezpečí představuje pro těhotné přehřátí a s tím spojená dehydratace – obojí může ohrozit matku i její plod. Protože je tělesná teplota v těhotenství přirozeně vyšší, k přehřátí může navíc dojít daleko snadněji.

Proto je důležité:

  • dbát na dostatečný příjem tekutin, a to i v případě, že se žena ve velkých vedrech pohybuje ve stínu,

  • krýt hlavu kloboukem,

  • vyhýbat se přímému slunci zejména v období kolem oběda, kdy je záření nejsilnější.

Citlivější kůže

Vlivem hormonálních i jiných změn, které se v těle gravidní ženy odehrávají, se kůžestává citlivější na účinky ultrafialového záření a je náchylnější na spálení. Častěji také dochází k nerovnoměrnému opálení a tvorbě nevzhledných pigmentových skvrn, které mohou být i trvalé. Pokud se budoucí maminka přesto rozhodne pokožku slunci vystavit, měla by:

  • zvolit opalovací krémy s vysokým ochranným faktorem,

  • přípravek nanést s dostatečným předstihem před zahájením opalování, aby byl schopen poskytnout maximální ochranu.

Nedostatek kyseliny listové

Intenzivní slunění může vést i k poklesu hladiny kyseliny listové, jejíž dostatečné množství v těle je během těhotenství zvláště důležité, protože snižuje riziko vzniku některých vrozených vad plodu. I z tohoto důvodu by ženy v jiném stavu měly nutnost bronzové pokožky důkladně zvážit.

Každý extrém obvykle škodí a opalování v těhotenství není výjimkou. Ovšem zcela se vyhýbat slunci také zdraví budoucí matky a jejího dítěte neprospívá. Takže i zde platí „všeho s mírou“. 

Témata: Zdraví, Web Ulékaře.cz, Scar, Rozum, OBČAS, Opalování, Běh, Zdraví na Heureka.cz