Odstranění vrásek botulotoxinem? Roman Šmucler odhaluje pro i proti

Botulotoxin urazil v posledních desetiletí dlouhou cestu na výsluní. Od obávaného „klobásového jedu“ se z něj přes okrajově využívanou látku v neurologii či oftalmologii stala hvězda estetické medicíny, kterou z nejvyššího stupínku nesesadila zatím žádná jiná zbraň proti vráskám a stárnutí.
Odstranění vrásek botulotoxinem? Roman Šmucler odhaluje pro i proti

Ve světě se botulotoxin začal používat pro vyhlazování vrásek a posléze pro léčbu nadměrného pocení v roce 1994 a již o dva roky později se tato metoda přelila i do České republiky. Mezi první lékaře, kteří u nás v estetické dermatologii botulotoxin použili, byl doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc., který tím dal spolu s použitím laserů vzniknout novému oboru – estetické medicíně. Jak to všechno začalo, popsal nedávno ve své knize Nevěřte ani mně.

Botulotoxin je v boji proti mimickým vráskám nepřekonatelný

Aplikace botulotoxinu je na pohled jednoduché a rychlé ošetření, které trvá jen pár minut. S okamžitou účinností přitom dokáže doslova vyzmizíkovat mimické vrásky v okolí očí, u kořene nosu, skvěle si poradí s vráskami na čele. Zkušený dermatolog ví, kolik ho má použít, aby byl výsledek přirozený a neomezoval vás v celkové mimice. Dnes na něj běžně chodí i herečky, pro které je mimika hlavní pracovní nástroj. Bohužel pořád můžeme v médiích vidět fotografie celebrit, které to zkrátka přehnaly, nebo si v honbě za ošetřením zdarma nechali botulotoxin aplikovat od někoho, kdo to zkrátka neumí.

Klepněte pro větší obrázek

Botulotoxin pouze po doškolení!

Lékaři v Čechách i v zahraničí stále více upozorňují na nutnost přesné znalosti anatomie a možnost komplikací z důvodu špatně voleného místa aplikace. Aby v estetické medicíně, ale nejen v ní, přinesla aplikace botulotoxinu kýžený efekt v podobě vyhlazení vrásek bez komplikací, je od lékaře vyžadována až chirurgická přesnost při aplikaci. Jinak hrozí komplikace. „Neodbornému zacházení s botulotoxinem se v Česku snažíme předcházet výukou na kadaverech ve spolupráci s Anatomickým ústavem 1. lékařské fakulty UK v Praze,“ říká doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc., majitel kliniky Asklepion a předseda Společnosti estetické a laserové medicíny ČLSJEP.

Klepněte pro větší obrázek

Jak pracuje „klobásový jed“?

Molekuly botulotoxinu aplikované injekčně do kůže potlačují svalový tonus, a tak zamezují smršťování kůže a tedy i vzniku vrásek. Teprve dnes ale lékaři zjišťují, jak mnohostranná tato látka je. „Botulotoxin se dnes využívá u více než čtyřiceti indikací v kurativní medicíně v oborech neurologie, oftalmologie, gastroenterologie, bariatrie, ORL či například stomatologie,“ říká doc. Šmucler a upřesňuje, „v roce 2018 by mělo být celosvětově prodáno této látky za 2,9 miliardy dolarů. A počet možností použití neustále roste. Připočteme-li experimentální indikace, jsme již přes stovku možností. Tak mnohostranných látek vyžadujících multidisciplinární znalosti mnoho není.

Znáte Asklepion?

Síť center Asklepion je již od roku 1996 lídrem estetické medicíny v ČR. Poskytuje služby v oborech stomatologie, dermatologie, plastická a cévní chirurgie, ORL, fyzioterapie, kosmetika ad.

Pokud hledáte špičkového dermatologa, najdete ho právě v Asklepionu. Mezi nejčastější ošetření patří vyhlazení vrásek, omlazení pleti laserem, epilace nebo třeba trvalé odstranění pocení.

Plastická chirurgie kliniky Asklepion to je tým světově vyhledávaných chirurgů a akreditovaná pooperační péče. Oddělení cévní chirurgie se zaměřuje na léčbu křečových žil nejšetrnějšími metodami.

Lepšího partnera pro zdraví a krásu si v Česku vybrat nemůžete.

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články