Maminka.czKosmetické tipy

Odličujete se před cvičením nebo běháním? Pokud ne, koledujete si o zánět

8.  10.  2020
Možná zrovna tohle víte, ale spousta žen to netuší. Odborníci na péči o pleť mají jasno: Je skvělé chodit cvičit nebo třeba běhat, ale pleť by před tím měla být odlíčená. Důležité je před sportem – a pak samozřejmě každý den večer – zvolit správný způsob odličování podle toho, jaký máte typ pleti.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud jdete cvičit s nánosem líčidel na obličeji, kůže nemůže dýchat a všechna špína se ukládá v pórech, kde vzniká zánět. Co dalšího je dobré vědět o odličování? 

Ošetřovat pleť drahými séry, kvalitními krémy a krášlit ji pomocí líčení je fajn, ale je to jen polovina vaší krásy. Tou druhou je čištění, kterému byste měla věnovat skoro stejně času. I když se vám kolikrát pekelně nechce. Ale sami víte, jak člověk vypadá, když neodlíčený usne třeba při večerním ukládání dětí. Rozmazaná řasenka a unavená pleť, na které se podobný prohřešek rozhodně podepíše. 

Odličování na míru, prosím

Ideální je, když nebudete způsob čištění pleti kopírovat od kamarádky, ale když si osvojíte takový, jaký bude vaší pokožce vyhovovat nejvíce  pokud si nejste jistá, udělejte si on-line test  diagnostika pleti vám pomůže udělat jasno v tom, jakou péči vlastně potřebuje ta vaše. Mimochodem, to, že jste ve dvaceti měla mastnou pleť, nemusí platit celý život. 

Tady máte malého průvodce způsoby odličování podle typu pleti - berte to tak, že různé typy pleti potřebují odlišnou péči.

Normální

Dobrá zpráva – nepotřebuje nic extra, stačí dodržovat pravidelnou péči. Čištění pleti ráno a večer, tonikum, sérum a krém. Hlavně dbejte na hydrataci. Experimenty se vyplatily v laboratoři Marii Curie-Sklodowské, vy to radši neriskujte.

Smíšený

Produkce mazu se liší v T-zóně a na tvářích. Používejte produkty, které jsou určené přesně pro tento typ pleti. Měly by vám zajistit potřebnou vláhu a sjednocení tam, kde to je potřeba.

Domeček v kufříku zvládnete i vy. Zapojte děti, bude je to bavit

Mastný

Ač se vám to bude zdát zvláštní, tak právě mastná pleť potřebuje něžnou péči, žádné kartáče. Najděte si kosmetiku, která neucpává póry a má lehčí strukturu. Možná vás mastná pleť štve, ale dobrá zpráva je, že je pružná a tím i odolná vůči tvorbě vrásek. 

Suchý

Hlavně hydratujte, a to i zevnitř (pitný režim!), používejte oleje, hutnější verze krémů a nedrhněte si obličej ručníkem. Hydratační maska taky udělá hodně muziky. Používejte ji dvakrát týdně.

Citlivý

To, co sedlo kamarádce, radši nezkoušejte. Vy na to patrně budete reagovat jinak a hůř. Používejte jemné produkty, které pleť nepodráždí.

Problematický

Čištění je opět nejdůležitější část péče. Zkuste zajít za dermatologem nebo ke specializované kosmetičce. Neberte to jako povinnost, ale jako příjemně strávený čas, kdy o vás někdo pečuje. 

Kdo se neodličuje, stárne rychleji

Pokud čištění pleti zanedbáváte, může se objevit podráždění pleti, ucpávání pórů, různé zánětlivé reakce, začervenání i otoky očí. Možná ničím podobným netrpíte, a tak máte pocit, že zkrátka máte kvalitní pleť, která nějakou velkou péči nepotřebuje. 

Nejspíš se mýlíte. Používání sebekvalitnějších krémů nemá v podstatě význam, pokud se neodličujete, protože účinné látky se vůbec k povrchu nevyčištěné pokožky nedostanou. Výsledkem je mimo jiné vysušování a dehydratace pleti, ta pak rychleji stárne a vznikají vrásky. Špatně vyčištěná pleť se ani nedá dobře nalíčit. 

Pozor, čistit pleť by si měly i ženy, které se nemalují. Odlíčení nikdy nenechávejte na ráno, i když se vrátíte domů pozdě v noci nebo nad ránem. Vždy než ulehnete, pleť odličte a důkladně vyčistěte. Ráno čištění zopakujte. Pleť osvěžíte a zbavíte ji nečistot, které vznikají v souvislosti s jejím samočisticím procesem během noci, a navíc hned po ránu umožníte pečujícím složkám krémů účinně působit. Teprve po vyčištění pleť ošetřujte vyživujícími a hydratačními krémy a jinou následnou péčí.

Kdy je nejlepší čas na dítě? Možná o dost později, než si myslíte

Na povrchu pleti se usazuje nejen pot, maz a odumřelé kožní buňky, ale také nečistoty z okolního prostředí a samozřejmě líčidla, která používáte. Aby pleť mohla „dýchat“, regenerovat se a vstřebávat pečující přípravky, je nezbytné tyto nečistoty každý den odstranit – odlíčením a čištěním pleti.

TADY najdete místa, kde vám mohou poradit, čím si čistit pleť

Panenky bez make-upu. Umělkyně je odličuje a výsledek stojí za to
Podzimní dekorace, které zvládnete i s dětmi. Spousta inspirativních fotek!
Témata: Naše tipy, Sport, Krása a styl, Nezapomínejte na sebe, Cvičení, Kosmetické tipy, Tipy redakce, Proces, Krém, Krok, Pleťové mléko, Mastný, Zánět, Vyčištění, Běhání, Oční víčko, Suchý, Běh, Pór, Sérum, Nečistoty, Pokožka, Pleť, Nezbytný krok, Čištění, Sport na Heureka.cz