Odcházíte na mateřskou? Přečtěte si, na co všechno máte jako maminka nárok

Nevyznáte se ve všech důležitých změnách a novinkách, které v posledních měsících nastaly? Ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí a portálem eDaně.cz jsme pro vás připravili praktický „manuál“. Už vás nic nezaskočí! Odchod na mateřskou dovolenou – jsou rozdíly v podmínkách u ženy zaměstnané a pracující jako OSVČ?
Odcházíte na mateřskou? Přečtěte si, na co všechno máte jako maminka nárok

Pokud je žena OSVČ, tak aby na mateřský příspěvek dosáhla, musí si platit vedle záloh na sociální pojištění také dobrovolné nemocenské pojištění, a to po dobu minimálně 270 dní během dvou let a 180 dní v posledním roce před datem nástupu na mateřskou.

V praxi to znamená, že na začátku zjištěného těhotenství už je pozdě. Je proto vhodné, aby podnikatelky začaly platit zálohy na nemocenské pojištění hned, jak začnou o těhotenství uvažovat. Pokud byly před zahájením podnikání zaměstnané, také se jim i tato doba započte.

Mateřská dovolená 2017 – vše, co potřebujete vědět

Mateřská dovolená 2017 – vše, co potřebujete vědět

Ženy, které jsou v zaměstnaneckém poměru, mají nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM) automaticky. Rodičovský příspěvek, který navazuje na PPM, pak náleží každé mamince bez ohledu na výši příjmu z výdělečné činnosti, její příjem ovlivňuje jen možnosti čerpání (tedy za jak dlouho vyčerpá).

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články