Odbornice na výživu Lenka Smetanová radí

Výživa ovlivňuje zdraví nejmenších. Nevíš-li, co je a co není pro dítě vhodné, pošli svůj dotaz.
Odbornice na výživu Lenka Smetanová radí
Ořechy dětem raději nedávejte!
Mému dvouletému synovi chutnají čerstvě vyloupaná jádra ořechů. Dožaduje se: „Ještě, ještě...“ Mohou mu nějak ublížit? Kolik jadýrek vlašáku může Jakoubek sníst?
Karolína Němečková, Prostějov

Ořechy do jídelníčku batolat raději nepatří, protože jsou jednak silným alergenem, jednak je děti mohou vdechnout. Pokud je synovi již dáváte, pouze za zvýšeného dozoru a jen několik jadérek, měla byste si být však vědoma výše popsaného rizika.

Nemůže to být kolika? Pokud ano, co s ní?
Dvouměsíční Fanánek má skoro každý den chvíli potom, co ho nakojím, bolesti bříška. Naříká a svíjí se, jako by se mu dělo něco špatného. Přichází to nečekaně ve dne i v noci. Vždycky na pár minut usne a pak se s pláčem a nářkem probouzí. Nevadí mu moje mléko? Nemám mu raději dávat mléko umělé? Co byste poradila na bolesti bříška?
Lidka Prášková, Mariánské Lázně

Jedná se pravděpodobně o koliky kojenců. Většinou se po 3. měsíci upraví. Důvodů může být více, od techniky kojení přes dráždivost dítěte po nějaký zdravotní problém. Výjimečně se vyskytuje i alergie na nějakou součást mateřského mléka, častěji je ale viníkem složení stravy kojící maminky (některé druhy ovoce a zeleniny, čerstvé kynuté pečivo, káva, černý čaj atd). Dítě nechte vždy řádně odříhnout a déle chovejte po kojení. Pozor na tzv. reflux mléka ze žaludku do jícnu, často jím trpí kojenci, projevuje se zvýšeným ublinkáváním a může být pro dítě velmi nepříjemný a vyvolávat pláč. Pokud se stav nebude lepšit, je dobré se poradit i s vaší lékařkou, může vám předepsat sirup Sab proti nadýmání, případně naordinovat vyšetření bříška, moče apod. Kojení určitě nepřerušujte, po zavedení umělého mléka se stav většinou nelepší.
 
Je to dobře, že v noci nemá hlad?
Mé Aničce budou 2 měsíce. Stále ji kojím. První týdny pila tak, jak je u dětí tohoto věku obvyklé (zhruba každé dvě až tři hodiny). Teď se přestala v noci na krmení budit, spí 6 až 8 hodin vcelku, aniž by se probouzela na kojení. Mám ji budit? Když ne, nebude mít málo mléka?
Jana Havelková, Kojetín

Záleží na tom, zda prospívá váhově i po ostatních stránkách. Je-li spokojená, přibývá a jinak problémy s kojením nemáte, nevidím důvod, proč ji budit. Každé dítko je jiné a má jiný režim. Jsou děti, které do roka vyžadují kojení v noci po 3 hodinách, jiné od ustálení režimu po šestinedělí spí klidně. Produkce mléka se vždy přizpůsobí poptávce. Kdybyste měla problém s vynecháním kojení, můžete mléko odstříkat a zamrazit na pozdější dobu, kdy třeba bude chybět. Pokud má kojenec zdravotní problém, je unavený, spavý a nepřibírá, je třeba jej na kojení někdy budit. Potom je nejlepší řešit situaci s dětským lékařem, který má dítě trvale v péči.
 
Miminko by mělo jíst správný sýr. Zkuste raději žervé...
Někde jsem četla, že brynza patří k nejzdravějším sýrům. Mohu ji dávat také ročnímu synovi?
Rita Winterová, Plzeň

Brynza je velmi aromatický sýr, na roční dítě je poměrně silný. S největší pravděpodobností mu nebude chutnat. Obsahuje bílkovinu ovčího mléka, je třeba sledovat eventuální projevy alergie. Pomazánku z tohoto sýra doporučuji dětem až od 3 let. Pro roční dítě se hodí sýry typu žervé, od 2 let sýry tvrdé či polotvrdé.

Bezpečnější než obyčejná voda je ta určená pro kojence...
Na přípravu kojeneckého mléka se má používat voda vhodná pro kojence.? Musí se kojenecká používat i při přípravě polévky pro miminko?
Jindra Spěváčková, Valašské Klobouky

Voda, je-li na obalu označena jako kojenecká, je pro kojence vhodná. Tato voda má kontrolovaný nízký obsah dusičnanů i minerálů. Do 3 až 6 měsíců by se měla kojenci před přípravou mléka převařit. Na přípravu polévky je rovněž v prvním půlroce bezpečnější voda kojenecká, zejména, máte-li vodu ze studny.

Proč se vlastně nedá jídlo ohřívat v mikrovlnné troubě?
Často se mluví o tom, že se kojenecké mléko do mikrovlnky nepatří. Opravdu to vadí?
Jaroslava Lhotáková, Praha

Spíše vadí nerovnoměrný ohřev a možnost spálení dítěte. Podle některých autorů může mikrovlnka ničit některé mikroživiny zejména v mateřském mléce, to se opravdu nedoporučuje takto ohřívat. Umělé mléko by se mělo raději připravovat čerstvé, do vody (37 °C) a ihned podávat.
 
Klepněte pro větší obrázekMUDr. Lenka Smetanová - odbornice na výživu malých dětí
 
 
 
 
 
 
Mámy radí 10/2008

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články