Očkovat, nebo neočkovat proti klíšťatům?

Názory na očkování proti klíšťové encefalitidě se různí. Jedni tvrdí, že to je zbytečné zatěžování dětského organismu. Bohužel neustále se zvyšující počet dětí, které nebezpečnou nemoc od klíšťat chytí, ukazuje, že tak zbytečné to rozhodně není.
Očkovat, nebo neočkovat proti klíšťatům?
I paní Johana Valbrelová z Uherského Hradiště si myslela, že se to její rodiny v žádném případě netýká. A pak dostal její tříletý chlapeček vysoké horečky a nakonec skončil v nemocnici. „Nechtěl jsme děti nechat očkovat. Nešlo o peníze, dopřávám jim i jiná placená očkování. Myslela jsem si ale, že nás to potkat nemůže. Že pravděpodobnost, že děti vůbec chytí klíště, je nulová. A když chytí, ta bóže. Kdo z nás alespoň jednou klíště neměl…A pak to přišlo. Eliášovi naskočili čtyřicítky, upadl do bezvědomí a vypadalo opravdu špatně. Naštěstí díky péči lékařů se ze všeho dostal bez následků. A za to všechno mohlo jedno malé klíště respektive klíšťová encefalitida, kterou dostal,“ vzpomíná paní Valbrelová.

Co je to klíšťová encefalitida
Jedná se o zánětlivé onemocnění mozku způsobené Flaviviry přenášenými na člověka klíšťaty. Člověk nejčastěji nakazí přenesením viru klíšťové encefalitidy přisátím infikovaného klíštěte při pobytu v listnatém nebo smíšeném lese. Na virus bohužel neúčinkují žádná antibiotika a jedinou pomocí je očkování.
 
Jak se nemoc projevuje
„I když u dětí převládá lehká forma onemocnění, občas se setkáme s velmi závažnými stavy. To jsou velmi vysoké teploty často provázené obrnami. I když se obrny upraví, nemocní si stěžují na poruchy soustředění, zhoršení paměti, opakující se kruté bolesti hlavy, změny v chování a podobně,“ říká dětská lékařka Alena Bohdanecká, která svým pacientům očkování rozhodně doporučuje.
 
Jak se očkuje
Bez píchnutí to bohužel nepůjde. Očkuje se injekčně do svalu (u dětí do 18 měsíců do stehenního svalu, u starších dětí do ramenního svalu) ve třech dávkách v základním schématu:
1. dávka
2. dávka po 1 - 3 měsících
3. dávka za dalších 9 - 12 měsíců 1
 
Bohužel očkování není na celý život. Děti - ale vlastně se to týká i nás dospělých – se musí nechat pravidelně přeočkovat. A to í jednou dávkou za 3 roky, pak za 3 - 5 let opět jednou dávkou.
 
Jaká je ideální doba nechat děti (i sebe očkovat)
V letních měsících, tj. v době nejvyššího výskytu klíšťat je možné očkovat podle zrychleného schématu. Očkovat lze celoročně. Ovšem ochrana začíná 14 dní po podání druhé dávky, proto nejvhodnější dobou pro toto očkování jsou měsíce zhruba do konce dubna.
 
Vakcíny na našem trhu
FSME – Immun pro dospělé a pro děti, Encepur pro dospělé a pro děti – bližší informace podá samozřejmě ošetřující lékař.
 
Reakce po očkování
Reakce po očkování jsou minimální, může se vyskytnout bolest a zarudnutí v místě vpichu, v prvních 3 dnech po očkování se může objevit zvýšená teplota, únava – většinou se tyto reakce projeví po první dávce, potom již reakce nebývají. „Proto by děťátko po každém očkování měl být v klidu, bez fyzické aktivity. I když je to u malých neposedů těžké, je třeba je udržet v pohodě,“ dokončuje pediatrička Bohdanecká.
 
Klepněte pro větší obrázek 

Prevence proti klíšťatům mimo očkování
 
Jestliže jdete s dětmi do listnatého nebo smíšeného lesa, měli byste:
 
• mít ochranné oblečení - vysoká obuv, světle barevný oděv s dlouhými rukávy a dlouhými nohavicemi zastrčenými do ponožek; na světlém oděvu lze přítomnost klíšťat snáze odhalit
 
• používat repelentní prostředky proti klíšťatům
 
• po návratu domů se převléknout, oděv vytřepat a prohlédnout celý tělesný povrch
 
• denně kontrolovat domácí miláčky (kočky, psy), zda nemají klíště; při odstraňování klíšťat z těla zvířat musíme dbát stejných pokynů jako při odstraňování klíšťat u lidí
 
• co nejdříve odstranit přisátá klíšťata (výzkum prokázal, že klíště musí sát několik hodin, aby došlo k přenosu infekce)
 
• před manipulací s klíštětem je nutné místo dezinfikovat Jodisolem nebo jiným dezinfekčním prostředkem
 
• klíšťata odstraňovat velmi šetrně, je možno použít pinzety nebo elektrikářskou svorkou (krokodýlkem)
 
• uchopit klíště u hlavičky nikoli u zadečku (vymáčkli byste obsah jeho střev do ranky i s viry či bakteriemi) pinzetou a kýváním do stran jej uvolněte
 
• viklat opatrně, pokud se klíště nepustí kůže
 
• nikdy klíště nemačkat a nepolévat olejem (usmrcené klíště uvolňuje ze střevního obsahu viry a bakterie do krve člověka)
 
• po vyjmutí klíštěte opět místo dezinfikovat
 
• při odstraňování klíšťat zabránit potřísnění kůže či spojivek střevním obsahem klíšťat.

Text: Eliška Zikmundová
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články