Obléknout dítě je věda

V létě se nám narodila naše holčička Anežka. Se svojí mamkou jsem se často hádala kvůli tomu, jak malou oblékám.
Obléknout dítě je věda
Když bylo opravdu teplo, nedávala jsem jí přes bodýčko už žádný kabátek, na hlavičku buď nic, nebo lehounký čepeček, nožky jsem nechala holé, bez ponožtiček. Mamka byla celá nervózní, že prý nastydne, že takhle malé miminko se nedokáže samo zahřát. Teta mě zase na druhou stranu nabádá, abych Anežku od začátku otužovala. A jak mám vlastně malou strojit v zimě? (Bude jí půl roku.) O kolik vrstev by měla mít víc než dospělý člověk? Moje kamarádka dávala vloni svému synovi dokonce dvě čepičky, připadalo mi to přehnané. A může vůbec miminko do mrazu? Pozná se podle toho, že má teplé ručičky, že je miminku „tak akorát“? Mám pocit, že ustrojit miminko je věda. :-)
Martina Zárubová, Liberec
 
Odborník: Oblékání miminek je na jedné straně zapeklitá záležitost, na druhé je to věc velice jednoduchá. U novorozenců, tedy u miminek do jednoho měsíce, je možné v horkých dnech oblékat děti lehce, tedy klidně jednou vrstvou, ale krýt celý kožní povrch. Prouděním vzduchu se kůže rychle ochlazuje a může se při nedostatečně vyvinuté termoregulaci rychle snižovat tělesná teplota. To znamená: za větrného počasí dát miminku i čepičku na hlavu.
 
Přibližně od dvou měsíců věku oblékáme dítě v letních měsících stejným počtem vrstev jako sami sebe, s tím, že máme k dispozici ještě přikrývku, abychom mohli dítě zakrýt. V zimních měsících dáme stejný počet vrstev nebo o jednu navíc jako u dospělých a umístíme dítě do vaku a pod deku. Pokud nosíme miminko v šátku, oblékáme většinou dítěti i sobě o jednu vrstvu méně, protože pohyb nosiče je intenzivnější a vzájemně se oba zahřívají. Tepelnou pohodu dítěte zjistíme nejlépe, když přiložíme svoje rty na tváře, případně nosík miminka a tak poznáme, jaká je teplota dítěte. Pokud jdeme s dítětem ven na delší procházku či výlet, je určitě dobré mít nějaké to oblečení s sebou, abychom dítě mohli přiobléci.
 
Klepněte pro větší obrázekMUDr. Vlaďka Obdržálková, dětská lékařka
 
 
 
 
 
 
 
 
Mámy radí:
 
Jestli můžu něco doporučit ostatním maminkám, pak určitě vrstvěte malinkým dětem oblečení. Samozřejmě je pro jejich zdraví lepší, mají-li více vrstev slabších svršků než jeden tlustý svetr.
Jana Housková, Pelhřimov

Jak ze začátku nastavíš dítěti termoregulaci, takovou ji pak bude mít. Pokud chceš, aby mělo dobrou imunitu, otužuj ho. Stačí, když ho nebudeš zbytečně strojit, rozhodně mu nedávej víc oblečení, než máš ty sama. Já jsem našeho Kryštůfka nenosila ani v zavinovačce, připadalo mi, že ho zbytečně přehřívám. Ale chápu, že každá maminka to cítí jinak a že v některých rodinách platí rovnice spokojené rovná se vyhřáté miminko. Ale pozor, miminko by rozhodně nemělo být zpocené! Může pak mít kožní problémy, nemluvě o náchylnosti k nastydnutí.
Milena Brďková, Brno

Máš doma batolátko, které ještě chodí s plínkami? Stane se ti, že ho potřebuješ na
hřišti přebalit a musíš ho složitě svlékat? Doporučuju lacláčky, které mají rozepínací spodek. Díky patentům je to raz dva hotové. Hodí se, i když už je dítě bez plen – vyhneš se počuraným kšandám! :-)
Dana Závišová, Ráby

Většinou děti nemají oblékání rády. Náš Martínek ale strojení a svlékání jako miminko přímo vyžadoval, bylo mu příjemné, že se s ním něco děje, jinak zlobil.
Anna Rubiásková, Praha

Malá neměla ráda oblečení přes hlavu, takže jsem kupovala všechno zapínací. Časem jsem se naučila obléknout ji rychle, během sekundy přetáhnout přes hlavičku body. Neboj, děťátko není z cukru. Při oblékání to chce švih!
Božena Kubálková, Prachatice
 
Jestlipak víš, že...

- každé dítě se jednou musí naučit oblékat a obouvat se. Je to podmínkou pro přijetí do školky. Samozřejmě paní učitelky pomůžou se svízelným zipem nebo upraví na hlavě čepičku, ale to hlavní musí zvládnout předškoláček sám. Před nástupem do školy by dítě mělo umět zavázat si tkaničku. 
 
- někdy jde při strojení o nervy, děti to většinou nebaví a maminka pak oblékne v rychlosti dítě sama. Tím ale mrňouskovi moc neposlouží. Když vidí, že je snaživé, může mu nabídnout pomoc, při tom může popisovat různé finty a fígle na strojení.
 
- nejen při nácviku oblékání platí, že nejefektivnější učení je učení hravou formou. Zkuste si doma společně vyrobit veselé kostýmy a zahrajte si divadélko! Nezapomeň na veselé pomalování obličejů!
 
Mámy radí 10/2008

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články