Novinkou v pěstounství jsou konečně dohody

Všechny pěstounské rodiny mají od nového roku státem garantovanou finanční podporu služeb a to na základě individuálně nastavené dohody o výkonu pěstounské péče.
Novinkou v pěstounství jsou konečně dohody

Dohoda o výkonu pěstounské péče je novým dokumentem, který od 1. 1. 2013 rodiny uzavírají s orgánem sociálně právní ochrany dětí nebo organizací dle svého výběru, která má k této činnosti pověření od krajského úřadu. „Momentálně jsme ve fázi, kdy dochází k uzavírání prvních dohod o výkonu pěstounské péče. Snažíme se jasně a srozumitelně jednotlivým rodinám vysvětlit, co je jejich obsahem. Jaká práva a povinnosti z dohod plynou, jakým způsobem je budeme v tomto procesu doprovázet“, uvádí vedoucí střediska Stopa čápa Martin Snížek. Obecně platí, že pěstoun by měl dohodu uzavřít tam, kde si myslí, že budou nejlépe zabezpečeny potřeby celé rodiny, zejména pak dětí. 

Každá dohoda je po domluvě s poskytovatelem individuálně upravena tak, aby byly rodině dostupné veškeré potřebné a žádané služby. Středisko Stopa čápa zajišťuje odborné vzdělávání rodičů, víkendová setkání odlehčovacího charakteru se společným i děleným programem pro rodiče a děti. V době podzimních prázdnin pak pořádá víkend pro děti z náhradních rodin. Dle potřeby pracovníci zprostředkovávají supervizi rodiny, psychologickou a terapeutickou pomoc, možné je využít i asistovaného kontaktu dítěte s jeho původní rodinou, nabízí poradenství a kontakty na další odborníky.

Středisko Stopa Čápa, jehož provozovatelem je Občanské sdružení Salinger, poskytuje služby pěstounským rodinám již od roku 2002. Je tak nejdéle působící neziskovou organizací pro pěstounské rodiny v Královéhradeckém kraji. O roku 2007 má také pověření k převzetí přípravy fyzických osob stát se osvojiteli nebo pěstouny. Své služby poskytuje nejen náhradním rodičům a svěřeným dětem, ale celým rodinám. Nabízí jim možnost dlouhodobého provázení rodiny.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články